О чему су се заиста договорили Запад и Иран

Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Јукија Амано изјавио је данас да је са Ираном потписао мапу пута која ће омогућити истрагу ранијих и садашњих нуклеарних активности Исламске републике, што је кључни део нуклеарног споразума Техерана са шест светских сила.

Свијет 14.07.2015 | 12:42
О чему су се заиста договорили Запад и Иран

Амано је на конференцији за новинаре у Бечу рекао да намерава да представи извештај о резултатима своје истраге Борду гувернера ИАЕА до 15. децембра, пренео је АФП.

Шеф ИАЕА је истакао да мапа пута "предвиђа јасан след догађаја у наредним месецима, укључујући то да Иран пружи објашњења везана за спорна питања".

Мапом пута предвиђају се састанци техничких експерата, техничке мере и дискусије, као и разматрање питања иранске војне базе Парчин, додао је Амано.

Иранска државна новинска агенција ИРНА известила је да ће сва нуклеарна постројења у Ирану остати оперативна, на основу споразума постигнутог у Бечу.

"Сва иранска нуклеарна постројења наставиће с радом. Ниједно неће бити заустављено или уклоњено...Иран ће наставити обогаћивање (уранијума)...Истраживање и развој кључних центрифуга (ИР6, ИР-5, ИР4, ИР 8) ће се наставити", јавила је иранска агенција, пренео је Ројтерс.

ИРНА је пренела изјаву шефа иранске агенције за нуклеарну енергију Алија Акбара Салехија који је рекао да споразум Ирана са светским силама поштује "црвене линије" његове земље.

"Након потписивања мапе пута (са ИАЕА), сви проблеми биће решени", рекао је Салехи, пренео је АП.

Иран и шест светских сила постигли су у Бечу историјски споразум о иранском нуклеарном програму, на основу кога ће тој држави бити укинуте санкције у замену за ограничавање нуклеарног програма.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гамби

14.07.2015 11:19

Сад це светско трзисте бити потопљено иранским резервама нафте...ниста изралел...цисто пред јесен оборити цену горива и тим додатно слабљење Русије.

ОДГОВОРИТЕ