Ko prijeti i napada novinare u BiH?


Ekonomski problemi,cenzura,samo-cenzura,pritisci,prijetnje i napadi.Ovo su problemi sa kojima se svakodnevno susreću novinari u BiH.

Bosna i Hercegovina 02.07.2015 | 18:55
Ko prijeti i napada novinare u BiH?

,,Kakva je sutuacija u BH novinarstvu najbolje govori činjenica da već 16 godina čekamo pravdu u slučaju Željka Kopanje'',izjavila je Dunja Mijatović predstavnik OEBS-a za slobodu medija.

Na taj slučaj mnogi su zaboravili a neki o tome ne žele da govore.16 godina je prošlo a mi još uvijek ne znamo gdje se nalazi taj slučaj. Šta se dešava?Da li iko istražuje i da li će se ikada istražiti taj slučaj?To je od krucijalne važnosti za medijske slobode u BiH'', istakla je Mijatović.

Ona ističe da vlasti u BiH moraju poslati jasan signal da se napadi na novinare neće tolerisati i da će napadači biti kažnjeni.

,,Međutim trenutna situacija je zabrinjavajuća.Sve je više napada na novinare,u većini slučajeva zna se ko su napadači ali sudstvo ništa ne preduzima.Političke stukture u BiH se moraju ozbiljno uhvatiti u koštac sa ovim problemom.Moraju prekinuti trend koji ugrožava profesiju novinarstva.Ako se ovakvo stanje nastavi imaćemo imidž zemlje koja nije demokratska i u kojoj se ne poštuju ljudska prava'', upozorila je Mijatović i dodala da je osim političke volje da se novinarima omoguće normalni uslovi za rad, potrebna i novinarska solidarnost,a toga u BiH nažalost još uvijek nema.

Mijatović se osvrnula i na proces digitalizacije u BiH rekavši da u tom prosecu ozbiljno zaostajemo za ostalim zemljama u regionu.

,,Ako se pod hitno nešto ne utradi može se desiti da ostanemo ,,crna analogna rupa'' na Balkanu", poručila je Mijatović i podsjetila da je BiH potpuno spremna za digitalizaciju jer postoji stučan kadar za taj proces i postoji oprema,ali nije postojala politička volja.

,,Ipak čini mi se da je postignut konsenzus u BiH po tom pitanju i da uskoro možemo očekivati početak tog procesa'', zaključila je Mijatović.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DULE

02.07.2015 19:04

ZNA SE KO PRIJETI. SUNCOKRET IZ LAKTASA.

ODGOVORITE
Name

brle

02.07.2015 19:27

Nije ni nama lako.

ODGOVORITE
Name

Brod

02.07.2015 21:50

Ko smije da prijeti, drekavac samo ponekad kaže "jebaću ti mater imam još dvije godine", ponekad one što se neslažu sa pljačkom i korupcijom nazove drekavcima, novinarki koja mu može biti unuka samo se jednom nabacivao i konstatovao da nije njegov tip, samo jednom rekao novinaru "dabogda ti srce otpalo,samo jednom udario novinarki po mikrofonu, samo par puta nije dozvolio ekipi BNTV da uđe u palatu "predsjednika" Slobodanu Vaskoviću samo jednom vladika Grigorije poslao batinaše da mu razbio Šofer-šajbu dok je za volanom bio Slobodanov sin, e sad kad to vidi "faktički" Staša Klošarac i ostala banda novinari dobro i prolaze.

ODGOVORITE
Name

Serafim

03.07.2015 08:10

Sto se tice novinara, svaka cast ovim mladim ali komunjare su velicale Tita vise nego Boga ustvari ti isti novinari su sa Titom ubijali boga u srpskom bicu.. Treba im sve polupati od glavu jer samo za pare i licne interese rade kao što je i UDBA u ime naroda pobila i OPLJACKALA NAROD, Ovi na vlasti su sve udbaski i komunisticki sinovi koji mrace i oblace u regionu.

ODGOVORITE