Ко пријети и напада новинаре у БиХ?


Економски проблеми,цензура,само-цензура,притисци,пријетње и напади.Ово су проблеми са којима се свакодневно сусрећу новинари у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.07.2015 | 18:55
Ко пријети и напада новинаре у БиХ?

,,Каква је сутуација у БХ новинарству најбоље говори чињеница да већ 16 година чекамо правду у случају Жељка Копање'',изјавила је Дуња Мијатовић представник ОЕБС-а за слободу медија.

На тај случај многи су заборавили а неки о томе не желе да говоре.16 година је прошло а ми још увијек не знамо гдје се налази тај случај. Шта се дешава?Да ли ико истражује и да ли ће се икада истражити тај случај?То је од круцијалне важности за медијске слободе у БиХ'', истакла је Мијатовић.

Она истиче да власти у БиХ морају послати јасан сигнал да се напади на новинаре неће толерисати и да ће нападачи бити кажњени.

,,Међутим тренутна ситуација је забрињавајућа.Све је више напада на новинаре,у већини случајева зна се ко су нападачи али судство ништа не предузима.Политичке стуктуре у БиХ се морају озбиљно ухватити у коштац са овим проблемом.Морају прекинути тренд који угрожава професију новинарства.Ако се овакво стање настави имаћемо имиџ земље која није демократска и у којој се не поштују људска права'', упозорила је Мијатовић и додала да је осим политичке воље да се новинарима омогуће нормални услови за рад, потребна и новинарска солидарност,а тога у БиХ нажалост још увијек нема.

Мијатовић се осврнула и на процес дигитализације у БиХ рекавши да у том просецу озбиљно заостајемо за осталим земљама у региону.

,,Ако се под хитно нешто не утради може се десити да останемо ,,црна аналогна рупа'' на Балкану", поручила је Мијатовић и подсјетила да је БиХ потпуно спремна за дигитализацију јер постоји стучан кадар за тај процес и постоји опрема,али није постојала политичка воља.

,,Ипак чини ми се да је постигнут консензус у БиХ по том питању и да ускоро можемо очекивати почетак тог процеса'', закључила је Мијатовић.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ДУЛЕ

02.07.2015 19:04

ЗНА СЕ КО ПРИЈЕТИ. СУНЦОКРЕТ ИЗ ЛАКТАСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

02.07.2015 19:27

Није ни нама лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

02.07.2015 21:50

Ко смије да пријети, дрекавац само понекад каже "јебаћу ти матер имам још двије године", понекад оне што се неслажу са пљачком и корупцијом назове дрекавцима, новинарки која му може бити унука само се једном набацивао и констатовао да није његов тип, само једном рекао новинару "дабогда ти срце отпало,само једном ударио новинарки по микрофону, само пар пута није дозволио екипи БНТВ да уђе у палату "предсједника" Слободану Васковићу само једном владика Григорије послао батинаше да му разбио Шофер-шајбу док је за воланом био Слободанов син, е сад кад то види "фактички" Сташа Клошарац и остала банда новинари добро и пролазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

03.07.2015 08:10

Сто се тице новинара, свака цаст овим младим али комуњаре су велицале Тита висе него Бога уствари ти исти новинари су са Титом убијали бога у српском бицу.. Треба им све полупати од главу јер само за паре и лицне интересе раде као што је и УДБА у име народа побила и ОПЉАЦКАЛА НАРОД, Ови на власти су све удбаски и комунистицки синови који мраце и облаце у региону.

ОДГОВОРИТЕ