Пожар у Калифорнији прескочио аутопут

Ватрогасци улажу велике напоре да поврате контролу над ватреном стихијом у Калифорнији, пошто је пожар захватио и прескочио и аутопут, који је служио као брана великом пламену једног од 20 шумских пожара који горе у тој земљи.

Свијет 04.08.2015 | 10:24
Пожар у Калифорнији прескочио аутопут

Хладније време у понедељак помогло је ватрогасцима да изграде тампон зону између ватре и хиљада домова, који су угрожени, јер је продрла кроз сасушен честар, у округу Лејк, који годинама није имао пожара, преноси АП.

Поподне је дунуо ветар променљивог правца који је разнео врући жар северно од аутопута и изазавао неколико пожара, с друге стране пута, северно од града Клирлејк. У протеклих неколико дана уништено је више од 20 кућа, а више од 13.000 људи угрожено је ватром.

Највећи пожар у сушом погођеној Калифорнији, проширио се преко викенда на три пута већу територију, на скоро 97 квадратних километара, стварајући при том сопствене ветрове који распирују пламен и петврајући велике површине под грмљем и честаром, у неплодну земљу.

Ватра гори на подручју Ловер Лејка, на око 100 километара од Сан Франциска и 10 километара од Клир Лејка, који је највеће слатководно језеро у Калифорнији и популарно место за наутичаре и кампере. Ватрогасци кажу да куће око језера нису угрожене. Евакусиани становницу су били запањени брзином којом се ширио пламен.

Неки од њих желе да се врате да нахране пилиће и стоку и који су остали, верујући да ће ватра ускоро бити угашена.

Ниже температуре и више влаге у понедељак, омогућило је ватрогасцима да више ватре задрже под контролом, казао је ватогасни капетан Дон Камп, додајући да се надају да ће имати посла само са ветровима од временских неподгода, а не са онима, које ватра ствара сама.

Ватрогасци држе ватру под контролом и покушавају да заштите неке од 5.500 кућа које су угоржене. Пожар је захватио сеоска подручја, са огромним травњацима и подножја брда.

Бројни други пожари у Калифорнији, државама Вашингтон и Орегон избили су због велике суше и летњих врућина. У Калифорнији је прошле недеље погинуо ватрогасац и четири особе су повређене.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

фоцак

04.08.2015 09:08

Зар се И они могу опрзити? Мислио сам да коњокрадицама немозе ни ватра ни вода ниста ! Зар они нису застицена врста????

ОДГОВОРИТЕ