Вучић замолио Додика да још једном размисли

Уређивачка политика Дневника 2 РТРС-а по ко зна који пут је потврдила да ова медијска кућа није јавни сервис грађана, него служба за односе с јавношћу власти Републике Српске и предсједника Републике Српске Милорада Додика. БНТВ је осјетљивим политичким питањима приступио “хладне главе” и још једном одржао лекцију РТРС-у о томе како се професионално извјештава о кључним политичким темама.

Република Српска 23.07.2015 | 12:33
Вучић замолио Додика да још једном размисли

РТРС: ПРОПАГАНДНИ СЕРВИС НА УСЛУЗИ ВЛАДАЈУЋИМ СТРУКТУРАМА
15. – 21. јули 2015.

НИПОДАШТАВАЊЕ ГЛЕДАЛАЦА:

Тема недјеље била је одлука Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Дневник 15. јула, кога је уредио Момчило Остојић, посветио је тринаест ударних минута сједници републичког парламента. Начин на који је сама сједница парламента најављена од стране презентера, потом репортерско јављање, а затим и извјештај постављају питање: Сматра ли уредник дневника да су гледаоци РТРС-а заостали у развоју па им једну те исту ствар треба поновити три пута?

Толико су пута презентер, репортер, а потом и предсједник Народне скупштине понављали како је парламент гласао о одлуци о расписивању референдума. Исто толико пута – кроз емитоване изјаве предсједника Републике Српске – пренесен је и његов став о разлозима због којих је предложио одлуку о референдуму.

ОПОЗИЦИЈА БЕЗ ПРАВА НА ИЗЈАШЊАВАЊЕ:

Извјештај са скупштинског засједања припремила је новинарка Нада Велетић. И поново стара бољка РТРС-а за коју одговорност не сносе новинари, него сами уредници. Противљење одржавању референдума – што су заступали опозициони посланици – тек је овлаш споменуто, уз помно бирање скупштинских обраћања, па је свјесно избјегнуто да се чује и један аргумент којим је опозиција бранила изнесене ставове.

ТАКОЗВАНО НОВИНАРСТВО:

Једнако тако јавности су прећутани и ставови и противљење одлуци о референдуму Канцеларији високог представника у БиХ, Амбасаде САД-а и Савјета безбједности, кога новинарка Велетић назива “такозвани ПИК”.

Ни у дневнику 16. јула гледаоцима није предочен став међународне заједнице о одлуци о референдуму о државном Суду и Тужилаштву – за РТРС, већ уобичајен манир непрофесионалног извјештавања. Међутим, емитоване су бројне реакције и напади на међународне дужноснике који су осудили одлуку о референдуму. Глас је дат представницима власти Републике Српске и подобним правним експертима.

РАСПИРИВАЊЕ МРЖЊЕ:

Милорад Додик главни је лик свих догађаја. Потврдило се то и у дневнику 17. јула, у којем је емитован извјештај о његовом састанку с премијером Србије Александром Вучићем. Презентер дневника, затим репортерка из Београда Теодора Врањеш, а потом новинарка Љиљана Прерадовић апострофирају: “Вучић замолио предсједника Републике Српске да још једном размисли о одржавању референдума.”

Вучићеве изјаве у извјештају пренесене су врло штуро, тек толико да би гледаоци знали о чему је ријеч. Главнина простора уступљена је Додику, уз посебно издвојену изјаву у којој се предсједнику уступа простор да јавном ријечју распирује међуетничку нетрпељивост рекавши да је “Младен Иванић за члана Предсједништва БиХ изабран бошњачким гласовима”.

РТРС АРШИНИ РАВНОПРАВНОСТИ:

Прослава Рамазанског бајрама своје мјесто је у дневнику 17. јула нашла тек у другом дијелу централних вијести РТРС-а. Понављати да је РТРС јавни сервис Републике Српске, у којем су сви народи равноправни, излишно је.

ПЛУС НЕДЈЕЉЕ
Једино у чему је Дневник 2 РТРС-а остао професионалан јесте извјештавање о природним непогодама. Зато као плус недјеље и издвајамо извјештаје о пожару који је харао на подручју Требиња.

МИНУС НЕДЈЕЉЕ
Укупан начин на који је у дневницима извјештавано о одлуци Народне скупштине Српске о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Поново је РТРС прекршио темељна начела професионалног извјештавања ускративши гледаоцима могућност да о овом питању чују ставове оних који су се противили овој одлуци.

