Дискриминација влада и у спорту у БиХ

Политика,сукоб интереса и непотизам одавно су саставни дио Бх друштва.

Босна и Херцеговина 07.07.2015 | 20:00
Дискриминација влада и у спорту у БиХ

Жалосно је што су се такве ствари увукле и у спорт,међу младе људе.То је на својој кожи осјетила најбоља скијашица у БиХ Жана Новаковић.

Олимпијске игре сан су сваког спортисе.Жана Новаковић тај сан је остварила два пута.

Учествовала је на зимским олимпијадама у Ванкуверу 2010. и Сочију 2014. године.На отварању и затварању игара припала јој је част,као најбољој,да носи заставу БиХ.У Сочију је постигла најбољи резултат за БиХ у скијању.

Жана је за БиХ наступала и на свјетском и европском Купу,Свјетском првенству у скијању а на међународним тркама широм Европе преко 70 пута попела се на побједничко постоље.

Све то није било довољно да Скијашки савез БиХ Жани додијели једну од три стипендије Међународног олимпијског комитета.

,,Жана Новаковић је одбијена јер је неко у Управном одбору Скијашког савеза БиХ рекао да је исувише стара и да се у будућности на њу не може рачунати'',каже предсједник Смучарског савеза Републике Српске Драган Јефтовић.

Јефтовић додаје да је Ски савез Српске упутио неколико иницијатива да се таква одлука промијени,да се покушају три додјељене стипендије од МОК-а подијелити на пет кандитата,али без успјеха,

,,Иначе цијела процедура додјеле стипендија била је веома убрзана.Све се завшило за 2-3 дана'',истиче Јефтовић.

Жана Новаковић разочарана је ставом Ски савеза БиХ.Каже да су је понизили као спортисту,обезвриједили њен труд и све успјехе које је постигла наступајући за БиХ.

,,Кажу да немају критерије за додјелу стипендија.То је поражавајуће за једну спортску институцију и за друштво уопште'',истиче Жана и додаје:

,,Нажалост то није ништа ново.Годинама већ са њима комуницирам на овај начин.Увијек сам покушавала да се бавим спортом и да се издигнем изнад тих ружних ствари ипак ово је моменат када више не могу да издржим.Ускраћена ми је стипендија,коју сам заслужила својим резултатима верификованим у Међународној скијашкој федерацији,остала сам и без сваке друге финансијске подршке.То значи да је некоме циљ да се престанем бавити скијањем.То је ружни и недолично понашање спортске институције и људи који треба да граде спорт и подржавају своје спортисте.''

Осим што је најбоља скијашица у историји БиХ и међу најбољим спортистима у земљи Жана Новаковић је и сјајан студент.

Дипломирала је енглески језик и књижевност,а ускоро ће стећи и диплому на Факултету за физичко васпитање и спорт у Источном Сарајеву.

Њен професор,тренутно и послник СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ,Ненад Лалић кроз посланичко питање затражио је од Ски савеза БиХ одговор зашто је Жани ускраћена стипендија и на основу којих критерија се те стипендије додјељују.

,,Одговорили су да немају Правилник о вредновању кандидата али је занимљиво да је предсједник Управног одбора Ски савеза БиХ отац прворангираног кандидата за додјелу стипендија.То упућује на основану сумњу да би ту могло да се ради о сукобу интереса и непотизму'',каже Лалић и истиче да је реаговао на ту чињенициу међутим ништа се није десило а Ски савез БиХ је саопштио да ће настојати да Жану подрже у наредном периоду.

,,То не даје никакву гаранцију да ће Жана Новаковић добити стипендију иако је остварила историјски резултат на Зимским олимпијским играма у Сочију за Републику Српску и за БиХ'',упозорава Лалић.

Историјски резултат очито у овој земљи не значи пуно па онда не треба да се чуде што талентовани млади спортисти из Републике Српске своје каријере настављају у Србији.

(БН ТВ)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ма дај

07.07.2015 14:02

Ниста ново.Кад дрзава нема пара за плате и пензије одакле јој онда за спортисте.А за политицаре наравно има...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СК плус

22.10.2016 11:42

Кад такмицар мозе несто да оствари ОНИ не могу да поднесу да то способни постигну Намјестају своје љубимце са резултатима само са Јахорине и Бјеласнице гдје се зна која је регуралност.

Name

сноуден

07.07.2015 14:07

Назалост ако је српкиња ниста .Дискриминација непотизам и опструкције примјењују се само према србима од стране БиХ институција.Да је којим слуцајем босњакиња било би то све другације.Али десет година о овом проблему цутали су Дусанка Мајкиц ,Средоје Новиц, Никола Спириц који су представљали српске националне интересе у Сарајеву а не интересе снсда или своје.И ево сад имамо ово сто имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блатт

07.07.2015 15:19

Треба прво знати ко је добио те 3 стипендије па онда тврдити дали је дискриминација.

Name

са

07.07.2015 15:43

Па не мозе Србима висе од 1.сваком народу по једна. Зар није било кукњаве за равноправност. Ето га...

Name

Пишите ћирилицом

07.07.2015 14:54

Власт се задужује и себи паре узима, а њих није брига за друге. Они ако некоме нешто и дадну, понашају се као да су из свога џепа исчупали. Поштење и патриотизам за њих су само изборна марамиса када се бришу, бацивши је међу ноге окупљенима који се и за њу опимају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

07.07.2015 20:02

Била на о.и. а резултат на олимпијади медју задњим...резултати па стипендија...стипендирати младост који дају резултате без обзира на националност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б и Х Ски Теам Јахорина

07.07.2015 23:09

Ови муслимани коментарису а нису ни погледали видео запис на коме се јасно види ко је особа која дијели стипендије. Дао ју је своме сину који нема ама бас ниједан резултат вриједан помена! Друго Зана за БХ норму има добре резултате. Треце не мозе да добије стипендију само зато сто је српкиња! Лаикерт Игор ни по цему реално гледајуци није заслузио ту стипендију али његов татко му је ипак дао.

Name

Ре сирогојно

07.07.2015 23:40

За средства и могуцности које има скијаски савез БИХ Зана има солидне резултате. Посто се ти оцигледно неразумијес у овај спорт ! Могуцности насих такмицара су минималне јер ми немамо средства за неког доброг тренера из Аустрије . Имамо једног из Републике Српске који тренира у Аустрији и ове године је усао у њихову репрезентацију . Славена описују као једног од двојице најбољих аустриских младих такмицара који долазе.. Наса дјеца су добри спортисти само немају услове и средства а за то је крива дрзава а не они. Подрзавам да је Игоров тата дао некоректно стипендију своме сину и да би требао бити смијењен са фунције због овога. Зана има у Слалому и Велеслалому око 40 бодова и мислим да од зена у БиХ има најбоље бодове и да би јој требали дати стипендију.

Name

савјет

07.07.2015 20:37

Скијај ко Дусанка и бице пара код ње не фали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

07.07.2015 23:23

Наса најбоља скијасица Јелена Лоловиц која је скијала управо због оваквих ствари за Србију. Зана и Маја Клепиц су погријесиле сто нису скијале за Србију кад су вец тренирале са Трмцицем из Узица. Увјек ме је цудило како могу носити ону Бих заставу а савез им никада није прузио никакву помоц и јавно су коментарисали да четникуше не требају у репрезентацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срки

09.07.2015 07:31

Браво Грга коментар ти је на мјесту