Мектић: У истрагу треба укључити полицију

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да није задовољан током истраге у вези са нападом на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, наводећи да је Тужилаштву БиХ предложио да се у истрагу укључе и министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 15.07.2015 | 13:42
Мектић: У истрагу треба укључити полицију

Мектић је оцијенио да је "веома важно да све агенције које су биле у Сребреници доставе сва сазнања о том догађају".

Он је најавио да ће разговарати са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем како би се договорили да се на једном мјесту води истрага и процесуирају одговорни.

"Нека се два тужилаштва договоре, али би било боље да све инфо рмације и сви безбједносни подаци иду на једну мјесто, једном тужиоцу. Нема потребе да иде на два мјеста, јер ће се на крају то свакако морати обједињавати на једном мјесту", рекао је Мектић, коментаришући најаву да ће МУП Републике Српске поднијети Специјалном тужилаштву извјештај против непознатих починилаца због покушаја убиства и подстрекавање на убиство премијера Србије.

Он сматра да би било боље да то буде Тужилаштво БиХ јер је ријеч о кривичном дјелу које је прописано Кривичним законом, а то је угрожавање безбједности особе под међународном заштитом.

Мектић је рекао Срни да ће средином наредне седмице Савјету министара БиХ бити достављена детаљна информација о нападу на премијера Вучића у Сребреници, са приједлогом мјера.

"Информација се припрема и средином наредне седмице требало би да буде готов извјештај из кога ће се моћи тачно утврдити шта се дешавало и ко је крив за пропусте у обезбјеђењу Вучића", каже Мектић.

Он је напоменуо да је јуче разговарао са тужиоцима који раде на том предмету, те представницима полицијских и објавјештајних агенција од којих је тражио да се максимално и хитно ради на расвјетљавању овог случаја, чиме ће се знатно допринијети стабилизацији ситуације.

"Имам обећање да се на томе ради врло активно, као и информацију да је провјерама обухваћен већи број људи, те да треба детектовати оне који су се истицали у овом нападу. Наредних дана очекујем одређене резултате", рекао је министар безбједности БиХ и додао да је континуирано у контактима са надлежним институцијама у Србији.

На питање да прокоментарише приједлоге појединих званичника да поднесе оставку, Мектић је рекао да у оперативном смислу он није одговаран и оцијенио да су то "дневно-политичке калкулације и комбинације људи који гледају да из свега извуку неку корист".

"У оперативном смислу ја нисам одговоран, јер немам оперативну надлежност", тврди Мектић.

Он је поновио да је Министарство безбједности БиХ располагало одређеним информацијама да је долазак Вучића био високо безбједносног ризика.

"Да ли је /предсједавајући Савјета министара БиХ Денис/ Звиздић располагао или није - то не знам, јер је то ствар оперативних података безбједносних агенција. Имали смо цјелокупну информацију написану на више страница о свим безбједносним изазовима и проблемима који се могу јавити", истакао је Мектић.

Он каже да не зна да ли је тачна информација да је Звиздић 10. јула, увече у телефонском разговору директору Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ Мирсаду Вилићу рекао да не би било добро да припадници МУП-а Републике Српске буду у кругу Меморијалног центра у Поточарима и штите предсједника Владе Србије Александра Вучића.

"Не знам да ли су они разговарали телефоном. То треба питати Вилића и Звиздића. Знам да сам ја разговарао то вече са Вилићем", додао је Мектић.

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Гавро

15.07.2015 11:53

Мектицу ти си бар пристојан господин,какве истраге и бакраци.Појео вук магарца,заборави и идемо даље против корупције и криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

15.07.2015 12:09

Крени већ једном да гране сунце овом народу из ове мјесечине, видите ли Ви да је народу досадила ова биједа десетогодишња која доноси само даљу пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

15.07.2015 12:11

Најбољи министар у БиХ, још само да се смјени Зубац и оплети по криминалцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

15.07.2015 12:12

А ма цовјеце вец се знају лица која су уцествовала па објављене су слике па досад су они бар морали бит ухапсени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббц

15.07.2015 16:18

Па да тузиластву бх па це то да се ријеси за ца 20 годиница јер ипак нико знацајан није нападнут,мислим да не треба никаква истрага једино сто је битно да се цовјек не сматра одговорним и да це плата и даље да лијезе,а ста мислис министре ста би било да су га којим слуцајем убили?

