Ко стварно влада Великом Британијом?

Најчаснији тајни савет Њеног Величанства је пун назив институције која формално-правно влада Уједињеним Краљевством. Де факто земљом влада један комитет тог савета који се зове Кабинет којим руководи премијер. Међутим, чим нешто није само по себи јасно дефинисано, остаје простор за сумњу да ту ипак нису чиста посла...

Свијет 08.08.2015 | 16:50
Ко стварно влада Великом Британијом?

Ништа није као што изгледа. Истина је скривена. Они који седе иза паравана воде причу док они који седе испред паравана, тако да их ми видимо, само извршавају њихову вољу. Постаћемо слободни тек онда када сазнамо ко су људи које не видимо.

Овом поставком може се описати свака теорија завере која постоји на овом свету. Међутим, ми се данас нећемо водити идејом преношења конспиративних урота већ ћемо само предочити чињенице, а шта ће ви са њима да радите је потпуно на вама.

На површини, Кабинет Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске на чијем је челу премијер заправо је влада те државе и самим тим скуп најмоћнијих људи у земљи. Међутим, ово је само фактичко стање које може бити тачно а може и да не буде. Не постоји закон који то прописује, већ је као и много тога другог у УК заправо ствар конвенције.

А формално правно, највиша извршна и судска власт у Британији је Тајни савет Уједињеног Краљевства, чије је пуно име “Најчаснији тајни савет Њеног Величанства”.

У саставу Тајног савета се налази више комитета од којих су два најважнија: Кабинет који је носилац извршне власти (формално је само извршилац одлука Тајног савета) и Судски комитет који је носилац судске власти заједно са Врховним судом.

Тајни савет је саветодавно тело британског монарха у којем седе садашњи и бивши истакнути политичари, а некада је био и фактички најмоћнија институција, пре него што је ту улогу преузео један његов комитет – Кабинет, који саветује краљицу у вршењу краљевских прерогатива и издаје извршне наредбе које су познате под називом “наредбе у Савету” и “наредне Савета”.

Ево неколико занимљивости што се тиче функционисања овог система.



Главни функционер Тајног савета је лорд председник који је обично члан Дома лордова или Дома комуна, члан је Кабинета и понекад заменик премијера. У питању је четврти по реду државни великодостојник; има их девет а премијер није на листи (Лорд високи стјуард, Лорд високи канцелар, Лорд високи благајник, Лорд председник Савета, Лорд чувар Тајног печата, Лорд велики коморник, Лорд високи констабл, Ерл маршал и Лорд високи адмирал су сви државни великодостојници који данас званично врше само дворске или церемонијалне дужности).

Монарх може самоиницијативно да именује тајне саветнике али то у пракси не чини; у пракси, то ради на предлог Кабинета. Не постоји ограничење у њиховом броју па је тако пре седам година било 538 чланова Тајног савета. Не присуствују сви седницама; они који присуствују су ту на предлог премијера.

Иначе, премијера именује монарх, а потом и све остале чланове Кабинета на предлог премијера. Ни они не присуствују сви седницама Тајног саветника; обично је ту присутно само неколико људи, и то су обично министри који су надлежни за предмет о коме се говори.


Другим речима, формално-правно гледано, краљица Елизабета је најмоћнија особа у Великој Британији а можда самим тим и у свету. Ради се о томе да она не користи то своје право да влада, већ потврђује одлуке које су донели људи изабрани од стране народа.

Такође, занимљиво је нагласити и да током седница Тајног савета монарх стоји како нико други не би могао да седне; тако се питања брзо решавају. Лорд председник Савета чита наглас списак наредби које треба да буду усвојене, а монарх каже “одобрено” (аппровед).

Не знамо да ли се у последњих 200-300 година од како демократија функционише на Острву десило да монарх каже да нешто “не одобрава”. Ако није, шта ће да се деси када то буде рекао?

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Игор

08.08.2015 15:11

Британски парламент (доњи дом) мозе натполовицном вецином 50% + 1 да укине монархију у Британији тако једноставно као сто забрањује пусење на јавним мјестима. То је формално правно. Сад политика и остале ствари су скроз друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

08.08.2015 16:09

Владају масони,вецином жидови,проклети били

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

08.08.2015 16:57

Неце ли Бог дати да овај покретни гроб, пфффф њено велицанство, отегне папке па би свима било јасније ко је владар из сјенке. Доста је било И њеног, пресусио јој је извор одавно...Сад у небеске коције И путуј сједокоса наказо !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

08.08.2015 17:46

У праву си,масони су гњиде.

Name

999

09.08.2015 16:39

Томислав Николиц мисли да краљица јос увијек влада, па зато јој је и писмо слао.

ОДГОВОРИТЕ