Diskriminacija vlada i u sportu u BiH

Politika,sukob interesa i nepotizam odavno su sastavni dio Bh društva.

Bosna i Hercegovina 07.07.2015 | 20:00
Diskriminacija vlada i u sportu u BiH

Žalosno je što su se takve stvari uvukle i u sport,među mlade ljude.To je na svojoj koži osjetila najbolja skijašica u BiH Žana Novaković.

Olimpijske igre san su svakog sportise.Žana Novaković taj san je ostvarila dva puta.

Učestvovala je na zimskim olimpijadama u Vankuveru 2010. i Sočiju 2014. godine.Na otvaranju i zatvaranju igara pripala joj je čast,kao najboljoj,da nosi zastavu BiH.U Sočiju je postigla najbolji rezultat za BiH u skijanju.

Žana je za BiH nastupala i na svjetskom i evropskom Kupu,Svjetskom prvenstvu u skijanju a na međunarodnim trkama širom Evrope preko 70 puta popela se na pobjedničko postolje.

Sve to nije bilo dovoljno da Skijaški savez BiH Žani dodijeli jednu od tri stipendije Međunarodnog olimpijskog komiteta.

,,Žana Novaković je odbijena jer je neko u Upravnom odboru Skijaškog saveza BiH rekao da je isuviše stara i da se u budućnosti na nju ne može računati'',kaže predsjednik Smučarskog saveza Republike Srpske Dragan Jeftović.

Jeftović dodaje da je Ski savez Srpske uputio nekoliko inicijativa da se takva odluka promijeni,da se pokušaju tri dodjeljene stipendije od MOK-a podijeliti na pet kanditata,ali bez uspjeha,

,,Inače cijela procedura dodjele stipendija bila je veoma ubrzana.Sve se zavšilo za 2-3 dana'',ističe Jeftović.

Žana Novaković razočarana je stavom Ski saveza BiH.Kaže da su je ponizili kao sportistu,obezvrijedili njen trud i sve uspjehe koje je postigla nastupajući za BiH.

,,Kažu da nemaju kriterije za dodjelu stipendija.To je poražavajuće za jednu sportsku instituciju i za društvo uopšte'',ističe Žana i dodaje:

,,Nažalost to nije ništa novo.Godinama već sa njima komuniciram na ovaj način.Uvijek sam pokušavala da se bavim sportom i da se izdignem iznad tih ružnih stvari ipak ovo je momenat kada više ne mogu da izdržim.Uskraćena mi je stipendija,koju sam zaslužila svojim rezultatima verifikovanim u Međunarodnoj skijaškoj federaciji,ostala sam i bez svake druge finansijske podrške.To znači da je nekome cilj da se prestanem baviti skijanjem.To je ružni i nedolično ponašanje sportske institucije i ljudi koji treba da grade sport i podržavaju svoje sportiste.''

Osim što je najbolja skijašica u istoriji BiH i među najboljim sportistima u zemlji Žana Novaković je i sjajan student.

Diplomirala je engleski jezik i književnost,a uskoro će steći i diplomu na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport u Istočnom Sarajevu.

Njen profesor,trenutno i poslnik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH,Nenad Lalić kroz poslaničko pitanje zatražio je od Ski saveza BiH odgovor zašto je Žani uskraćena stipendija i na osnovu kojih kriterija se te stipendije dodjeljuju.

,,Odgovorili su da nemaju Pravilnik o vrednovanju kandidata ali je zanimljivo da je predsjednik Upravnog odbora Ski saveza BiH otac prvorangiranog kandidata za dodjelu stipendija.To upućuje na osnovanu sumnju da bi tu moglo da se radi o sukobu interesa i nepotizmu'',kaže Lalić i ističe da je reagovao na tu činjeniciu međutim ništa se nije desilo a Ski savez BiH je saopštio da će nastojati da Žanu podrže u narednom periodu.

,,To ne daje nikakvu garanciju da će Žana Novaković dobiti stipendiju iako je ostvarila istorijski rezultat na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju za Republiku Srpsku i za BiH'',upozorava Lalić.

Istorijski rezultat očito u ovoj zemlji ne znači puno pa onda ne treba da se čude što talentovani mladi sportisti iz Republike Srpske svoje karijere nastavljaju u Srbiji.

