Исламска држава у Македонији

Међу ухапшенима и осумњиченима за врбовање македонских држављана за учешће у исламистичким паравојним формацијама на Блиском истоку већином су Албанци, петорица Турака и један Македонац, сви македонски држављани.

Регион 08.08.2015 | 14:35
Исламска држава у Македонији

Македонац Стефан Стефановски, који је ухапшен у полицијској акцији "Ћелија" прије два дана у Скопљу завршио је медицински факултет, а кривична пријава против њега поднесена је због учешћа у редовима "Исламске државе" и врбовања нових људи за попуњавање редова те терористичке организације.

Стефан је са православља прешао на ислам и, према оперативним сазнањима македонске полиције, био је припадника "Исламске државе", али за сада није саопштено да ли је био борац или љекар.

Стефановски је своје име, да би био убједљивији, промијенио у Суфијан, пренијели су скопски медији.

Стефан Стефановски живио је у скопском кварту Карпош и, према сазнањима полиције, на страни терористичке организације борио се због идеологије, а не због новца.

Према истрази, он је у Сирију путовао са лажним пасошем преко Турске.
Суд у Скопљу је за њега и за још осам других лица за које постоји сумња да су ратовали у Сирији одредио једномјесечни притвор.

Полиција трага за још 27 лица, а за 20 постоји сумња да се налазе на ратиштима у Сирији.

Већина осумњичених су ратовали из религијских побуда или су вјеровали у успостављање калифата, који промовише "Исламска држава". Сви су било добро ситуирани и већина њих имало је жене и дјецу.

Ипак, досадашњом истрагом утврђено је да је дио осумњичених располагао потврдама о трансферу новца, што непобитно потврђује да су се неки терористичкој групи придружили из материјалних побуда.

У борбама у Сирији до сада је погинуло 16 македонска држављана, а око 130 их се борило или се још бори на сиријским ратиштима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм,

08.08.2015 22:45

На Балкану још није стварно почело.

ОДГОВОРИТЕ