Испитати уставност начина доношења Закона о раду у ФБиХ!

Савез самосталних синдиката (ССС) БиХ, након усвајања Закона о раду ФБиХ у оба дома парламента, покренуће низ активности усмјерених првенствено на упознавање чланства о рјешењима која ће ступити на снагу даном објављивања текста Закона у Службеним новинама ФБиХ, саопштено је данас из овог Савеза.

Босна и Херцеговина 04.08.2015 | 12:30
Испитати уставност начина доношења Закона о раду у ФБиХ!

Како се наводи, паралелно с тим биће вођене и активности везане за припрему одговора синдиката Влади Федерације БиХ и послодавцима у случају да у најкраћем могућем року не буде иницирана израда и усвајање сета закона које је СССБиХ тражио, односно ако буду уочене опструкције у колективном преговарању и одуговлачење усклађивања колективних уговора са Законом о раду.

На јуче одржаном консултативном састанку предсједника гранских синдиката утврђен је Нацрт оперативног плана, који ће бити разматран и усвојен на сједници Главног одбора СССБиХ.

Због важности те сједнице и одлука које ће морати бити усвојене на њој, договорено је да сједница Главног одбора СССБиХ буде одржана најкасније до 24. аугуста.

-Прије одржавања споменуте сједнице највишег органа СССБиХ између два конгреса, СССБиХ ће затражити покретање испитивања уставности начина доношења и садржаја Закона о раду ФБиХ, те захтјев Влади ФБиХ да по хитном поступку започне израду сета закона, чије усвајање синдикат тражи већ годинама, и упути их у парламентарну процедуре - наводи СССБиХ.

То се односи на закон о измјенама Закона о штрајку, закон о безбједности и здрављу на раду, закон о увезивању радног стажа, закон о измјенама и допунама Закона о стечајном поступку ФБиХ и закон о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и социјалној безбједности незапослених особа ФБиХ, саопштено је из Службе за информисање СССБиХ.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тајкун

04.08.2015 10:34

Ови радници су зло. Треба им свима дати отказ а довести Швабе да раде. Швабе су вриједне и све знају а ови нити шта знају нити хоће ишта да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

04.08.2015 10:39

Који мизерлук од пензија и мали плата, све говори ова парола за ову власт, која дрма деценију са овим биједним народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

04.08.2015 10:43

Поцињем да стедим ко зна ста це бити у у РС ,морам да скупим пара да бар годину зивим без плате !Банке висе неце давати дугороцне стедите,људи це због неивијесности да стеде паре ,сви це да испастају због овог непромисљеног потеза !Пензиони буџет це слабије да се пуни ,бице ово ланцана реакција само ви то јос не видите !

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

04.08.2015 11:09

Морам објаснити народу сврху доношења новог закона о раду. Власт је задњих 10 година, у јавна предузећа, преко сваке мјере напримала ликова који тим предузећима уопште не требају. Нико од тих ликова нема потребно образовање. Сви су купили дипломе менаџера. На основу тих диплома су добили и добре плате. Сада ће све дипломе бити проглашене небитним то јест ко фол директор ће гледати колико ко вриједи а не коју је завршио школу. Прво су им узели масне паре за те дипломе а сад ће им поново узети исто толико ако не и већу лову да их оставе на послу. Исто тако, нови закон ће послужити да све буде по закону. Ако је закон предвидио да свако може да ради на било којем радном мјесту онда нико на суду не може оспорити директору његов избор сарадника односно радника. На примјер могле би медицинске сестре бити боље плаћене од љекара. А буџет ће наставити издржавати и здравство и јавна предузећа. Јадино, има ту један моменат који нису узели у обзир...Ускоро уопште неће више бити пара у буџету...Све могу али не и против природних закона..

ОДГОВОРИТЕ