Požar u Kaliforniji preskočio autoput

Vatrogasci ulažu velike napore da povrate kontrolu nad vatrenom stihijom u Kaliforniji, pošto je požar zahvatio i preskočio i autoput, koji je služio kao brana velikom plamenu jednog od 20 šumskih požara koji gore u toj zemlji.

Svijet 04.08.2015 | 10:24
Požar u Kaliforniji preskočio autoput

Hladnije vreme u ponedeljak pomoglo je vatrogascima da izgrade tampon zonu između vatre i hiljada domova, koji su ugroženi, jer je prodrla kroz sasušen čestar, u okrugu Lejk, koji godinama nije imao požara, prenosi AP.

Popodne je dunuo vetar promenljivog pravca koji je razneo vrući žar severno od autoputa i izazavao nekoliko požara, s druge strane puta, severno od grada Klirlejk. U proteklih nekoliko dana uništeno je više od 20 kuća, a više od 13.000 ljudi ugroženo je vatrom.

Najveći požar u sušom pogođenoj Kaliforniji, proširio se preko vikenda na tri puta veću teritoriju, na skoro 97 kvadratnih kilometara, stvarajući pri tom sopstvene vetrove koji raspiruju plamen i petvrajući velike površine pod grmljem i čestarom, u neplodnu zemlju.

Vatra gori na području Lover Lejka, na oko 100 kilometara od San Franciska i 10 kilometara od Klir Lejka, koji je najveće slatkovodno jezero u Kaliforniji i popularno mesto za nautičare i kampere. Vatrogasci kažu da kuće oko jezera nisu ugrožene. Evakusiani stanovnicu su bili zapanjeni brzinom kojom se širio plamen.

Neki od njih žele da se vrate da nahrane piliće i stoku i koji su ostali, verujući da će vatra uskoro biti ugašena.

Niže temperature i više vlage u ponedeljak, omogućilo je vatrogascima da više vatre zadrže pod kontrolom, kazao je vatogasni kapetan Don Kamp, dodajući da se nadaju da će imati posla samo sa vetrovima od vremenskih nepodgoda, a ne sa onima, koje vatra stvara sama.

Vatrogasci drže vatru pod kontrolom i pokušavaju da zaštite neke od 5.500 kuća koje su ugoržene. Požar je zahvatio seoska područja, sa ogromnim travnjacima i podnožja brda.

Brojni drugi požari u Kaliforniji, državama Vašington i Oregon izbili su zbog velike suše i letnjih vrućina. U Kaliforniji je prošle nedelje poginuo vatrogasac i četiri osobe su povređene.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

focak

04.08.2015 09:08

Zar se I oni mogu oprziti? Mislio sam da konjokradicama nemoze ni vatra ni voda nista ! Zar oni nisu zasticena vrsta????

ODGOVORITE