Ispitati ustavnost načina donošenja Zakona o radu u FBiH!

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, nakon usvajanja Zakona o radu FBiH u oba doma parlamenta, pokrenuće niz aktivnosti usmjerenih prvenstveno na upoznavanje članstva o rješenjima koja će stupiti na snagu danom objavljivanja teksta Zakona u Službenim novinama FBiH, saopšteno je danas iz ovog Saveza.

Bosna i Hercegovina 04.08.2015 | 12:30
Ispitati ustavnost načina donošenja Zakona o radu u FBiH!

Kako se navodi, paralelno s tim biće vođene i aktivnosti vezane za pripremu odgovora sindikata Vladi Federacije BiH i poslodavcima u slučaju da u najkraćem mogućem roku ne bude inicirana izrada i usvajanje seta zakona koje je SSSBiH tražio, odnosno ako budu uočene opstrukcije u kolektivnom pregovaranju i odugovlačenje usklađivanja kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu.

Na juče održanom konsultativnom sastanku predsjednika granskih sindikata utvrđen je Nacrt operativnog plana, koji će biti razmatran i usvojen na sjednici Glavnog odbora SSSBiH.

Zbog važnosti te sjednice i odluka koje će morati biti usvojene na njoj, dogovoreno je da sjednica Glavnog odbora SSSBiH bude održana najkasnije do 24. augusta.

-Prije održavanja spomenute sjednice najvišeg organa SSSBiH između dva kongresa, SSSBiH će zatražiti pokretanje ispitivanja ustavnosti načina donošenja i sadržaja Zakona o radu FBiH, te zahtjev Vladi FBiH da po hitnom postupku započne izradu seta zakona, čije usvajanje sindikat traži već godinama, i uputi ih u parlamentarnu procedure - navodi SSSBiH.

To se odnosi na zakon o izmjenama Zakona o štrajku, zakon o bezbjednosti i zdravlju na radu, zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku FBiH i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj bezbjednosti nezaposlenih osoba FBiH, saopšteno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tajkun

04.08.2015 10:34

Ovi radnici su zlo. Treba im svima dati otkaz a dovesti Švabe da rade. Švabe su vrijedne i sve znaju a ovi niti šta znaju niti hoće išta da rade.

ODGOVORITE
Name

belaj

04.08.2015 10:39

Koji mizerluk od penzija i mali plata, sve govori ova parola za ovu vlast, koja drma deceniju sa ovim bijednim narodom.

ODGOVORITE
Name

Max

04.08.2015 10:43

Pocinjem da stedim ko zna sta ce biti u u RS ,moram da skupim para da bar godinu zivim bez plate !Banke vise nece davati dugorocne stedite,ljudi ce zbog neivijesnosti da stede pare ,svi ce da ispastaju zbog ovog nepromisljenog poteza !Penzioni budžet ce slabije da se puni ,bice ovo lancana reakcija samo vi to jos ne vidite !

ODGOVORITE
Name

inženjer

04.08.2015 11:09

Moram objasniti narodu svrhu donošenja novog zakona o radu. Vlast je zadnjih 10 godina, u javna preduzeća, preko svake mjere naprimala likova koji tim preduzećima uopšte ne trebaju. Niko od tih likova nema potrebno obrazovanje. Svi su kupili diplome menadžera. Na osnovu tih diploma su dobili i dobre plate. Sada će sve diplome biti proglašene nebitnim to jest ko fol direktor će gledati koliko ko vrijedi a ne koju je završio školu. Prvo su im uzeli masne pare za te diplome a sad će im ponovo uzeti isto toliko ako ne i veću lovu da ih ostave na poslu. Isto tako, novi zakon će poslužiti da sve bude po zakonu. Ako je zakon predvidio da svako može da radi na bilo kojem radnom mjestu onda niko na sudu ne može osporiti direktoru njegov izbor saradnika odnosno radnika. Na primjer mogle bi medicinske sestre biti bolje plaćene od ljekara. A budžet će nastaviti izdržavati i zdravstvo i javna preduzeća. Jadino, ima tu jedan momenat koji nisu uzeli u obzir...Uskoro uopšte neće više biti para u budžetu...Sve mogu ali ne i protiv prirodnih zakona..

ODGOVORITE