(BN TV)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ma daj

07.07.2015 14:02

Nista novo.Kad drzava nema para za plate i penzije odakle joj onda za sportiste.A za politicare naravno ima...

ODGOVORITE
Name

SK plus

22.10.2016 11:42

Kad takmicar moze nesto da ostvari ONI ne mogu da podnesu da to sposobni postignu Namjestaju svoje ljubimce sa rezultatima samo sa Jahorine i Bjelasnice gdje se zna koja je reguralnost.

Name

snouden

07.07.2015 14:07

Nazalost ako je srpkinja nista .Diskriminacija nepotizam i opstrukcije primjenjuju se samo prema srbima od strane BiH institucija.Da je kojim slucajem bosnjakinja bilo bi to sve drugacije.Ali deset godina o ovom problemu cutali su Dusanka Majkic ,Sredoje Novic, Nikola Spiric koji su predstavljali srpske nacionalne interese u Sarajevu a ne interese snsda ili svoje.I evo sad imamo ovo sto imamo.

ODGOVORITE
Name

blatt

07.07.2015 15:19

Treba prvo znati ko je dobio te 3 stipendije pa onda tvrditi dali je diskriminacija.

Name

sa

07.07.2015 15:43

Pa ne moze Srbima vise od 1.svakom narodu po jedna. Zar nije bilo kuknjave za ravnopravnost. Eto ga...

Name

Пишите ћирилицом

07.07.2015 14:54

Власт се задужује и себи паре узима, а њих није брига за друге. Они ако некоме нешто и дадну, понашају се као да су из свога џепа исчупали. Поштење и патриотизам за њих су само изборна марамиса када се бришу, бацивши је међу ноге окупљенима који се и за њу опимају.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

07.07.2015 20:02

Bila na o.i. a rezultat na olimpijadi medju zadnjim...rezultati pa stipendija...stipendirati mladost koji daju rezultate bez obzira na nacionalnost...

ODGOVORITE
Name

B i H Ski Team Jahorina

07.07.2015 23:09

Ovi muslimani komentarisu a nisu ni pogledali video zapis na kome se jasno vidi ko je osoba koja dijeli stipendije. Dao ju je svome sinu koji nema ama bas nijedan rezultat vrijedan pomena! Drugo Zana za BH normu ima dobre rezultate. Trece ne moze da dobije stipendiju samo zato sto je srpkinja! Laikert Igor ni po cemu realno gledajuci nije zasluzio tu stipendiju ali njegov tatko mu je ipak dao.

Name

Re sirogojno

07.07.2015 23:40

Za sredstva i mogucnosti koje ima skijaski savez BIH Zana ima solidne rezultate. Posto se ti ocigledno nerazumijes u ovaj sport ! Mogucnosti nasih takmicara su minimalne jer mi nemamo sredstva za nekog dobrog trenera iz Austrije . Imamo jednog iz Republike Srpske koji trenira u Austriji i ove godine je usao u njihovu reprezentaciju . Slavena opisuju kao jednog od dvojice najboljih austriskih mladih takmicara koji dolaze.. Nasa djeca su dobri sportisti samo nemaju uslove i sredstva a za to je kriva drzava a ne oni. Podrzavam da je Igorov tata dao nekorektno stipendiju svome sinu i da bi trebao biti smijenjen sa funcije zbog ovoga. Zana ima u Slalomu i Veleslalomu oko 40 bodova i mislim da od zena u BiH ima najbolje bodove i da bi joj trebali dati stipendiju.

Name

savjet

07.07.2015 20:37

Skijaj ko Dusanka i bice para kod nje ne fali

ODGOVORITE
Name

Grga

07.07.2015 23:23

Nasa najbolja skijasica Jelena Lolovic koja je skijala upravo zbog ovakvih stvari za Srbiju. Zana i Maja Klepic su pogrijesile sto nisu skijale za Srbiju kad su vec trenirale sa Trmcicem iz Uzica. Uvjek me je cudilo kako mogu nositi onu Bih zastavu a savez im nikada nije pruzio nikakvu pomoc i javno su komentarisali da četnikuše ne trebaju u reprezentaciji.

ODGOVORITE
Name

Srki

09.07.2015 07:31

Bravo Grga komentar ti je na mjestu