Analiza: Novak od 2011. godine = Rafa+Rodžer+Endi!

Ako se gledaju rezultati u poslednje četiri godine, nema nikakve sumnje da je srpski as apsolutni teniski „monstrum“! 

Tenis 18.07.2015 | 00:00
Analiza: Novak od 2011. godine = Rafa+Rodžer+Endi!

Nedelja je već daleko, ali odjeci finala Vimbldona nastavljaju da "talasaju". Procene, analize, predikcije, rasprave, sve o jednoj temi – „da li je Novak Đoković jedan od najvećih svih vremena“. Iako cifre kažu jedno, mnogi stručnjaci, a posebno navijači na Zapadu nisu baš potpuno uvereni.

A zapravo razlog za sumnju ne postoji, jer činjenice govore više od reči. A one kažu da je on sa devet grend slem i 24 masters titula sigurno jedan od najboljih tensiera koji su se ikada rodili. A moglo bi se reći i najbolji, jer teško da bi i jedan njegov kolega sa vrha ATP piramide iz ranijih vremena, pa čak i oni iz relativno bliske prošlosti, kao što je između ostalih i veliki Andre Agasi, mogli da mu "stanu na crtu".

A koliko je Nole jak od one magične 2011. savršeno govore cifre, koje su uvek neumoljive. Dakle za poslednjih pet sezona (iako je ova peta još nije ni izbliza gotova), Đoković je osvojio osam gren slemova, koliko i njegova tri najveća takmaca zajedno – Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Mari. Ostatak ATP karavana je pokupio tri pehara sa četiri najznačajnija turnira. A što se tiče Mastersa, Novak je od početka 2011. slavio na čak 19, takođe isto kao i Švajcarac, Španac i Škot zajedno! Preostala tri mastersa otišla su igračima van ove „velike četvorke“.

Sem toga Đoković je jedini teniser koji je pobedio Federera i Nadala na sva četiri grend slema. Takođe, što je možda još indikativnije koliko je Beograđanin dominantan, je da je ove sezone slavio nad Rafom na Rolan Garosu, a potom i Fedeksom na Vimbldonu. A to nikome do sada nije pošlo za rukom.

A za kraj samo da napomenemo da je sada i matematički nemoguće da Đoković siđe sa prvog mesta pre 19. oktobra, čak i kada bi izgubio sve mečeve do tada. To znači da će sigurno dostići 168 nedelja na čelu karavana, samo dve manje od trenutno petog na večnoj listi, legendarnog Džona Mekinroa.

Sumnjate li i dalje da je Novak jedan od najboljih, ako ne i najbolji svih vremena?!

Komentari / 0

Ostavite komentar