Предложићу заједнички дан сећања за жртве

Премијер Александар Вучић предложиће на предстојећој конференцији о западном Балкану у Бечу, заједнички дан сјећања на жртве сукоба на простору бивше Југославије.

Регион 07.08.2015 | 17:46
Предложићу заједнички дан сећања за жртве

Он је, на конференцији за штампу, казао да ће на скупу 27. августа у Бечу, али и прије тога, предложити свим лидерима чије су земље учествовале у сукобима на простору бивше Југославије, да код нас на Западном Балкану пронађемо један заједнички дан сјећања на све жртве, које не бисмо разликовале по националној припадности.

Према његовим ријечима свако би могао да покаже једнако поштовање према жртвама и сви бисмо знали да су жртве постојале на свим странама.

Вучић је, иначе, изразио задовољство због начина на који су грађани и Република Србија обиљежили 20-огодишњицу велике трагедије у којој је убијено више од 2.000 Срба и у којој је протерано више од 250.000 људи.

"Ми смо то урадили на начин да никога нисмо вређали, ником претели,и ништа лоше говорили. На државним прославама никаквих инциидената није било, нити ће их бити, јер се ми са поштовањем односимо и према нашим комошијама и према њиховим жртвама. Не може да се пореди шта ће да уради неко други кога држава ни на који начин не контролише", истакао је он.

Он је апеловао на очување регионалне политичке стабилности и наставак помирења у региону, као и искрених и суштинских разговора о проблемима прошлости, али и на грађане да се окрену животним проблемима - економским реформама, ономе што представља будућност за нас и Србију.

"Од мржње и ископавања рана из прошлости не можемо и нећемо моћи да живимо", поручио је Вучић.

"Инвестираћемо много у боље односе са Хрватском"

Александар Вучић је истакао да ће Београд и даље инвестирати много енергије и напора да односи са Хрватском буду бољи него данас, те да се очува регионална стабилност.

Он је казао да су протекли дани били "слика и прилика емоције у Хрватској, већим делом, тако ми бар сматрамо и у Србији мањим делом".

"Заједнички морамо да гледамо у будућност. Бићемо заједно у ЕУ и мораћемо да будемо отворенији и искренији и са више поштовањха да се односимо", поручио је Вучић.

Премијер Србије је оцијенио да је нарушавање стабилности у региону одговара онима који немају рјешење за економске проблеме те да је Србији, напоритвм, потребна стабилност у региону да би у потпуности спровела мјере фискалне и економске консолидације.

Он је подсјетио да ниједну лошу ријеч не каже ни о предсједници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић и премијеру Зорану Милановићу, иако би - ако би шта год лоше рекао - то доносило њему и странци политичке поене.

"Није мој посао да себи и странци доносим политичке поене, већ да радимо за добробит и будућност", нагласио је Вучић.

Он је подвукао да би било добро да правда буде задовољена на свим странама и да сви разумију да злочинци не могу да се извуку, злочин не може да се оправдава.

"Задовољан сам што Србија то разуме и што једнако поштује туђе жртве као и своје. Зато сам предложио заједнички дан сећања", указао је Вучић.

Повлачимо Закон који је Николић вратио Скупштини

Премијер Александар Вучић рекао је на данашјој конференцији за новинаре у Влади Србије да се тиче закона који је предсједник вратио, влада повлачи закон из процедуре, неће се Скупштина о њему изњашњавати.

Жело бих да замолим грађане Србије, апелујући на олчувања рег стабилности и наставка помирења у региону, да се окренемо нашим стварним, животним проблемима. ономе што смо имали храбрости да се бавимо - економским реформама, ономе што је будућнос, јер од мржње и ископавања рана из прошлости не можемо да живимо.

Задржавање Оливеру Ивановићу у затвору, понижавања Срба

Иако нема никакву могућност бјекства и има гаранције наше владе, он је и даље у затвору, да би се спски народ и даље понижавао.

Ово са бесконачним продужавањем притвора Оливеру Ивановићу нема више никавог смисла. То је кршење његовог основног љуског права и понижавања српског народа.

Закон о непокретностима поволачимо из процедуре

Што се тиче закона који је предсједник вратио, влада повлачи закон из процедуре, неће се Скупштина о њему изњашњавати.

Моја обавеза је да исплатимо пензије и плате за 2.600.000 људи и оне не касне и тиме не угрожавамо ни буџет, још гледамо како да увећамо те приходе наша је намјерила била да те виле продамо, не да распродмао, како су то неки писали. Наша намера је била да не трошимо четири или пет милиона евра, а ти људи би плаћали порез на то.

- Ја имам на располагање две виле, али не живим ни у једној од тих вила. Потребно нам је да исплаћујемо плате и пензије.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

одмори мало

07.08.2015 16:09

Вучко хајд' мало попусти са извињењима молим те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милета

07.08.2015 16:27

Тај 'заједницки дан сјецања' је апсурд јер то неце спријецити Хрватску да се сјеца "Олује" ни Федерацију да дрзи комеморације-сјецања на зртве Сребренице. Јос веци је апсурд да то хоце у свим дрзавама еx-СФРЈ, тј какве везе са свим тим имају Словенија или Македонија. А јос кад се у свему опојави и Косово [са или без звездице] и пита 'гдје смо ту ми?'

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

07.08.2015 16:57

Па човјече српском народу требају да се извињавају хало а ти се бре извињавас шта је с тобом. Бобардовали су нас на спавању, жене, децу цивиле, протјерали са Косова и книнске краине пола милиона Срба и ти се извињавас мани се цовеце лидерства народ ти је гладан и напацен цовеце уморан од свег. Приклони се Браћи Русима они су нас сад спасили да небуде још горе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван Докма

08.08.2015 11:00

Господине Вуцицу! Треба променити реторику, смирити страсти, ста реци о добрим намерама о сарадњи преци на дело, па це се онда створити услови да се заједницки Дан сецања на зртве наметне сам по себи – природним путем, а не вестацки – декретом.

ОДГОВОРИТЕ