Vučić zamolio Dodika da još jednom razmisli

Uređivačka politika Dnevnika 2 RTRS-a po ko zna koji put je potvrdila da ova medijska kuća nije javni servis građana, nego služba za odnose s javnošću vlasti Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. BNTV je osjetljivim političkim pitanjima pristupio “hladne glave” i još jednom održao lekciju RTRS-u o tome kako se profesionalno izvještava o ključnim političkim temama.

Republika Srpska 23.07.2015 | 12:33
Vučić zamolio Dodika da još jednom razmisli

RTRS: PROPAGANDNI SERVIS NA USLUZI VLADAJUĆIM STRUKTURAMA
15. – 21. juli 2015.

NIPODAŠTAVANJE GLEDALACA:

Tema nedjelje bila je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Dnevnik 15. jula, koga je uredio Momčilo Ostojić, posvetio je trinaest udarnih minuta sjednici republičkog parlamenta. Način na koji je sama sjednica parlamenta najavljena od strane prezentera, potom reportersko javljanje, a zatim i izvještaj postavljaju pitanje: Smatra li urednik dnevnika da su gledaoci RTRS-a zaostali u razvoju pa im jednu te istu stvar treba ponoviti tri puta?

Toliko su puta prezenter, reporter, a potom i predsjednik Narodne skupštine ponavljali kako je parlament glasao o odluci o raspisivanju referenduma. Isto toliko puta – kroz emitovane izjave predsjednika Republike Srpske – prenesen je i njegov stav o razlozima zbog kojih je predložio odluku o referendumu.

OPOZICIJA BEZ PRAVA NA IZJAŠNJAVANJE:

Izvještaj sa skupštinskog zasjedanja pripremila je novinarka Nada Veletić. I ponovo stara boljka RTRS-a za koju odgovornost ne snose novinari, nego sami urednici. Protivljenje održavanju referenduma – što su zastupali opozicioni poslanici – tek je ovlaš spomenuto, uz pomno biranje skupštinskih obraćanja, pa je svjesno izbjegnuto da se čuje i jedan argument kojim je opozicija branila iznesene stavove.

TAKOZVANO NOVINARSTVO:

Jednako tako javnosti su prećutani i stavovi i protivljenje odluci o referendumu Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Ambasade SAD-a i Savjeta bezbjednosti, koga novinarka Veletić naziva “takozvani PIK”.

Ni u dnevniku 16. jula gledaocima nije predočen stav međunarodne zajednice o odluci o referendumu o državnom Sudu i Tužilaštvu – za RTRS, već uobičajen manir neprofesionalnog izvještavanja. Međutim, emitovane su brojne reakcije i napadi na međunarodne dužnosnike koji su osudili odluku o referendumu. Glas je dat predstavnicima vlasti Republike Srpske i podobnim pravnim ekspertima.

RASPIRIVANJE MRŽNJE:

Milorad Dodik glavni je lik svih događaja. Potvrdilo se to i u dnevniku 17. jula, u kojem je emitovan izvještaj o njegovom sastanku s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prezenter dnevnika, zatim reporterka iz Beograda Teodora Vranješ, a potom novinarka Ljiljana Preradović apostrofiraju: “Vučić zamolio predsjednika Republike Srpske da još jednom razmisli o održavanju referenduma.”

Vučićeve izjave u izvještaju prenesene su vrlo šturo, tek toliko da bi gledaoci znali o čemu je riječ. Glavnina prostora ustupljena je Dodiku, uz posebno izdvojenu izjavu u kojoj se predsjedniku ustupa prostor da javnom riječju raspiruje međuetničku netrpeljivost rekavši da je “Mladen Ivanić za člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima”.

RTRS ARŠINI RAVNOPRAVNOSTI:

Proslava Ramazanskog bajrama svoje mjesto je u dnevniku 17. jula našla tek u drugom dijelu centralnih vijesti RTRS-a. Ponavljati da je RTRS javni servis Republike Srpske, u kojem su svi narodi ravnopravni, izlišno je.

PLUS NEDJELJE
Jedino u čemu je Dnevnik 2 RTRS-a ostao profesionalan jeste izvještavanje o prirodnim nepogodama. Zato kao plus nedjelje i izdvajamo izvještaje o požaru koji je harao na području Trebinja.

MINUS NEDJELJE
Ukupan način na koji je u dnevnicima izvještavano o odluci Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Ponovo je RTRS prekršio temeljna načela profesionalnog izvještavanja uskrativši gledaocima mogućnost da o ovom pitanju čuju stavove onih koji su se protivili ovoj odluci.

Ocjena 1

BNTV: PROFESIONALNO O OSJETLJIVIM POLITIČKIM TEMAMA
15. – 21. juli 2015.

