Srbac: Iskoristiti turističke potencijale

Ministar trgovine i ugostiteljstva Republike Srpske Predrag Gluhaković, na poziv načelnika opštine Srbac Drage Ćirića, danas je posjetio ovu opštinu i upoznao se sa njenim mogućnostima u razvoju turuističke djelatnosti a time i privrede.

Bosna i Hercegovina 01.07.2015 | 15:21
Srbac: Iskoristiti turističke potencijale

Posebno mjestu u razgovorima zauzeo je vjerskog turizma.

Gluhaković je izjavio da je resorno ministarstvo prepoznalo Srbac kao jednu bogatu turističku destinaciju Republike Srpske koja ima značajnih resursa i koja treba da se još više promovišu, kako na našim prostorima, tako i šire.

„Znamo da se sa ovih prostora nakon Drugog svjetskog rata vratio veliki broj Poljaka i gradjana drugih zemalja, koji sada rado kao turisti posjećuju mjesta u kojima su nekada živjeli. Ova lokalna zajednica ima dosta toga da ponudi, ne samo kao turistički proizvod, već i u ekonomskom smislu, i potrebno je da se uspostavi ta saradnja, jer znamo da je Poljska jedna od jačih zemalja u Evropskoj uniji, i to treba iskoristiti da se lokalna zajednica promoviše i na taj način“, rekao je ministar Gluhaković.

On je izrazio spremnost da njegovo ministarstvo, i ne samo ono, već i Vlada Republike Srpske u dosta teškim ekonomskim uslovima pruži pomoć i ispuni svoje obaveze u cilju promocije Republike Srpske i svih lokalnih zajednica. Ministar je obećao pomoć da se završi izgradnja parka gdje se nalazi i Centra za boravak djece sa posebnim potrebama u Srpcu.

Podršku će dobiti Konjički klub „Neapolitano“ iz Bajincima, Prirodni rezervat na Bardači, kao jedinstven eko-sistem na prostoru Srpske i Bosne i Hercegovine. A radiće se na uspostavljanju prekogranične saradnje, imajući u vidu da se ovaj prostor nalazi u blizini Evropske unije.

Kontakti sa srodnim lokalnim zajednicama preko Save, oezbjedili bi se neki novi zajednički proizvodi i u turističkom i u ekonomskom smislu.

"Vlada podržava investitore, kao što je „Perutnina Ptuj“, koja je dobila tri zajma, a podržaće sve privrednike koji imaju interes da rade na ovim prostorima i koji zapošljavaju", naglasio je Gluhaković.

On je dodao da će Vlada RS sa Vladom Republike Srbije i Turističkom organizacijom Srbije raditi više na promociji naših turističkih destinacija.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić izrazio je zadovoljstvo razgovorom sa ministrom Predragom Gluhakovićem, jer je dobio uvjeravanje da će Vlada i resorna ministarstva, nastaviti da pomaću opštinu Srbac u prevazilaženju teškog ekonomskog stanja i prezaduženosti.

Najveću pomoć ovdje vide u podsticaju u oblasti poljoprivrede i vjerskog turizma.

„Prošle godine smo imali hiljadu noćenja gostiju, upravo zahvaljujući dolasku Poljaka, a ovog ljeta očekujemo da se taj broj udvostruči, jer su dolasci već najavljeni. Tu je i manastir „Osovica“, Prirodni rezervat Bardača, veliki potencijali za lovce, ribolovce, prirodnjake i rekreativce“, kazao je načelnik Drago Ćirić.

On je istakao da se u ovoj opštini u toku godine organizuju privredne, kulturne sportske manifestacije, kao što su „Gastro fest“, Likovno-ekološka kolonija“ na Badači, „Vidovdanski sabor“ u Bajincima i tradicionalni Ljetni turnir u malom fudbalu.

One moraju prevazići lokalne okvire.

(Savo Keser)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nikola

01.07.2015 15:38

Jaka mustra Gluhakovic, on nezna jeli posao ili dosao, ko njega nesto pita i sta on uopste vrijedi???

ODGOVORITE