Анализа: Новак од 2011. године = Рафа+Роџер+Енди!

Ако се гледају резултати у последње четири године, нема никакве сумње да је српски ас апсолутни тениски „монструм“! 

Тенис 18.07.2015 | 00:00
Анализа: Новак од 2011. године = Рафа+Роџер+Енди!

Недеља је већ далеко, али одјеци финала Вимблдона настављају да "таласају". Процене, анализе, предикције, расправе, све о једној теми – „да ли је Новак Ђоковић један од највећих свих времена“. Иако цифре кажу једно, многи стручњаци, а посебно навијачи на Западу нису баш потпуно уверени.

А заправо разлог за сумњу не постоји, јер чињенице говоре више од речи. А оне кажу да је он са девет гренд слем и 24 мастерс титула сигурно један од најбољих тенсиера који су се икада родили. А могло би се рећи и најбољи, јер тешко да би и један његов колега са врха АТП пирамиде из ранијих времена, па чак и они из релативно блиске прошлости, као што је између осталих и велики Андре Агаси, могли да му "стану на црту".

А колико је Ноле јак од оне магичне 2011. савршено говоре цифре, које су увек неумољиве. Дакле за последњих пет сезона (иако је ова пета још није ни изблиза готова), Ђоковић је освојио осам грен слемова, колико и његова три највећа такмаца заједно – Роџер Федерер, Рафаел Надал и Енди Мари. Остатак АТП каравана је покупио три пехара са четири најзначајнија турнира. А што се тиче Мастерса, Новак је од почетка 2011. славио на чак 19, такође исто као и Швајцарац, Шпанац и Шкот заједно! Преостала три мастерса отишла су играчима ван ове „велике четворке“.

Сем тога Ђоковић је једини тенисер који је победио Федерера и Надала на сва четири гренд слема. Такође, што је можда још индикативније колико је Београђанин доминантан, је да је ове сезоне славио над Рафом на Ролан Гаросу, а потом и Федексом на Вимблдону. А то никоме до сада није пошло за руком.

А за крај само да напоменемо да је сада и математички немогуће да Ђоковић сиђе са првог места пре 19. октобра, чак и када би изгубио све мечеве до тада. То значи да ће сигурно достићи 168 недеља на челу каравана, само две мање од тренутно петог на вечној листи, легендарног Џона Мекинроа.

Сумњате ли и даље да је Новак један од најбољих, ако не и најбољи свих времена?!

Коментари / 0

Оставите коментар