Теслина биста ускоро у Измиру у Турској

Теслина биста, рад академског вајара из Бањалуке, Бојана Микулића, ускоро ће бити постављена у Турској, у Измиру у оквиру "Университy оф Ецономицс", саопштила је данас Теслина научна фондација из Филаделфије.

Свијет 30.07.2015 | 16:57
Теслина биста ускоро у Измиру у Турској

Теслина биста ће од јесени стајати у парку који се налази у склопу измирског Универзитета.

Бисту ће Никола Лончар из Теслине научне фондације предати генералном конзулу Републике Србије у Истанбулу Зорану Марковићу, а ректор Универзитета у Измиру са задовољством је прихватио овај поклон, јавља Б92.

Идеја се родила у мају 2015.године, када је Комора инжењера и техничара Измира, организовала симпозијум под називом "Никола Тесла - пионир електричне енергије" којем је присуствовало више од 1.200 људи.

"Тесла је инспирација. Омладина и студенти у Турској били су веома отворени и заинтересовани за нова сазнања", навео је Лончар.

Он је рекао да су били толико ганути пажњом и интересовањем за Теслу и његов рад, да су пожељели да Теслина биста остане ту и за покољења која долазе.

"Када почне нова школска година, Теслина биста красиће парк Универзитета. Ово је десета Теслина биста коју је наша Фондација даровала", додао је Лончар.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

инжењер

30.07.2015 17:13

У Турској му постављају бисту испред економског факултета, у Србији дали његово име аеродрому Београд, у Републици Српској дали њгово име фабрици мајица. А он се бавио ЕЛЕКТРОТЕХНИКОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

30.07.2015 20:11

Од електротехнике није остало ништа на Балкану а посебно у Републици Српској. Чему да дају његово име?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тесла

30.07.2015 20:20

Он је надоградња француском писцу Зил Верну. Они су спој идеја. масте. снова и остварења свега тога. Млади људи морају имати покретаце тј. снове. Слаземо се да од реалности им се смуци. Тесла је јединиза у физици. назив аутомобила. назив телефона. Знак препознавања вас и васег идентитета. У Измиру зиви доста Босњака али и Срба - од старих времена. Треба да вас радује јер је он Јузни Славен као и ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

30.07.2015 21:47

У електротехници, Тесла је јединица за густину магнетног флукса. 1Т је једнак једном Wеберу по квадратном метру. Значи ако се има неки магнетни флукс интензитета једног Wебера и ако је тај једнолико распоредјен флукс пролази кроз некакву замишљену цијев попречног пресјека од 1 квадратног метра онда се ту има густина флукса од један Тесла. Ако се у таквом електромагнетном пољу појави некаква честица с набојем од једног Кулона, и продје туда брзином од 1м/с, на ту честицу ће дјеловати сила од једног Њутна. Шта човјек све учи у животу и онда диловине попут милорада додика а и овај комплетан наопако насадјени народ, све то помноже с нулом. И све што знаш не вриједи ти ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

31.07.2015 07:15

Добро неписмењаци, не допада вам се што ништа не разумијете од оног што сте прочитали, па ударите минус. Управо ваши минуси су доказ овага што ја написах!

Name

поклон

30.07.2015 23:14

Дајте бисту , па ће Турци рећ' за пет година да је Турчин , ко и Хрвати , што лажу гдје стигну , да је Хрват !

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

31.07.2015 12:20

Једна од најуспјешнијих америчких фирми које се баве развојем и производњом луксузних аутомобила на елелктични погон добила је име Николе Тесле.

ОДГОВОРИТЕ