Оцјена 1

БНТВ: ПРОФЕСИОНАЛНО О ОСЈЕТЉИВИМ ПОЛИТИЧКИМ ТЕМАМА
15. – 21. јули 2015.

ДРУГА СТРАНА:

И док се РТРС трудио сви силама јавност увјерити у оправданост одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, БНТВ успио је приступити овој теми “хладне главе”. У дневницима 16. и 17. јула, грађани су могли видјети и чути све што је о овој великој политичкој теми РТРС прећутао: ставове опозиције и међународних званичника. Једнако тако приступљено је и извјештају о састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика са српским премијером Александром Вучићем.

МИЈЕЊАЈУ ЛИ ПОЛИТИЧАРИ МИШЉЕЊА?

Из тог дневника (17. јули, уредник Слободан Дурмановић) издвајамо прилог новинара Жељка Раљића који је направио анализу односа предсједника Републике Српске према референдуму у свјетлу свих његових изјава датих од 15. до 17. јула.

ИМА ПОЛИТИКЕ И МИМО РЕФЕРЕНДУМА:

У дневнику 16. јула, новинарка Данина Милаковић освијетлила је и позадину формирања новог посланичког клуба у Народној скупштини кога чине три бивша посланика СДС-а и један ДНС-а, за кога није јасно да ли је напустио ту странку. А позадина је више новца у џепове тих посланика и већи бенефити у виду службеног аутомобила и других повластица које им по том основу припадају.

БРИГА О ГРАЂАНИМА:

БНТВ пажљиво је пратио како топлотни талас, који је захватио БиХ и регион, утиче на живот људи. Посебна пажња била је усмјерена на раднике који раде на отвореном и којима није омогућена адекватна заштита. Из блока извјештаја о тој тематици издвајамо прилог новинара Мите Травара о селима на планини Мањачи код Бањалуке. Водовод обећан за прошлогодишње изборе није изграђен, а тамошње становништво је због недостатка воде пред катастрофом која пријети да им сва стока угине.

ПЛУС НЕДЈЕЉЕ
Интервју новинарке Слађане Јашаревић с директором Европске комисије за западни Балкан Јеан-Ерицом Паqуетом. Разговарано је о структуралном дијалогу о правосуђу на нивоу БиХ, који је указао на потпуну неутемељеност разлога због којих је предсједник Републике Српске иницирао расписивање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

МИНУС НЕДЈЕЉЕ
Прослава Рамазанског бајрама у дневнику 17. јула споменута је са само двије реченице у 20. минуту централне информативне емисије БНТВ-а.

Оцјена 7

Компаративна анализа
Игнорисање вјерских празника других народа у Републици Српској већ је устаљени дио уређивачке политике РТРС-а и БНТВ-а и то је једна од ствари о којој постоји прећутини консензус. То указује да се ове ТВ куће доживљавају као медији који су искључиво окренути грађанима српске националности. Када је у питању политика, и ова недјеља показала је све разлике између ове двије медијске куће. БНТВ још једном је одржао РТРС-у лекцију о томе како се професионално извјештава о кључним политичким темама које су од интереса не само за Српску него и цијелу БиХ.

Аутор: Гордана Катана

Извор: Анализирај.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бели...

23.07.2015 10:48

Ипак,вазан је овај "прецутни консензус"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обје

23.07.2015 10:48

Обје ове куће су до краја необјективне према другим несрпским народима и ту је сасвим јасно и не треба се чудити јер су обје српске телевизије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рециклаза

23.07.2015 10:50

БН САМПИОНИ.СВАКА ЦАСТ ПО СТОТИНУ ПУТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕРО-БН

23.07.2015 10:50

Овај медији полако ал сигурно се приблизава РТРС-у. Цензуре су страсне,морас несто фино написати о Србима да би објавили твој коментар,без тога,теско иде. Знаци драге комсије ,ви сте мени супер ал цувајте се Кореје и Ирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

23.07.2015 10:52

О Милином РТРС-у не вриједи џаба трошити ријечи!Него с обзиром да не "силазе" са режимског дневника чуди ме да ни Он , ни Жељка, Кошарац,Шпирић и остала свита нису коментарисали посјету члана предсједништва Београду и срдачно љубљење Вучића и Бакира!Нису могли од муке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАС РАМУЗА

