Шта не смијете радити током врелих дана

Након кишног јуна, јул је донео прави паклени подсетник зашто неки људи не воле лето. 

Регион 20.07.2015 | 10:30
Шта не смијете радити током врелих дана

Чак и они који су једва чекали топлије време сада покушавају да нађу начин да се расхладе - али требало би да знате да ових шест ствари никад не би требало да радите напољу, ако желите да сачувате здравље.

1. Синтетичка гардероба

Можда вам та лагана блуза од синтетике изгледа као идеалан одабир, али много би вам паметније било да се одлучите за нешто памучно, саветују лекари.

- Треба носити гардеробу од природних материјала и што светлије боје, па заборавите на црну одећу - саветује др Нада Мацура.

2. Много накита

Можда звучи чудно, али метални и пластичну накит може толико да се ужари на сунцу, да буквално оставља опекотине по телу. Бижутерија у контакту са знојем оставља непријатне зелене трагове, па би зато најбоље било да се овог лета послужите оном старом - мање је више.

3. Парфем на сунцу

- Када се излажете сунцу, не би требало да носите парфем, јер то може да остави флеке на кожи, па чак и да доведе до непријатних иритација - објашњава дерматолог др Горана Исаиловић.

Иако ово превасходно важи за сунчање на плажи, ако знате да ћете током дана пуно времена провести на сунцу - боље би било да ставите само дезодоранс испод пазуха.

4. Гладни/преједени излазите напоље

Можда вам ово звучи банално, али када је напољу 40 степени, није паметна идеја излазити одмах након јела, посебно ако сте се најели тешке хране јер лако може да вам позли.

Међутим, летње изгладњивање је такође лоша идеја, па због пада шећера у крви можете да изгубите свест.

5. Мокре главе поред прозора у аутобусу

Иако смо већ закључили да промаја није непријатељ вашег здравја и да је без разлога проглашена "српким убицом" , она ипак у комбинацији са мокром главом и вратом може да доведе до главобоље или укочења.

- Можете да се укочите у таквим ситуацијама или да вас заболи глава - рекла нам је др Радмила Шехић.

Извор: 24сата.рс

Коментари / 0

Оставите коментар