Мектић:У БиХ нема 4.000 припадника ИД

У БиХ нема 4.000 припадника Исламске државе. На овим просторима имамо нешто више од 4.000 људи који пропагирају радикални исламизам у својим ставовима и представљају потенцијалну пријетњу и опасност.

Босна и Херцеговина 25.07.2015 | 10:27
Мектић:У БиХ нема 4.000 припадника ИД

Припадника ове организације са пасошем БиХ је око 300 и они су сви тренутно на ратиштима у Сирији и Ираку, изјавио је Драган Мектић, министар безбједности Босне и Херцеговине.

Он је навео да се 50 бораца вратило са свјетских ратишта у БиХ, а да је против оних за које су нађени чврсти докази да су у земље из којих су се вратили ишли да ратују покренут поступак.

"То је неки број од њих 14, гдје смо имали чврсте доказе и против којих је покренут поступак. Остали, а против којих није било доказа, под одређеном су врстом надзора и присмотром", рекао је Мектић.

Податке о 4.000 потенцијалних терориста и припадника екстремистичке Исламске државе у БиХ пренијели су хрватски медији, позивајући се на истраживање безбједносних служби те земље.

У извјештају је наведено да БиХ има преко 40 припадника ИС-а на милион становника, што је један од највећих просјека у Европи, као и да је плата за борце ове екстремистичке групе који из БиХ и земаља окружења одлазе на ратишта широм свијета од 50 до 100 долара мјесечно.

Према истим подацима, до сада је из БиХ у Сирију отишло 156 мушкараца са 36 жена и 25 дјеце. Од почетка године вратило се 48 мушкараца и три жене, а погинуло је њих 26.

Драгомир Кесеровић, декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке, каже да је веома незахвално говорити о тачном броју припадника радикалних екстремистичких група, али да има и више него довољно да би остварили своје циљеве.

"Ово што су Хрвати рекли је прогноза, која је генерисана на основу општих података које су прикупили на терену. Оно што је важно је да је њихов број сигурно и више него довољан да направе опасну штету и безбједносне проблеме, како у БиХ, тако и у региону", казао је Кесеровић и упозорио на чињеницу да би се приликом и најмањег међунационалног проблема број особа који би им се експресно придружио немјерљиво увећао.

Армин Кржалић, директор Центра за сигурносне студије из Сарајева, казао је да се по њему лично ради о једној напумпаној бројци и веома нефер пребацивању лоптице од стране Хрватске на своје комшије.

"То ми некако личи на оно класично пребацивање пингпонг лоптице на своје сусједе, БиХ има проблеме и представља опасност док је у Хрватској све добро.

Константно имамо те неке покушаје да се само једна земља у региону представи као опасност, а то је далеко од истине.

Очито је интерес да се БиХ прикаже у таквом свјетлу. Треба погледати податке колико је, на примјер, Француска дала држављана у редове ИС-а, па ћете видјети колико су велики постоци у питању", говори Кржалић.

Он је бројку од око 300 особа, баш као и министар Мектић, навео као тачну. То је и број који су раније објавиле неке западне обавјештајне службе.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

е

25.07.2015 08:54

Свака ти цаст Мектицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

25.07.2015 09:57

Да прва пуска пукне видио би колико их је, овако појма ти немас или се правис луд. Лаксе је слике јахти показивати и мазати оци народу. Сви сте ако не исти онда бар слицни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варшава

25.07.2015 10:02

У праву је "друг" министар, нема 4000 има их 5000.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

25.07.2015 10:59

Док је Мактића мирно спавајте.Буђење вам није загарантовано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста

25.07.2015 12:30

Ма ја,нема 4000 припадника ИД вец су то само домаци талибани,није вам људи то исто мајке ми!?

ОДГОВОРИТЕ