Name

стојан

15.07.2015 12:16

Први нормалан цовјек али у овом окрузењу су ти сансе никакве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуско

15.07.2015 12:20

Када имате времена Мектицу распитајте се ко је украо агрегат и осрамотио Невесиње?ТО ЈЕ САМО СИТНИЦА ОД ЊЕГОВИХЈ НЕДЈЕЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

15.07.2015 12:43

Знаш ли ти ишта као министар безбједности??? Не знаш да други одлучују ко ће кога чувати а не надлежни који требају да се тим баве?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

15.07.2015 12:44

Па шта обичан човјек онда има да очекује кад га криминалци нападну,кад му отимају имовину,пале аута,пријете дјеци а још им полиција помаже у томе...па ови не могу и неће да ураде истрагу и похапсе починиоце гдје је све снимљено,гдје је највиши званичник друге земље нападнут на територији БиХ и РС. Земљо отвори се и прогитај ову банана државу заједно са свима,са свом багром заједно,са свом полицијом,судом,тулаштвом ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

15.07.2015 13:48

ДОБРО ЈУТРО "КОЛУМБО"! "ОТКРИО" СИ АМЕРИКУ! ТОЛИКО СЕ ПАРА ТРОШИ НА КОЈЕКАКВЕ БЕЗБЈЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ КОЈЕ НИСУ У СТАЊУ ДА ЗАШТИТЕ ЈЕДНОГ ДРЖАВНИКА. ШТА ОБИЧАН ГРАЂАНИН ТРЕБА ДА ОЧЕКУЈЕ ОД ИСТИХ.ПО ФБиХ ВЈОРЕ СЕ ЗАСТАВЕ ИСС, ТЕРОРИСТИ УПАДАЈУ У ПЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ,А МИНИСТАР БЕЗЈЕДНОСТИ "ИЗМИШЉ" ТОПЛУ ВОДУ. У СВАКОЈ НОРМАЛНОЈ ДРЖАВИ ЗА ОВАКВЕ ПРПУСТЕ МИНИСТАР БЕЗБЈЕДНОСТИ БИ У НАЈМАЊУ РУКУ ПОДНИО ОСТАВКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пујдо

15.07.2015 14:11

Хахаха, ста овај прица, па ко треба да води истрагу него полиција био весео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

15.07.2015 14:27

Формирање истражних и сличних комисија неће дати резултате, јер је ствар више него потпуно јасна. Пропусти који су направљени од стране сигурносних агенција су аматерски и/или намјерни. Спровести високе међународне представнике, стране делегације, шефове држава и влада кроз шпалир у дужини око 200 метара кроз окупљену масу 60.000 жртава на дан укопа је равно криминалу највишег нивоа. Зато одмах давати отказе одговорнима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

15.07.2015 14:38

Овог Мектића као да су покупили са квантаске пијаце(да не вриједјам раднике пијаце).Све су неки закључци а сто се тице конкретних потеза само зна оговарати и сваљивати на другога одговорност...или се прати од одговорности

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГНУСНО

15.07.2015 15:00

ГНУСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макс

15.07.2015 15:51

Гледам ове сто хвале Мектица, додјите у Прњавор па цете све цути о њему! Лик је од 92године на некој позицији крпељ типицни, обицни полицајац некад био!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пујдо

15.07.2015 16:15

Не бих да вријеђам никога али мени овај цовјек не улива никакво повјерење. Мислим да има пуно бољих кадрова из реда Срба за ову јако вазну позицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУЛУДА ЗЕМЉА

15.07.2015 16:50

СУЛУДА ЗЕМЉА У КОЈОЈ ЉУДИ НЕ ТРЕБАЈУ ЉЕБА НЕГО СЕ ХРАНЕ ИСКЉУЧИВО МРЖЊОМ, СВЕГА И СВАЧЕГА, СА ПОДИВЉАЛИМ ПОЛИТИЧАРИМА КОЈИ МИСЛЕ ДА СУ ФАРАОНИ, ПА НИКОМЕ БАШ НИШТА НЕ ОДГОВАРАЈУ И ПОТПУНО НЕСПОСОБНИМ БЕЗБЈЕДНОСНИМ СЛУЖБАМА, СВЕ НЕКИ СПЕЦИЈАЛЦИ, ДАКЛЕ ИЗ СПЕЦИЈАЛНЕ ШКОЛЕ. БОЖЕ САЧУВАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немају времена

15.07.2015 17:00

Најприје треба да се позабави Унутрашња контрола са радом у својим редовима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

15.07.2015 19:18

Оставке и смјене су право рјешење за овај блам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово је истина

15.07.2015 19:23

Само неколико дана прије одласка с дужности, високи представник међународне заједнице у БиХ Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг донио је најважнију, но по многима, и најспорнију одлуку у своме кратком мандату. Њемачки дипломат наметнуо је Закон о Меморијалном центру Сребреница-Поточари, којим је овласти за управљање тим комплексом с ентитета Република Српска пренио на државу Босну и Херцеговину. Јасно је да су овом наметнутом одлуком, одузете надлежности МУП-у Републике Српске, када је у питању провођење мјера безбједности у комплексу Поточари. Не стоје коментари појединаца у којима се одговорност за догађаје у Поточарима пребацује на МУП Републике Српске и њене припаднике који су свој дио обавеза реализовали на високо професионалном нивоу. Правог кривца за овај безбједносни дебакл треба тражити на правој адреси,а то је Дирекција за координацију полицијских тијале БиХ. Смјене су право рјешење.

ОДГОВОРИТЕ