Србац: Искористити туристичке потенцијале

Министар трговине и угоститељства Републике Српске Предраг Глухаковић, на позив начелника општине Србац Драге Ћирића, данас је посјетио ову општину и упознао се са њеним могућностима у развоју туруистичке дјелатности а тиме и привреде.

Босна и Херцеговина 01.07.2015 | 15:21
Србац: Искористити туристичке потенцијале

Посебно мјесту у разговорима заузео је вјерског туризма.

Глухаковић је изјавио да је ресорно министарство препознало Србац као једну богату туристичку дестинацију Републике Српске која има значајних ресурса и која треба да се још више промовишу, како на нашим просторима, тако и шире.

„Знамо да се са ових простора након Другог свјетског рата вратио велики број Пољака и градјана других земаља, који сада радо као туристи посјећују мјеста у којима су некада живјели. Ова локална заједница има доста тога да понуди, не само као туристички производ, већ и у економском смислу, и потребно је да се успостави та сарадња, јер знамо да је Пољска једна од јачих земаља у Европској унији, и то треба искористити да се локална заједница промовише и на тај начин“, рекао је министар Глухаковић.

Он је изразио спремност да његово министарство, и не само оно, већ и Влада Републике Српске у доста тешким економским условима пружи помоћ и испуни своје обавезе у циљу промоције Републике Српске и свих локалних заједница. Министар је обећао помоћ да се заврши изградња парка гдје се налази и Центра за боравак дјеце са посебним потребама у Српцу.

Подршку ће добити Коњички клуб „Неаполитано“ из Бајинцима, Природни резерват на Бардачи, као јединствен еко-систем на простору Српске и Босне и Херцеговине. А радиће се на успостављању прекограничне сарадње, имајући у виду да се овај простор налази у близини Европске уније.

Контакти са сродним локалним заједницама преко Саве, оезбједили би се неки нови заједнички производи и у туристичком и у економском смислу.

"Влада подржава инвеститоре, као што је „Перутнина Птуј“, која је добила три зајма, а подржаће све привреднике који имају интерес да раде на овим просторима и који запошљавају", нагласио је Глухаковић.

Он је додао да ће Влада РС са Владом Републике Србије и Туристичком организацијом Србије радити више на промоцији наших туристичких дестинација.

Начелник општине Србац Драго Ћирић изразио је задовољство разговором са министром Предрагом Глухаковићем, јер је добио увјеравање да ће Влада и ресорна министарства, наставити да помаћу општину Србац у превазилажењу тешког економског стања и презадужености.

Највећу помоћ овдје виде у подстицају у области пољопривреде и вјерског туризма.

„Прошле године смо имали хиљаду ноћења гостију, управо захваљујући доласку Пољака, а овог љета очекујемо да се тај број удвостручи, јер су доласци већ најављени. Ту је и манастир „Осовица“, Природни резерват Бардача, велики потенцијали за ловце, риболовце, природњаке и рекреативце“, казао је начелник Драго Ћирић.

Он је истакао да се у овој општини у току године организују привредне, културне спортске манифестације, као што су „Гастро фест“, Ликовно-еколошка колонија“ на Бадачи, „Видовдански сабор“ у Бајинцима и традиционални Љетни турнир у малом фудбалу.

Оне морају превазићи локалне оквире.

(Саво Кесер)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

01.07.2015 15:38

Јака мустра Глухаковиц, он незна јели посао или досао, ко њега несто пита и ста он уопсте вриједи???

ОДГОВОРИТЕ