Ухапшен савјетник амбасадора БиХ

Велид Хамдичевић, савјетник амбасадора БиХ у Француској, ухапшен је данас због сумње да је члановима организоване криминалне групе Елвиса Салчиновића незаконито издавао путне листове за жртве трговине људима, што им је наплаћивао између 500 и 1.200 евра.

Босна и Херцеговина 09.07.2015 | 08:18
Ухапшен савјетник амбасадора БиХ

Хамдичевић је ухапшен у наставку акције ЦД усмјерене на разбијање међународне криминалне групе осумњичене за трговину људима и организовање ланца џепароша, углавном малољетника из БиХ, које су присиљавани на крађе по Паризу чиме су "зарадили" више од два милиона евра.

- Обављајући конзуларне послове при Амбасади БиХ у Паризу осумњичени је учествовао у извршењу више кривичних дјела и то тако што је члановим криминалне групе незаконито издавао путне листове за жртве трговине људима. Те услуге је наплаћивао у износу од 500 до 1.200 евра, чиме је починио кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења, примање дара, кривотворење службене исправе, трговина људима и друго - рекла је портпаролка СИПА Кристина Јозић.

Не желећи да откривају идентитет осумњиченог у Тужилаштву БиХ наводе да је савјетник амбасадора ухапшен у Сарајеву и задржан је у СИПА на криминалистичкој обради након које ће бити предат у надлежност Тужилаштва БиХ.

- Акцију ЦД спроводи заједнички истражни тим из БиХ и Француске. Истрагом је утврђено да је један радник ДКП-а БиХ у Паризу учествовао у незаконитим активностима које се односе на издавање докумената и омогућавање путовања и боравка већем броју особа, углавном ромске националности са подручју БиХ, ради вршења кривичних дјела у Француској - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Незванично сазнајемо да је Хамдичевић раније радио у зеничкој полицији гдје је обављао функцију начелника Центра службе безбједности. Подсјетимо, у акцији ЦД до сада је ухапшено десет особа.

Као вођа банде означен је Елвис Салчиновић, раније Хамидовић из Зенице. Група је годинама врбовала Ромкиње из БиХ које су, под обећањем бољег живота, ступале у ванбрачне заједнице с његовим синовима и рођацима. Потом су организовани њихови одласци у Француску гдје су држане као робиње. Преко уцјена, пријетњи, злостављања и других видова физичког и психичког насиља примораване су да џепаре по Паризу.

Вјерује се да је, у посљедњих десет година, група под својом контролом имала више од 500 Ромкиња из БиХ.

Извор: Пресс

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

змај

09.07.2015 06:57

Па ниста нису бољи ни ови амбасадори из тих назовимо демократски дрзава који месетаре по бивсој југи и они за паре прикривају и злоцине и пису којекакве резолуције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

09.07.2015 07:41

Ја амбассдора и прдацине Ко нас представља у свијету мајо Моја ????Криминалци у лицу амбасадора!Добро је да није неко од Срба ста би Сарајево рекло било би ударна вијест да је нанесена несагледива стета у Дипломатији за БиХ. А сад цуте Ко п....е!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

09.07.2015 08:19

Да је Србин, судио би му суд бих, по кратком поступку... Проверити све вехабијске амбасадоре и конзуле. Овако це сутра издавати документа за исил. Да ли нам то треба .?

Name

xxx

09.07.2015 07:43

Па то су све наса г...а па ста мислис ако је амбасадор да је Бог или Алах све је то иста багра гдје стигне смота пару висе воле примити мито него видјети родјену матер .

ОДГОВОРИТЕ
Name

милцонер

09.07.2015 07:54

Не могу да верујем полицајац а бави се криминалом,организованим,робље,уцјене,пљаачке,силовања,паљевине,....је ли ово ружан сан,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

09.07.2015 08:06

Овај је могао исто тако продавати пасосе за оне брадоње из исил а ... Мало му да било да прима пар хиљада евра,дрзава тј народ плаца стан и јос гомилу бенефиција. Ста све овај јадни народ плаца. Само г...... мотка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко је

09.07.2015 08:23

Је ли ово Велидова фотографија... !?... пустио косу и обојио је у црвено...исти женско...

ОДГОВОРИТЕ
Name

врба

09.07.2015 08:33

Ја полиције ис тог Зе-До кантона! Овај умјесан у трговину људима,бијелим робљем а задатак му да се бори против тога.Фадил Јагањац некадасњи високи функционер Границне полиције БиХ умјесан у пљацке Карго центра на аеродрому да Зијадом Турковицем.Прави кадрови нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеxандар

09.07.2015 13:57

То су све Алијини кадрови који су се појавили деведестих година, људи који су у рату били на позицијама и послије рата само напредовали са искљуцивим задатком да наставе рат али у другацијем облику. Сво вријеме они еаде само у властитом интересу а покривају се да стите национални интерес. Јадно и тузно :(

ОДГОВОРИТЕ