Кинеска храна преплавила тржиште БиХ!

Наиме, према подацима Спољнотрговинске коморе, у БиХ је 2004. године из Кине увезено робе у вриједности 84,76 милиона, а лани чак 664,36 милиона КМ!

Босна и Херцеговина 29.07.2015 | 21:45
Кинеска храна преплавила тржиште БиХ!

С друге стране, укупан увоз у БиХ прошле године износио је 15,79 милијарди КМ, што практично значи да је чак 42 одсто онога што се налази на рафовима у нашим продавницама и пијацама, те у производним погонима, поријеклом из Кине!

Дугогодишњи тренд

Апсурд је, међутим, да из Кине увозимо и позамашне количине хране, тако да смо лани појели чак 5,2 милиона КМ производа из кинеског агроиндустријског сектора, од чега 3,9 милиона КМ воћа, поврћа и житарица!

На рафовима у домаћим трговинама од кинеске хране најзаступљеније су кикирики, црвени и бијели лук, шаргарепа, репа, цвекла, целер, гљиве и тартуфи, воћни сокови, диња, папаја, орашасти плодови, брашно, рижа, какао, конзервисани парадајз, чај, цимет, сирће.

Такође, из Кине смо увезли и 391 милион КМ меса, рибе и млијека, те масноће, слаткиша и шећера у вриједности 880 милиона КМ!

Поред увоза стандардне робе, попут одјеће и обуће, намјештаја и посуђа, разних техничких апарата и пољопривредних машина, папира, пластике и порцулана, из Кине увозимо и обрађени камен за надгробне споменике, бодљикаву жицу, ексере и игле, умјетничке слике и цртеже, лутке за излоге у бутицима...

На наше тржиште из Кине стиже и прилично бизарна роба, попут монтажних зграда, јахти и осталих пловила за спорт и разбибригу, бомби, граната, торпеда, мина и ракета, мачева, сабљи, бајонета и копаља, лишћа и грања, гитара, виолина и клавира, штапова, бичева, корбача...

Своје мјесто у БиХ нашли су и кинески бицикли, мотоцикли, мини-аутобуси, приколице, виљушкари, инвалидска колица и ортопедске справе, а из ове државе наручујемо и дрвни угаљ, огревно дрво, облице и цјепанице, али и козметику, пасту за зубе, сапуне, хигијенске улошке.

У Спољнотрговинској комори БиХ наглашавају да је презаступљеност робе кинеског поријекла на бх. тржишту, али и тржиштима широм свијета, дугогодишњи тренд. Економиста у СТК Игор Гавран каже за наш лист да су, иако више нема толико продавница у кинеском власништву, домаћи продавци преузели увоз и трговину робом поријеклом из Кине.

- Та роба је јефтина због мале цијене репроматеријала и јефтине радне снаге. Иако из Кине у највећој мјери увозимо робу коју сами не производимо, чињеница је да нам из ове државе стиже и, на примјер, бијели лук, који се успјешно производи и у БиХ! С друге стране, због слабе контроле квалитета, у БиХ се увози и роба која је опасна за употребу, међу којом је и она из Кине - наглашава Гавран.

Пад промета

Домаћи трговци, посебно они на пијаци, тврде да им је промет драстично опао откад су Кинези дошли на ове просторе.

- Продајемо прилично сличне производе, одјећу, обућу, накит, играчке и слично. Међутим, кинеска роба је неупоредиво јефтинија од оне коју набављамо углавном у Румунији и Турској. Због тога људи и даље радије иду у њихове трговине, јер гледају да уштеде - каже радница на једној тезги у Бањалуци.

У Унији удружења послодаваца РС сматрају да је, с обзиром на економску кризу, разумљиво што је вриједност увоза из Кине сваке године у порасту.

- У оваквим условима грађани много више пажње посвећују цијени него квалитету производа које купују. Чињеница је да је кинеска роба осјетно јефтинија, јер је прави јефтина радна снага, што није случај с домаћим и европским производима. Једноставно, већина грађана нема пара за куповину скупљих ствари, поготово луксузнијих - поручују из ове уније.

Овдје више нема хљеба!

Иако статистике показују невјероватну експанзију вриједности робе увезене из Кине, Кинезима који су бољи живот покушали да пронађу у БиХ не иде баш најбоље.

(Пресс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кинез

29.07.2015 22:21

Па?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н..

30.07.2015 05:18

Ето, зеља ме мине, да несто купим одавде е не из Кине.

Name

Ја

30.07.2015 06:14

Ма нек су наси семберски производи на тезгама у Београду па нек све иде у п.м.

ОДГОВОРИТЕ