DRUGA STRANA:

I dok se RTRS trudio svi silama javnost uvjeriti u opravdanost odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, BNTV uspio je pristupiti ovoj temi “hladne glave”. U dnevnicima 16. i 17. jula, građani su mogli vidjeti i čuti sve što je o ovoj velikoj političkoj temi RTRS prećutao: stavove opozicije i međunarodnih zvaničnika. Jednako tako pristupljeno je i izvještaju o sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

MIJENJAJU LI POLITIČARI MIŠLJENJA?

Iz tog dnevnika (17. juli, urednik Slobodan Durmanović) izdvajamo prilog novinara Željka Raljića koji je napravio analizu odnosa predsjednika Republike Srpske prema referendumu u svjetlu svih njegovih izjava datih od 15. do 17. jula.

IMA POLITIKE I MIMO REFERENDUMA:

U dnevniku 16. jula, novinarka Danina Milaković osvijetlila je i pozadinu formiranja novog poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini koga čine tri bivša poslanika SDS-a i jedan DNS-a, za koga nije jasno da li je napustio tu stranku. A pozadina je više novca u džepove tih poslanika i veći benefiti u vidu službenog automobila i drugih povlastica koje im po tom osnovu pripadaju.

BRIGA O GRAĐANIMA:

BNTV pažljivo je pratio kako toplotni talas, koji je zahvatio BiH i region, utiče na život ljudi. Posebna pažnja bila je usmjerena na radnike koji rade na otvorenom i kojima nije omogućena adekvatna zaštita. Iz bloka izvještaja o toj tematici izdvajamo prilog novinara Mite Travara o selima na planini Manjači kod Banjaluke. Vodovod obećan za prošlogodišnje izbore nije izgrađen, a tamošnje stanovništvo je zbog nedostatka vode pred katastrofom koja prijeti da im sva stoka ugine.

PLUS NEDJELJE
Intervju novinarke Slađane Jašarević s direktorom Evropske komisije za zapadni Balkan Jean-Ericom Paquetom. Razgovarano je o strukturalnom dijalogu o pravosuđu na nivou BiH, koji je ukazao na potpunu neutemeljenost razloga zbog kojih je predsjednik Republike Srpske inicirao raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

MINUS NEDJELJE
Proslava Ramazanskog bajrama u dnevniku 17. jula spomenuta je sa samo dvije rečenice u 20. minutu centralne informativne emisije BNTV-a.

Ocjena 7

Komparativna analiza
Ignorisanje vjerskih praznika drugih naroda u Republici Srpskoj već je ustaljeni dio uređivačke politike RTRS-a i BNTV-a i to je jedna od stvari o kojoj postoji prećutini konsenzus. To ukazuje da se ove TV kuće doživljavaju kao mediji koji su isključivo okrenuti građanima srpske nacionalnosti. Kada je u pitanju politika, i ova nedjelja pokazala je sve razlike između ove dvije medijske kuće. BNTV još jednom je održao RTRS-u lekciju o tome kako se profesionalno izvještava o ključnim političkim temama koje su od interesa ne samo za Srpsku nego i cijelu BiH.

Autor: Gordana Katana

Izvor: Analiziraj.ba

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Beli...

23.07.2015 10:48

Ipak,vazan je ovaj "precutni konsenzus"

ODGOVORITE
Name

Obje

23.07.2015 10:48

Obje ove kuće su do kraja neobjektivne prema drugim nesrpskim narodima i tu je sasvim jasno i ne treba se čuditi jer su obje srpske televizije.

ODGOVORITE
Name

reciklaza

23.07.2015 10:50

BN SAMPIONI.SVAKA CAST PO STOTINU PUTA

ODGOVORITE
Name

ZERO-BN

23.07.2015 10:50

Ovaj mediji polako al sigurno se priblizava RTRS-u. Cenzure su strasne,moras nesto fino napisati o Srbima da bi objavili tvoj komentar,bez toga,tesko ide. Znaci drage komsije ,vi ste meni super al cuvajte se Koreje i Irana.

ODGOVORITE
Name

p

23.07.2015 10:52

O Milinom RTRS-u ne vrijedi džaba trošiti riječi!Nego s obzirom da ne "silaze" sa režimskog dnevnika čudi me da ni On , ni Željka, Košarac,Špirić i ostala svita nisu komentarisali posjetu člana predsjedništva Beogradu i srdačno ljubljenje Vučića i Bakira!Nisu mogli od muke!

ODGOVORITE
Name

GLAS RAMUZA

23.07.2015 11:10

Mrtva trka između RTRS-a i vas. Kod vas svaki drugi naslov završava sa upitnikom. "Srušena koalicija oko SNSD-a?", "Dodik odlazi sa vlasti?", "Formirana nova skupštinska većina?", "DNS okreće leđa SNSD-u?". Dobra vam je ova ilustracija ali bi bilo poželjno da uradite jednu takvu i za vaš medij... samo spiralu okrenite na drugu stranu. Nemojte me pogrešno shvatiti... ja sam vaš pa bih zato i želio da vam pomognem da budete bolji.

