Зид шаље избјеглице према Хрватској и БиХ

Зид на мађарско-српској граници неће зауставити избјеглице, већ ће повећати притисак миграната на Хрватску и Босну.

Регион 18.07.2015 | 16:30
Зид шаље избјеглице према Хрватској и БиХ

То је оцијенио Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила који упозорава да би зидови и појачане контроле могле само да погоршају проблеме избјеглица, али и стања у Србији због таласа миграната, нагласавајући да је Србији потребна помоћ, јер сама није у стању да савлада ситуацију.

Ђуровић је, у интервјуу бечком дневнику „Пресе“, истакао да зидови само преусмјеравају талас избјеглица, али их не заустављају.

„Један дио избјеглица ће покушати да пређе преко зида, али ће већи дио покушати у Мађарску да доспе преко других земаља. Прије свега ће се повећати притисак на Хрватску, а онда и на Босну. Друга опција јесте да се преко ничије земље из Србије ка Мађарској доспе и поднесе захтјев за азил”, објаснио је Ђуровић.

Сврха мађарског зида, према његовом мишљењу, је да се спријечи могућност да људи поднесу захтјев за добијање азила.

Он није успостављен за бољу контролу миграције, као што тврди Будимпешта, јер и до сада су готово сви имигранти заустављени од стране мађарске полиције. Зид не рјешава ништа, али служи премијеру Виктору Орбану само да добија поене”, уверен је он.

Ђуровић указује да је Мађарска прошле године одобрила свега 200 захтјева за азил, као и да у тој земљи избјеглице скоро не остају.

Он је такође критиковао средње и источно-европске земаље као што су Чешка, Словачка и Пољска, нагласивши да те земље, из којих су прије пар деценија на запад бјежале десетине хиљада људи, сада немају никакво разумјевање за избјеглице.

Упитан за стање избјеглица у Србији Ђуровић је казао да све више азиланата са тешким повредама или обољењима бива смјештено у болнице.

Поједини су постали хендикепирани услијед тешких саобраћајних несрећа. Такође све је више извјештаја о насиљу кријумчара. Рачунамо с тим да ће се број молби за добијање азила повећати у Србији у овој години на 70.000. То значи да ће у овој години вјероватно 140.000 људи преко Србије кренути ка мађарској граници. Шест прихватних центара има укупно 110.000 места. Србији је потребна помоћ, јер сама није у стању да савлада ситуацију”, упозорава он.

Ђуровић је критиковао што не постоји консензус у вези миграната у ЕУ, и изразио стрепњу да ће и друге земље, као што су Хрватска или Румунија, ускоро подићи зидове.

Нове препреке, како наглашава, неће ријешити проблеме избјеглица, али ће повећати проблеме у Србији.

Он је изразио стрепњу је да ће са већим бројем избјеглица, и појачаним контролама дуж балканске руте, бити више жртава и доћи до хуманитарне катастрофе сличне оној на Медитерану.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

србин

18.07.2015 16:05

Ми у БиХ не морамо да се бојимо миграната јер неце они овде остати. И ми би сви отисли да имамо гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

18.07.2015 17:18

Ево им БиХ , ми и онако ускоро идемо у Европу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тко зна

18.07.2015 20:05

Кад Мадјари направе један бодљикави зид,Хрватска ће два према Србији то је готова ствар,Србија иде у бодљикаву изолацију,назалост???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ТКО ЗНА

18.07.2015 20:30

ТО СУ КОМШИЈЕ НЕ МОРАМО СЕ МИ ТРОШИТИ

Name

реално

19.07.2015 00:45

ево пара изненада....мало сверц као у стара добра времена

ОДГОВОРИТЕ