23.07.2015 11:10

Мртва трка између РТРС-а и вас. Код вас сваки други наслов завршава са упитником. "Срушена коалиција око СНСД-а?", "Додик одлази са власти?", "Формирана нова скупштинска већина?", "ДНС окреће леђа СНСД-у?". Добра вам је ова илустрација али би било пожељно да урадите једну такву и за ваш медиј... само спиралу окрените на другу страну. Немојте ме погрешно схватити... ја сам ваш па бих зато и желио да вам помогнем да будете бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

23.07.2015 13:18

Јадна је дрзава у којој народ бира онога ко има вецу главу или носи веци број ципела...Јадна је дрзава ако прицас аргументима па постанес смор или демагог,а ако псујес и сељацис добар си...јадна је дрзава у којој си мање битан ако носис наоцале или имас било какав деформитет.

Name

Горан

23.07.2015 11:39

Било би добро да господја Катана којој смета РТРС објасни гдје је била и како је извјеставала у току рата. Њој сметају и РТРС И БН и ово је продавање магле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

23.07.2015 12:03

Катану као објективног новинара нико не дозивљава нормално. Сто се тице извјеставања БН и РТРСа ту има много ста да се казе. На који год кантар да их ставис таско би превагнуло на једну или другу страну. РТРС као јавни сервис је унеколико наклоњен власти што одлика свих јавних сервиса. Послије ових избора опозиција се јавно одрекла да се појављује у програмима РТРСа што је огромна греска. Информативне емисије РТРСа углавном покривају цитаву РС са ,понекад ,наглашеним позитивним известавањима из општина у којима је СНСД на власти. БН са друге стране своје информативне емисије прави на нациин да гледалац стице утисак да ниста не вална,да је све лропало и покрадено и да је за све крив Доxик и СНСД! Главне вијести су из Бањалуке док из Бијељине има ,малтене,само временска прогноза! Знам да це овај коментар теско проци али то је моје видјење ствари.Ако се томе дода глупост да цланови СНСД а не дају изјаве нити долате на БН онда је расомојиада потпуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

23.07.2015 12:07

РТРС ЈЕ РЕЖИМСКА ТВ ТО СВИ ЗНАМО АЛИ И БН КАО ДА СЕ БОЈИ СВЕ ОБЈАВИТИ, ИМА ТУ СВАШТА, ДАЈТЕ НЕКИ БРОЈ ТЕЛЕФОНА ГДЈЕ ЋЕ ГРАЂАНИ НАЗВАТИ И ДАТИ ВАМ СТОТИНЕ ИНФОРМАЦИЈА, ВАШЕ ЈЕ ДА ОБЈАВИТЕ КАО МИШЉЕЊА ГРАЂАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

23.07.2015 13:29

Циме? Емоције не могу да мисле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ростов

23.07.2015 14:45

О раду и дјеловању РТРС, када је у питању нформативно-политички програм, узалудно је трошити ријечи, Ипак овом приликом није згорег указати на чињеницу да су директор и уредници овог тзв. јавног ТВ сервиса слијепи послушници само једне странке и њеног вође, умјесто да су у служби правовременог и истинитог информисања грађана који за све то, мимо своје воље, морају мјесечно да плаћају ТВ таксу од 7,5 КМ.Нису директор и уредници РТРС баш толики наивци па да не знају да народ добро зна шта је црно а шта бијело, те да му се не може подваљивати само оно што што кажу и како желе актуелни властодршци. Госпођа Катана, као искусни новинар је добро анализирала Дневник 2 РТРС и указала на све пропусте, малверзације и манипулације са јавношћу. С друге стране, БНТВ је доста реалнији у својим информативно-политичким емисијама тако да потенцијални гледаоци могу да добију објективнију слику актуелних прилика у Српској.На крају крајева, БНТВ, а донекле и АТВ, пружају прилику лидерима опозије да изнесу своје ставове и мишљења о актуелним питањима, јер такву прилику немају, или ријетко имају у емисијама РТРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

24.07.2015 15:43

Пардон АТВ је Баја купио 100 одсто и не мозе се ни у лудило поредити са БН. Нема сансе, ја се сјецам Владиног гласа на радију БН и његових извјестаја из Пењава на Мајевици и цовјек је својом памеци створио тако репрезентативну куцу, а овим дебилима са РТРС дзаба пара,дзаба Баја, све дзаба немају ТИМ НЕМАЈУ ЈЕДНОСТАВНО.

Name

Глупости

23.07.2015 18:28

Чиме да размисли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

23.07.2015 22:57

Додик се не може замолити да мисли .

ОДГОВОРИТЕ