Sud za zločine čeka Tačija, Haradinaja...

Prištinski mediji su objavili spisak sa desetak imena ljudi koji su potencijalno osumnjičeni za ratne zločine, a prema saznanjima novinara Miljaima Zeke.

Republika Srpska 05.08.2015 | 20:02
Sud za zločine čeka Tačija, Haradinaja...

Samo dan nakon što je Skupština Kosova usvojila Zakon o specijalnom sudu za ratne zločine, na Kosovu se spekulisalo o tome ko će biti procesuiran, a među imenima pominju se i visoki sadašnji i bivši zvaničnici.

Među njima je kao prvi označen bivši glavnokomandujući Generalštaba OVK i bivši premijer Kosova Agim Čeku.

Na spisku je i aktuelni zamjenik premijera, Hašim Tači, koji je bio direktor Političke direkcije OVK, aktuelni predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, inače bivši šef Nacionalne informativne službe, kao i aktuelni poslanici Daut Haradinaj, bivši komandant OVK, Redžep Seljimi, bivši član Generalštaba OVK, kao i Fatmir Ljimaj bivši član Generalstaba OVK.

Iako će prve optužnice za zločine nad civilima koje je počinila bivša OVK na Kosovu biti podignute početkom naredne godine, kako je najavio specijalni predstavnik EU za KiM Samuel Žbogar, mišljenja albanskih i srpskih analitičara o uspješnosti budućeg Specijalnog suda su podijeljena.

Srpski analitičar Predrag Radonjić sumnja da će budući specijalni sud biti uspešniji od Haškog ili Euleksovog suda koji su se bavili zločinima nad Srbima na Kosovu.

On je za Glas Amerike kazao da će vjerovatno biti i raznih opstrukcija od strane Kosova i podvukao da je zakon donijet pod velikim pritiskom, a ne voljom Kosova.

"Svima je jasno da je ovaj zakon donijet pod velikom prinudom i prisilom EU, SAD i zapadnih zemalja, da to Albanci nisu uradili voljno i da u kosovskom društvu ne postoji svijest o tome da je neophodno procesuirati zločine svih strana. Samim tim očekivanje od rada tog suda i njegovog djelovanja na demokratizaciji Kosova i na relaksiranje situacije u regionu nisu prevelika", rekao je Radonjić.

S druge strane, kosovski analitičar Fadilj Ljepaja smatra da je za Kosovo dobro što će sud biti formiran i što će se, kako kaže, krivci za zločine nad civilima naći pred tim sudom.

"To je dobro za Kosovo, to možda neće biti dobro za nekog ko je osumnjičen ili ko je počinio neki zločin nad bilo kim, u ovom slučaju nad civilima iz srpske zajednice, ali mislim da Kosovo uvijek dobija kad se pravda dovede na svoje mjesto", kazao je Ljepaja za Glas Amerike.

Usvajanje ustavnih amandmana, a zatim i Zakon o formiranju Specijalnog suda pozdravila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga, američka ambasada na Kosovu, Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Prištini i brojni evropski zvaničnici.

Specijalni sud baviće se i istragom navoda iz izvještaja specijalnog izvjestioca Parlamentarne skupštine Evrope Dika Martija o ilagalnoj trgovini organima srpskih civila 1998. do 2000. za koju su optuženi bivši pripadnici OVK .

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sudija

06.08.2015 03:09

Isti takav sud treba formirati u Sarajevu i Zagrebu.

ODGOVORITE