Ангела Меркел данас стиже у Београд

Немачка канцеларка Ангела Меркел стиже данас у Београд, где це разговарати са највишим српским званичницима.

Србија 08.07.2015 | 07:51
Ангела Меркел данас стиже у Београд

Меркеловој ће бити приређен свечани дочек испред Палате Србија, где ће је дочекати премијер Александар Вучић.

После сусрета са председником владе Србије планирано је и заједничко обраћање медијима.

Како је раније најављено у Берлину, са Вучићем је планирана и вечера.

У четвртак ће са Меркеловом разговарати председник Србије Томислав Николић, а предвиђени су и разговори са представницима цивилног друштва Србије.

Током посете Меркелове на снази ће бити највише мере безбедности. Посета Меркелове биће, како се очекује, у знаку подршке европским интеграцијама Србије и без постављања нових услова, а Вучић је најавио да ће бити потписан додатни меморнадум или цак уговор са немацким Континенталом о отварању новог погона у Србији.

"Мислим да ћемо са Континенталом потписати додатни меморандум о разумевању или чак већ и уговор о њиховом новом погону и додатном запошљавању људи у нашој земљи", рекао је Вучић за РТС и истакао да је Континентал једна од најмоћнијих и најважнијих немачких компанија.

Према Вучићевим речима, током посете Меркелове Србији Немачка ће, пре свега, да инсистира "на ономе што је њена агенда, а то је наставак дијалога са Албанцима у Бриселу и постизања споразума по питањима које је Немачка поставила".

Он је додао да је сигуран да ће Меркелова бити веома задовољна економским реформама у Србији.

Вучић, како је раније рекао, очекује да це Меркелова изнети тешке речи око Косова и Метохије и неких других тема, али и "најлепше могуће речи о српским реформама и економији".

Сама Меркелова је уочи пута у Београд, рекла да се отварање преговарачких поглавља Србије са ЕУ повезује и са напретком у односима Београда и Приштине, али је указала и на напредак, који чине балканске земље.

Меркелова ће поред Београда, посетити и Тирану и Сарајево, уз поруку да је свим земљама западног Балкана дата приступна перспектива у за ЕУ.

"Верујемо да се само тако могу решити конфликти између тих земаља. И, при свим тешкоћама које још имамо, постоји напредак", оценила је она.

"Ми смо захтевали да Србија и Косово разговарају једно са другим", рекла је она.

"Оно што пре више година уопште није било могуће - да се у једној просторији седи и преговара - данас је могуће. Има још веома пуно да се уради, али постоје заиста добри знаци. И ми притискамо да се тај процес убрза", рекла је она у видео-поруци уочи посете. Када је реч о компромису, Меркелова га очекује и од Београда, али и од Приштине.

"Ми разговарамо са обе стране и обе стране храбримо. За обе стране значи: само ако се при том оствари напредак, напретка ће бити и у односу са приближавањем ЕУ", рекла је раније Меркелова.

Уочи посете у Београд стигао је и нови немачки амбасадор Аксел Дитман који је поручио да ЕУ није потпуна без Србије, а да се у Немачкој веома цене лично ангажовање Вучића у дијалогу са Приштином, као и спремност за регионалну сарадњу која доприноси стабилности Западног Балкана. 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Додано

08.07.2015 07:10

Зато је пала одлука да се иде у Сребреницу да не испадне да га је Ангела наговорила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ја

08.07.2015 07:13

Да це Србин да говори ДД (Данкесцхöн Деутцхланд), нисам ни у најгорем сну могао да замислим!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.07.2015 07:37

Људи схватите да нам нема зивота на Балкану ако не сурадјујемо са Америком и Њемацкое.Вани радим и сваки дан разговарам о насој територи морамо се им приклонити.Сребреница је дигнута у небеса а праву истини само знају они који су презивели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за драган

08.07.2015 09:09

Наравно требају наша дјеца сутра ратовати по бијелом свијету и ако икако може да забораве како се зову , да поштују њиховог исуса јер је наш другоразредни.

Name

Ре:Драган

09.07.2015 00:55

Хе цијена руског вета це бити велика. Зиви били па видјели. Србија је тразила вето од Руса. За узврат неце моци у Нато а и Европа је упитна. Треба и Косово признати.

Name

Слабо ти мислиш

08.07.2015 08:04

Шта онда замишљаш. Узми статистику колико је Срба у ЕУ, колико у САД, КАНАДИ, АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ, а колко је у мајчици Русији. Ма свако болан више воли Ауди него Ладу, коме ти продајеш му.. под бубреге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

08.07.2015 08:13

Брцко има око 200 милиона марака просјецан будзет.. За ПОСЕБНЕ људе. За ЈЕДНУ годину из мог града се иселило око 5500 људи. Познаница прије 20 дана отисла у Свабију са двоје клинаца - трази азил. ОДМАХ је добила смјестај на 15 дана све са храном и хигијеном а за два дана око 1300 еура за накнадне зивотне троскове слиједеци мјесец. Или смо ми Балканци луди па не волимо Меркелову, или је Меркелова луда па воли Балканце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

за логику

08.07.2015 09:56

Та иста Њемачка је развалила комплетну привреду у бившој Југи за ових 25 год је опрала више милиона на овим просторима него ја и ти чарапа,опроштен јој је дуг за 2 св. рат а ти зинула на 1300 Е .

Name

тако

08.07.2015 08:32

Три прстића, само десном руком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градишка

08.07.2015 09:01

Одведи је у Крагујевац, покажи јој шта се њени нацисти урадили, да се поклони српским жртвама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

08.07.2015 09:38

Истина је али има и друга страна медаље. Провозај је по Српским селима гдје су изградјене куце парама зарадјеним у Њемацкој. Мом другу отац инзињер цитав радни вијек зарадио један стан у Србији, он инзињер у Њемацкој од 2009-е три стана у БГ купио . Платица ситница 6,7 хиљада € . У Србији радио до 2009-е за 300,400 €.

Name

РС

08.07.2015 09:19

Меркелова данас у Србији сутра у ФБиХ, што каже Додик, не долази у БЛ, тако да нас ова посјета и не интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

08.07.2015 09:46

Меркел стизе а Вуцицу се дизе коса на глави од силних захтева а два су најмукотрпнија да иде у Сребреницу и да призна Косово. Са Сребреницом је лако једнодневна брига а ста цемо са Косовом??????

ОДГОВОРИТЕ