Kineska hrana preplavila tržište BiH!

Naime, prema podacima Spoljnotrgovinske komore, u BiH je 2004. godine iz Kine uvezeno robe u vrijednosti 84,76 miliona, a lani čak 664,36 miliona KM!

Bosna i Hercegovina 29.07.2015 | 21:45
Kineska hrana preplavila tržište BiH!

S druge strane, ukupan uvoz u BiH prošle godine iznosio je 15,79 milijardi KM, što praktično znači da je čak 42 odsto onoga što se nalazi na rafovima u našim prodavnicama i pijacama, te u proizvodnim pogonima, porijeklom iz Kine!

Dugogodišnji trend

Apsurd je, međutim, da iz Kine uvozimo i pozamašne količine hrane, tako da smo lani pojeli čak 5,2 miliona KM proizvoda iz kineskog agroindustrijskog sektora, od čega 3,9 miliona KM voća, povrća i žitarica!

Na rafovima u domaćim trgovinama od kineske hrane najzastupljenije su kikiriki, crveni i bijeli luk, šargarepa, repa, cvekla, celer, gljive i tartufi, voćni sokovi, dinja, papaja, orašasti plodovi, brašno, riža, kakao, konzervisani paradajz, čaj, cimet, sirće.

Takođe, iz Kine smo uvezli i 391 milion KM mesa, ribe i mlijeka, te masnoće, slatkiša i šećera u vrijednosti 880 miliona KM!

Pored uvoza standardne robe, poput odjeće i obuće, namještaja i posuđa, raznih tehničkih aparata i poljoprivrednih mašina, papira, plastike i porculana, iz Kine uvozimo i obrađeni kamen za nadgrobne spomenike, bodljikavu žicu, eksere i igle, umjetničke slike i crteže, lutke za izloge u buticima...

Na naše tržište iz Kine stiže i prilično bizarna roba, poput montažnih zgrada, jahti i ostalih plovila za sport i razbibrigu, bombi, granata, torpeda, mina i raketa, mačeva, sablji, bajoneta i kopalja, lišća i granja, gitara, violina i klavira, štapova, bičeva, korbača...

Svoje mjesto u BiH našli su i kineski bicikli, motocikli, mini-autobusi, prikolice, viljuškari, invalidska kolica i ortopedske sprave, a iz ove države naručujemo i drvni ugalj, ogrevno drvo, oblice i cjepanice, ali i kozmetiku, pastu za zube, sapune, higijenske uloške.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH naglašavaju da je prezastupljenost robe kineskog porijekla na bh. tržištu, ali i tržištima širom svijeta, dugogodišnji trend. Ekonomista u STK Igor Gavran kaže za naš list da su, iako više nema toliko prodavnica u kineskom vlasništvu, domaći prodavci preuzeli uvoz i trgovinu robom porijeklom iz Kine.

- Ta roba je jeftina zbog male cijene repromaterijala i jeftine radne snage. Iako iz Kine u najvećoj mjeri uvozimo robu koju sami ne proizvodimo, činjenica je da nam iz ove države stiže i, na primjer, bijeli luk, koji se uspješno proizvodi i u BiH! S druge strane, zbog slabe kontrole kvaliteta, u BiH se uvozi i roba koja je opasna za upotrebu, među kojom je i ona iz Kine - naglašava Gavran.

Pad prometa

Domaći trgovci, posebno oni na pijaci, tvrde da im je promet drastično opao otkad su Kinezi došli na ove prostore.

- Prodajemo prilično slične proizvode, odjeću, obuću, nakit, igračke i slično. Međutim, kineska roba je neuporedivo jeftinija od one koju nabavljamo uglavnom u Rumuniji i Turskoj. Zbog toga ljudi i dalje radije idu u njihove trgovine, jer gledaju da uštede - kaže radnica na jednoj tezgi u Banjaluci.

U Uniji udruženja poslodavaca RS smatraju da je, s obzirom na ekonomsku krizu, razumljivo što je vrijednost uvoza iz Kine svake godine u porastu.

- U ovakvim uslovima građani mnogo više pažnje posvećuju cijeni nego kvalitetu proizvoda koje kupuju. Činjenica je da je kineska roba osjetno jeftinija, jer je pravi jeftina radna snaga, što nije slučaj s domaćim i evropskim proizvodima. Jednostavno, većina građana nema para za kupovinu skupljih stvari, pogotovo luksuznijih - poručuju iz ove unije.

Ovdje više nema hljeba!

Iako statistike pokazuju nevjerovatnu ekspanziju vrijednosti robe uvezene iz Kine, Kinezima koji su bolji život pokušali da pronađu u BiH ne ide baš najbolje.

(Press)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kinez

29.07.2015 22:21

Pa?

ODGOVORITE
Name

N..

30.07.2015 05:18

Eto, zelja me mine, da nesto kupim odavde e ne iz Kine.

Name

Ja

30.07.2015 06:14

Ma nek su nasi semberski proizvodi na tezgama u Beogradu pa nek sve ide u p.m.

ODGOVORITE