Teslina bista uskoro u Izmiru u Turskoj

Teslina bista, rad akademskog vajara iz Banjaluke, Bojana Mikulića, uskoro će biti postavljena u Turskoj, u Izmiru u okviru "University of Economics", saopštila je danas Teslina naučna fondacija iz Filadelfije.

Svijet 30.07.2015 | 16:57
Teslina bista uskoro u Izmiru u Turskoj

Teslina bista će od jeseni stajati u parku koji se nalazi u sklopu izmirskog Univerziteta.

Bistu će Nikola Lončar iz Tesline naučne fondacije predati generalnom konzulu Republike Srbije u Istanbulu Zoranu Markoviću, a rektor Univerziteta u Izmiru sa zadovoljstvom je prihvatio ovaj poklon, javlja B92.

Ideja se rodila u maju 2015.godine, kada je Komora inženjera i tehničara Izmira, organizovala simpozijum pod nazivom "Nikola Tesla - pionir električne energije" kojem je prisustvovalo više od 1.200 ljudi.

"Tesla je inspiracija. Omladina i studenti u Turskoj bili su veoma otvoreni i zainteresovani za nova saznanja", naveo je Lončar.

On je rekao da su bili toliko ganuti pažnjom i interesovanjem za Teslu i njegov rad, da su poželjeli da Teslina bista ostane tu i za pokoljenja koja dolaze.

"Kada počne nova školska godina, Teslina bista krasiće park Univerziteta. Ovo je deseta Teslina bista koju je naša Fondacija darovala", dodao je Lončar.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

inženjer

30.07.2015 17:13

U Turskoj mu postavljaju bistu ispred ekonomskog fakulteta, u Srbiji dali njegovo ime aerodromu Beograd, u Republici Srpskoj dali njgovo ime fabrici majica. A on se bavio ELEKTROTEHNIKOM.

ODGOVORITE
Name

lolo

30.07.2015 20:11

Od elektrotehnike nije ostalo ništa na Balkanu a posebno u Republici Srpskoj. Čemu da daju njegovo ime?

ODGOVORITE
Name

Tesla

30.07.2015 20:20

On je nadogradnja francuskom piscu Zil Vernu. Oni su spoj ideja. maste. snova i ostvarenja svega toga. Mladi ljudi moraju imati pokretace tj. snove. Slazemo se da od realnosti im se smuci. Tesla je jediniza u fizici. naziv automobila. naziv telefona. Znak prepoznavanja vas i vaseg identiteta. U Izmiru zivi dosta Bosnjaka ali i Srba - od starih vremena. Treba da vas raduje jer je on Juzni Slaven kao i vi.

ODGOVORITE
Name

inženjer

30.07.2015 21:47

U elektrotehnici, Tesla je jedinica za gustinu magnetnog fluksa. 1T je jednak jednom Weberu po kvadratnom metru. Znači ako se ima neki magnetni fluks intenziteta jednog Webera i ako je taj jednoliko rasporedjen fluks prolazi kroz nekakvu zamišljenu cijev poprečnog presjeka od 1 kvadratnog metra onda se tu ima gustina fluksa od jedan Tesla. Ako se u takvom elektromagnetnom polju pojavi nekakva čestica s nabojem od jednog Kulona, i prodje tuda brzinom od 1m/s, na tu česticu će djelovati sila od jednog Njutna. Šta čovjek sve uči u životu i onda dilovine poput milorada dodika a i ovaj kompletan naopako nasadjeni narod, sve to pomnože s nulom. I sve što znaš ne vrijedi ti ništa.

ODGOVORITE
Name

inženjer

31.07.2015 07:15

Dobro nepismenjaci, ne dopada vam se što ništa ne razumijete od onog što ste pročitali, pa udarite minus. Upravo vaši minusi su dokaz ovaga što ja napisah!

Name

poklon

30.07.2015 23:14

Dajte bistu , pa će Turci reć' za pet godina da je Turčin , ko i Hrvati , što lažu gdje stignu , da je Hrvat !

ODGOVORITE
Name

nota bene

31.07.2015 12:20

Jedna od najuspješnijih američkih firmi koje se bave razvojem i proizvodnjom luksuznih automobila na elelktični pogon dobila je ime Nikole Tesle.

ODGOVORITE