Islamska država u Makedoniji

Među uhapšenima i osumnjičenima za vrbovanje makedonskih državljana za učešće u islamističkim paravojnim formacijama na Bliskom istoku većinom su Albanci, petorica Turaka i jedan Makedonac, svi makedonski državljani.

Region 08.08.2015 | 14:35
Islamska država u Makedoniji

Makedonac Stefan Stefanovski, koji je uhapšen u policijskoj akciji "Ćelija" prije dva dana u Skoplju završio je medicinski fakultet, a krivična prijava protiv njega podnesena je zbog učešća u redovima "Islamske države" i vrbovanja novih ljudi za popunjavanje redova te terorističke organizacije.

Stefan je sa pravoslavlja prešao na islam i, prema operativnim saznanjima makedonske policije, bio je pripadnika "Islamske države", ali za sada nije saopšteno da li je bio borac ili ljekar.

Stefanovski je svoje ime, da bi bio ubjedljiviji, promijenio u Sufijan, prenijeli su skopski mediji.

Stefan Stefanovski živio je u skopskom kvartu Karpoš i, prema saznanjima policije, na strani terorističke organizacije borio se zbog ideologije, a ne zbog novca.

Prema istrazi, on je u Siriju putovao sa lažnim pasošem preko Turske.
Sud u Skoplju je za njega i za još osam drugih lica za koje postoji sumnja da su ratovali u Siriji odredio jednomjesečni pritvor.

Policija traga za još 27 lica, a za 20 postoji sumnja da se nalaze na ratištima u Siriji.

Većina osumnjičenih su ratovali iz religijskih pobuda ili su vjerovali u uspostavljanje kalifata, koji promoviše "Islamska država". Svi su bilo dobro situirani i većina njih imalo je žene i djecu.

Ipak, dosadašnjom istragom utvrđeno je da je dio osumnjičenih raspolagao potvrdama o transferu novca, što nepobitno potvrđuje da su se neki terorističkoj grupi pridružili iz materijalnih pobuda.

U borbama u Siriji do sada je poginulo 16 makedonska državljana, a oko 130 ih se borilo ili se još bori na sirijskim ratištima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm,

08.08.2015 22:45

Na Balkanu još nije stvarno počelo.

ODGOVORITE