Измијењен текст не одговара Москви

Измијењени текст британске резолуције о Сребреници и даље не одговара Москви, која је касно синоћ требало да обави нове консултације у Савјету безбједности УН, пишу "Вечерње новости".

Свијет 02.07.2015 | 09:05
Измијењен текст не одговара Москви

Лист, на основу нацрта измијењеног документа који је имао на увид, оцјењује да је у новом тексту ублажена формулација на коју је српска страна имала највише примједби, а која се односи на сексуалне злочине.

"Уместо `десетине хиљада силованих жена, девојака, људи и дјечака током сукоба у БиХ, укључујући Сребреницу`, сада пише да је `процијењено да је било хиљаде случајева сексуалног насиља за време конфликта у БиХ са жртвама на свим странама, укључујући и Сребреницу", преноси београдски дневник.

Лист указује да су и у измијењеном документу остале одредбе да се најстроже осуђује "геноцид" у Сребреници као и свако порицање овог "геноцида" и додају да се ријеч геноцид у новој верзији помиње 27 пута, док је раније овај термин употријебљен 35 пута.

Такође се и даље тражи да се "лекције о геноциду" уграде у школске уџбенике.

Нови документ се разликује од претходног и по томе што су донекле, оцјењује овај дневни лист, "претумбани дијелови из преамбуле и главног текста", а у уводу је убачена реченица да се "признаје да је било невиних жртава на свим странама током сукоба у БиХ, укључујући оне у Сребреници и околини".

"Руски зачин" британском документу је тачка која се тиче Дејтона, а у којој се наводи да "Савјет безбједности потврђује своју подршку Дејтону и позива стране да се строго придржавају својих обавеза из тог споразума", наводи лист.

Британски амбасадор у УН Метју Рајкрофт поручио је јуче да Лондон неће повући свој документ о коме се тренутно преговара на консултативним сесијама Савјета безбједности, због тога што је Русија предложила резолуцију о БиХ.

Замјеник руског амбасадора у УН Петар Илијчев оцијенио је да британски приједлог изазива подјеле и фокусира се на само један дио сукоба.

"Руски дио је општији, више помирујући", поручио је Илијчев.

Уколико у "окршају гиганата на Ист риверу" не дође до усаглашеног текста резолуције или ни једна од страна не повуче свој приједлог, чланице Савјета безбједности УН 7. јула изјашњаваће се о оба документа, и то редослиједом којим су поднесени.

"Усвајање британске резолуције не искључује расправу и изјашњавање о руском приједлогу", закључују "Новости".

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Тал

02.07.2015 07:11

Нормално да не одговара, зашто би сложили бесплатно кад за то могу добити неки уступак? Вриједи и обрнуто за другу страну наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старац Милутин

02.07.2015 07:16

Британска усвојена, а на руску уложен вето. Руси и Срби љути и изиграни, Британци и Бошњаци задовољни. Кратак резиме сједнице Савета безбедности УН-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

02.07.2015 07:17

Дипломатско мазање очију. Избачено је силовање дјечака, али остављено силовање жена. Ко је одговоран за наводно силовање жена у Сребреници кад је она била заштићена зона под контролом УН? Гдје се у њиховим извјештајима из 1995. спомиње силовање? Дан послије те сједнице Ангела долази у Београд, овдје би и Тито помахнито!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

02.07.2015 07:21

И даље не одговара Москви? А мене занима када це Срби поцети да размисљају својом главом и да раде оно сто сматрају да је добро за њих, а не ста казе овај или онај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

немо

02.07.2015 07:59

Не моземо, јер Република Српска није у Савјету безбједности УН, до тада це насе интересе у том тијелу ститити Русија.

Name

Небојса

02.07.2015 07:22

А резолуција о Јасеновцу гдје је побијено стотине хиљада зена,дјеце,стараца,од стране устаса И муслимана? То цемо заборавити? Нико у босњацком корпусу није осудио злоцине у Кравици И Истоцној Босни од стране Насера И такозване Армије БиХ-а а од нас тразите да признамо Сребреницу.Е комсије немозе то тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

02.07.2015 07:27

Британија доста пристрасности на једну страну ,доста лази, истну рецимо, геноцид је био у Јасеновцу итд писимо истину ста се десавало у Сребреници у току 1992-1995 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

02.07.2015 07:30

Знају ли Руси читати ? Или се само праве глупи ??Овде се ради о резолуцији о Сребреници а не о сукобима на цијелој територији БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

енц. британика

02.07.2015 08:01

Енглези од вајкада пишу лажну историју. И ово је покушај . Колико ће успјети у томе , видјећемо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

02.07.2015 08:10

Земља или дрзава у којој један народ на основу друга два је игнорисан оптузиван и понизаван не треба да постоји.Нецемо да нам неко дјецу прогања и прозива само зато сто смо бранили своја огњиста од устаса и муслимана.Погледајте ко је кога нападао и отимао Книн,Бенковац ,Кистање ,Бос Грахово ,Дрвар ,Гламоц,Сипово ,Кљуц,Босански Петровац,Мркоњиц Град све су ово опстине са вецинским српским становниством,које су напали пети корпус и устаске паравојне формације Тигрови,Пуме,Зуте осе,Матурице,Поскоци из Сибеника регуларна специјална јединица полиције МУПа РХ.Цетврта гардиска бригада Сплит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ггг

02.07.2015 08:25

Хај сада наброј опстине које су биле већином муслиманске па сада побијене.

Name

Сарајево

02.07.2015 09:43

У британској резолуцији се нигдје не спомиње ни Србија ни РС. Не знам цему све ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.сноуден

02.07.2015 09:59

Нисте се имали од кога бранити бранити,само нисте требали нападати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прцко

02.07.2015 15:22

У Швици неста човјек кои зна истину пред којом све приче о Сребреници падају у Воду.Даће Бог да је успио сачувати и сакрити и филмове за које се злотвор уби да Их надје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

02.07.2015 20:46

Русија ће ставити ВЕТО на ове британске лагарије, а Британци на руску резолуцију и тако ником ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

03.07.2015 20:42

Оно сто науми да уради британија и Америка то ти је амин,ко пита русе.њихов вето незнаци ниста,вецина се пита,али видим да је русија скроз ослабила,убисе је санкције.

ОДГОВОРИТЕ