Зашто се милиони дјевојчица боје љета?

Већина деце је срећна када дође лето јер тада школу замењује дугачак распуст. Међутим, не радују се баш сва деца овом годишњем добу. Нарочито не девојчице у Египту.

Свијет 02.07.2015 | 08:32
Зашто се милиони дјевојчица боје љета?

За милионе ученица из Египта надолазећи летњи дани не представљају никакву радост. Управо супротно - почетак лета за њих је уједно и почетак сезоне сакаћења гениталија, тзв. женског обрезивања.

Мона Мохамед имала је само десет година кад је подвргнута обрезивању.

“Била сам престрављена. Завезали су ме, мајка и бака су биле уз мене”, каже Мона, коју су чланови породице држали на поду док јој је доктор давао анестезију. Сећа се само да су јој дали жваку пре него што је утонула у сан. Тек кад се пробудила схватила је да је осакаћена.

Овакве приче нису реткост у Египту. Обрезивање девојчица је својеврстан обред зрелости још од доба фараона. Више од 125 милиона жена и девојчица у свету данас је обрезано. 25 одсто њих живи у Египту, што је највише од свих земаља.

Већину девојчица обрезују у старости од 9 и 12 година и то за време летњих празника, углавном у њиховим властитим кућама. У Египту се најчешће изводи тип 1 обрезивање, односно одстрањује се део клиториса или цео клиторис.

Мона је имала среће што јој је обрезивање извео лекар, јер многе девојке обрезују традиционалне бабице нестерилизираним жилетима.

Женско обрезивање у Египту је законом забрањено од 2008. године, али пракса је и даље устаљена у традиционалним заједницама у којима се оно сматра “прочишћавањем” жене и припремом за брак.

Извор: Дневниик

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Небојса

02.07.2015 06:47

Ислам треба искоријенит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Небојсу

02.07.2015 07:53

Да ли си ти нормалан и свјестан ста писес? Прво ово показује колико апсолутно ниста не знас о исламу, а и твој субјективни став, а друго овај обицај нема никакве везе са исламом, јер потице у јос из предисламског периода! Морас такодјер знати сљедеце да уколико се говори о истоцној земљи, не мора аутоматски знацити да је постављена на исламским принципима! Мој савјет ти је да се мало образујес и упознас устројство истоцних друстава и заједница. ...Толико добри Небојса о култури!

Name

Хуманизам

02.07.2015 08:23

Религије су неморалне и стетне по људе.Ми смо оцит примјер.Прије рата религија није играла велику улогу и било је висе доброте,љепоте,благостања,разумјевања а сад има 99,99 посто вјерника па на сваком кораку цујес рузне ствари о онима који су друге вјере.Не могу се градити односи медју људима у 21 вијеку са правилима која су вјероватно била добра у вријеме кад су измисљења прије пар хиљада година.Сто се тице Небојсе.Свети рат,спаљивање зена,дискриминацију јевреја,колонизацију,ропство нови свјетски поредак су управо прве запоцеле крсцанске земље.Хуманизам је добра замјена за религију.У земљама гдје та идеологија преовладава влада мир,толеранција,медјусобно увазавење...

Name

кло

02.07.2015 08:41

Оно што желиш другима обично се деси теби !!!

Name

ста вам раде

02.07.2015 07:22

Средњи вијек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

02.07.2015 07:34

То нема са исламом никакве везе. То је традиција у неким земљама али законом забрањена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

02.07.2015 07:35

Која је сврха овог чланка? Да, у свијету има много накарадних обичаја,окренимо се ми себи.

ОДГОВОРИТЕ