O čemu su se zaista dogovorili Zapad i Iran

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je danas da je sa Iranom potpisao mapu puta koja će omogućiti istragu ranijih i sadašnjih nuklearnih aktivnosti Islamske republike, što je ključni deo nuklearnog sporazuma Teherana sa šest svetskih sila.

Svijet 14.07.2015 | 12:42
O čemu su se zaista dogovorili Zapad i Iran

Amano je na konferenciji za novinare u Beču rekao da namerava da predstavi izveštaj o rezultatima svoje istrage Bordu guvernera IAEA do 15. decembra, preneo je AFP.

Šef IAEA je istakao da mapa puta "predviđa jasan sled događaja u narednim mesecima, uključujući to da Iran pruži objašnjenja vezana za sporna pitanja".

Mapom puta predviđaju se sastanci tehničkih eksperata, tehničke mere i diskusije, kao i razmatranje pitanja iranske vojne baze Parčin, dodao je Amano.

Iranska državna novinska agencija IRNA izvestila je da će sva nuklearna postrojenja u Iranu ostati operativna, na osnovu sporazuma postignutog u Beču.

"Sva iranska nuklearna postrojenja nastaviće s radom. Nijedno neće biti zaustavljeno ili uklonjeno...Iran će nastaviti obogaćivanje (uranijuma)...Istraživanje i razvoj ključnih centrifuga (IR6, IR-5, IR4, IR 8) će se nastaviti", javila je iranska agencija, preneo je Rojters.

IRNA je prenela izjavu šefa iranske agencije za nuklearnu energiju Alija Akbara Salehija koji je rekao da sporazum Irana sa svetskim silama poštuje "crvene linije" njegove zemlje.

"Nakon potpisivanja mape puta (sa IAEA), svi problemi biće rešeni", rekao je Salehi, preneo je AP.

Iran i šest svetskih sila postigli su u Beču istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu, na osnovu koga će toj državi biti ukinute sankcije u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

gambi

14.07.2015 11:19

Sad ce svetsko trziste biti potopljeno iranskim rezervama nafte...nista izralel...cisto pred jesen oboriti cenu goriva i tim dodatno slabljenje Rusije.

ODGOVORITE