Институције немилице троше новац

Велики број институција БиХ наставиле су да немилице троше новац пореских обвезника и уходану праксу заобилажења правила код јавних набавки и ангажовања армије спољних сарадника углавном за послове који би требало да обављају стално запослени чиновници, наводе ревизори.

Босна и Херцеговина 11.07.2015 | 10:17
Институције немилице троше новац

Канцеларија за ревизију институција БиХ окончала је финансијску ревизију у 74 институције за 2014. годину, а општа оцјена је да нема значајнијег напретка и да су министарства, агенције, дирекције, канцеларије и друге институције БиХ поновиле неправилности на које годинама указују ревизори. 

"Глас Српске" пише да је пет институција добило мишљење са резервом уз скретање пажње, једна чисто мишљење са резервом, 36 позитивно мишљење уз скретање пажње, 31 чисто позитивно мишљење, док у једном случају ревизори нису дали мишљење, а негативних оцјена није било. 

Ревизори су упозорили да је проблем што су институције којима је дато мишљење са резервом и скретање пажње потрошиле око 44 одсто новца из буџета институција БиХ, односно више од 384 милиона КМ. 

Кључне замјерке ревизора се односе на јавне набавке, слабости система интерних контрола, шароликост у издацима за службена возила, телефоне, репрезентацију, уговоре о дјелу и капитална улагања. 

Пажња руководиоцима институција је скренута и на издатке и бројна отворена питања у вези са закупом простора, исплатом накнада члановима комисија и управних одбора, исплату полицијског издатка и судске спорове због чијег су негативног исхода изгубљене десетине милиона марака. 

Члан комисије за финансије и буџет Дома народа парламента БиХ Драгутин Родић рекао је да се мора подићи љествица одговорности да би се стало у крај расипништву и непровођењу препорука ревизора. 

"Препоруке се морају поштивати, а средства трошити у складу са лимитима и важећим прописима. Кључна је одговорност на којој сви морамо да радимо с циљем рационализације трошкова", закључио је Родић.

Извор: Срна/Глас Српске

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Згембо

11.07.2015 08:22

Док ми градимо торове они граде дворове. Кад боље размислим, нисмо боље ни заслузили. Сад оплетите по контра лајковима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркс

11.07.2015 08:23

Овде могу помоћи само идеје засноване на бази Марковог учења и доћи ће вријеме када ће народ опет завладати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зомби

11.07.2015 08:45

Шта је ту чудно...као да то не знамо,коме ће осигуравати,аве и ави су њихови на позицијама...а после ће и тако на пецање са Бајом на Угар...а народ је увијек био и биће овца...ма ми то не разумијемо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

незналица

11.07.2015 09:08

Писите и о невладиним организацијама у федерацији. Цитала сам цланак неке Енглескиње о томе и запрепастила се. То је тамо у феди цитава индустрија. Око 26 000-27 000 хиљада запослених у НВО сектору! Плус посебна, врло бројна група оних који раде за медјународна тела. Посто је рат одавно готов, паре за НВО све мање капљу, а МЗ треба све мање асистената, преводилаца, возаца и слицно. За оцекивати је да се немали део тих људи прелије у кантоналну, федералну или оно мало БХ слузбе. У сваком слуцају, велики финансијски изазов у најави, на хиљаде људи навиклих на велике плате треба ухлебити. Све це то у политику и на грбацу пореских обвезника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхеко Дапцевиц

11.07.2015 10:51

Мафија се не мозе контролисати,само ми нисмо Грцка, нама неце бити висе кредита него це узимати,оно сто ове барабе нису јос продале,воду и воду и ваздух. Ваљда се српство брани криминалом и корупцијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продузена Агенда

11.07.2015 10:55

Видим да је ово текст од Гласа Српске па се цудим да су се усудили несто написати против својих послодаваца.Или су им мале плате,или знају да је крај поцео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

11.07.2015 11:39

Процитај текст. Институције БиХ. Знас вец, имас институције БиХ, 10 кантона, федерације и насе лепе Српске.