Суд за злочине чека Тачија, Харадинаја...

Приштински медији су објавили списак са десетак имена људи који су потенцијално осумњичени за ратне злочине, а према сазнањима новинара Миљаима Зеке.

Република Српска 05.08.2015 | 20:02
Суд за злочине чека Тачија, Харадинаја...

Само дан након што је Скупштина Косова усвојила Закон о специјалном суду за ратне злочине, на Косову се спекулисало о томе ко ће бити процесуиран, а међу именима помињу се и високи садашњи и бивши званичници.

Међу њима је као први означен бивши главнокомандујући Генералштаба ОВК и бивши премијер Косова Агим Чеку.

На списку је и актуелни замјеник премијера, Хашим Тачи, који је био директор Политичке дирекције ОВК, актуелни предсједник косовског парламента Кадри Весељи, иначе бивши шеф Националне информативне службе, као и актуелни посланици Даут Харадинај, бивши командант ОВК, Реџеп Сељими, бивши члан Генералштаба ОВК, као и Фатмир Љимај бивши члан Генералстаба ОВК.

Иако ће прве оптужнице за злочине над цивилима које је починила бивша ОВК на Косову бити подигнуте почетком наредне године, како је најавио специјални представник ЕУ за КиМ Самуел Жбогар, мишљења албанских и српских аналитичара о успјешности будућег Специјалног суда су подијељена.

Српски аналитичар Предраг Радоњић сумња да ће будући специјални суд бити успешнији од Хашког или Еулексовог суда који су се бавили злочинима над Србима на Косову.

Он је за Глас Америке казао да ће вјероватно бити и разних опструкција од стране Косова и подвукао да је закон донијет под великим притиском, а не вољом Косова.

"Свима је јасно да је овај закон донијет под великом принудом и присилом ЕУ, САД и западних земаља, да то Албанци нису урадили вољно и да у косовском друштву не постоји свијест о томе да је неопходно процесуирати злочине свих страна. Самим тим очекивање од рада тог суда и његовог дјеловања на демократизацији Косова и на релаксирање ситуације у региону нису превелика", рекао је Радоњић.

С друге стране, косовски аналитичар Фадиљ Љепаја сматра да је за Косово добро што ће суд бити формиран и што ће се, како каже, кривци за злочине над цивилима наћи пред тим судом.

"То је добро за Косово, то можда неће бити добро за неког ко је осумњичен или ко је починио неки злочин над било ким, у овом случају над цивилима из српске заједнице, али мислим да Косово увијек добија кад се правда доведе на своје мјесто", казао је Љепаја за Глас Америке.

Усвајање уставних амандмана, а затим и Закон о формирању Специјалног суда поздравила је косовска председница Атифете Јахјага, америчка амбасада на Косову, Канцеларија специјалног представника Европске уније у Приштини и бројни европски званичници.

Специјални суд бавиће се и истрагом навода из извјештаја специјалног извјестиоца Парламентарне скупштине Европе Дика Мартија о илагалној трговини органима српских цивила 1998. до 2000. за коју су оптужени бивши припадници ОВК .

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Судија

06.08.2015 03:09

Исти такав суд треба формирати у Сарајеву и Загребу.

ОДГОВОРИТЕ