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

23.07.2015 13:18

Jadna je drzava u kojoj narod bira onoga ko ima vecu glavu ili nosi veci broj cipela...Jadna je drzava ako pricas argumentima pa postanes smor ili demagog,a ako psujes i seljacis dobar si...jadna je drzava u kojoj si manje bitan ako nosis naocale ili imas bilo kakav deformitet.

Name

Goran

23.07.2015 11:39

Bilo bi dobro da gospodja Katana kojoj smeta RTRS objasni gdje je bila i kako je izvjestavala u toku rata. Njoj smetaju i RTRS I BN i ovo je prodavanje magle.

ODGOVORITE
Name

Joco

23.07.2015 12:03

Katanu kao objektivnog novinara niko ne dozivljava normalno. Sto se tice izvjestavanja BN i RTRSa tu ima mnogo sta da se kaze. Na koji god kantar da ih stavis tasko bi prevagnulo na jednu ili drugu stranu. RTRS kao javni servis je unekoliko naklonjen vlasti što odlika svih javnih servisa. Poslije ovih izbora opozicija se javno odrekla da se pojavljuje u programima RTRSa što je ogromna greska. Informativne emisije RTRSa uglavnom pokrivaju citavu RS sa ,ponekad ,naglašenim pozitivnim izvestavanjima iz opština u kojima je SNSD na vlasti. BN sa druge strane svoje informativne emisije pravi na naciin da gledalac stice utisak da nista ne valna,da je sve lropalo i pokradeno i da je za sve kriv Doxik i SNSD! Glavne vijesti su iz Banjaluke dok iz Bijeljine ima ,maltene,samo vremenska prognoza! Znam da ce ovaj komentar tesko proci ali to je moje vidjenje stvari.Ako se tome doda glupost da clanovi SNSD a ne daju izjave niti dolate na BN onda je rasomojiada potpuna.

ODGOVORITE
Name

NOVO

23.07.2015 12:07

RTRS JE REŽIMSKA TV TO SVI ZNAMO ALI I BN KAO DA SE BOJI SVE OBJAVITI, IMA TU SVAŠTA, DAJTE NEKI BROJ TELEFONA GDJE ĆE GRAĐANI NAZVATI I DATI VAM STOTINE INFORMACIJA, VAŠE JE DA OBJAVITE KAO MIŠLJENJA GRAĐANA.

ODGOVORITE
Name

vaskrsija

23.07.2015 13:29

Cime? Emocije ne mogu da misle...

ODGOVORITE
Name

Rostov

23.07.2015 14:45

O radu i djelovanju RTRS, kada je u pitanju nformativno-politički program, uzaludno je trošiti riječi, Ipak ovom prilikom nije zgoreg ukazati na činjenicu da su direktor i urednici ovog tzv. javnog TV servisa slijepi poslušnici samo jedne stranke i njenog vođe, umjesto da su u službi pravovremenog i istinitog informisanja građana koji za sve to, mimo svoje volje, moraju mjesečno da plaćaju TV taksu od 7,5 KM.Nisu direktor i urednici RTRS baš toliki naivci pa da ne znaju da narod dobro zna šta je crno a šta bijelo, te da mu se ne može podvaljivati samo ono što što kažu i kako žele aktuelni vlastodršci. Gospođa Katana, kao iskusni novinar je dobro analizirala Dnevnik 2 RTRS i ukazala na sve propuste, malverzacije i manipulacije sa javnošću. S druge strane, BNTV je dosta realniji u svojim informativno-političkim emisijama tako da potencijalni gledaoci mogu da dobiju objektivniju sliku aktuelnih prilika u Srpskoj.Na kraju krajeva, BNTV, a donekle i ATV, pružaju priliku liderima opozije da iznesu svoje stavove i mišljenja o aktuelnim pitanjima, jer takvu priliku nemaju, ili rijetko imaju u emisijama RTRS.

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

24.07.2015 15:43

Pardon ATV je Baja kupio 100 odsto i ne moze se ni u ludilo porediti sa BN. Nema sanse, ja se sjecam Vladinog glasa na radiju BN i njegovih izvjestaja iz Penjava na Majevici i covjek je svojom pameci stvorio tako reprezentativnu kucu, a ovim debilima sa RTRS dzaba para,dzaba Baja, sve dzaba nemaju TIM NEMAJU JEDNOSTAVNO.

Name

Gluposti

23.07.2015 18:28

Čime da razmisli?

ODGOVORITE
Name

Zoran

23.07.2015 22:57

Dodik se ne može zamoliti da misli .

ODGOVORITE