Највећа теористичка пријетња САД није ИД

У периоду после 11. септембра готово дупло више Американаца настрадало је од руке фанатика немуслимана него у нападима исламских екстремиста, резултати су најновијег истраживања које је спровела фондација Нова Америка.

Свијет 29.06.2015 | 19:08
Највећа теористичка пријетња САД није ИД

Према резултатима овог истраживања у периоду од 14 година расисти и други амерички десничари убили су 48 људи, док су џихадисти усмртили 26 лица.

- За потребе истраживања тероризам је дефинисан као "чин политичког насиља над цивилним становништвом неке друге државе" - објаснио је Берген, потпредседник фондације која је спровела студију.

Студија је обухватила и злочин који се догодио прошле недељу у цркви у Чарлстону у коме је 21-годишњи Дилан Руф, инспирисан расистичком идеологијом, убио девет Афроамериканаца.

Такође, на црној листи се налазе и особе које је 2012. у храму Сика у Висконсину убио Мајкл Пејџ, војни ветеран чије је говото читаво тело прекривено тетоважама које су одавно упозоравале на његова веровања и идеале.

Муслимански екстремисти свакако јесу одговорни за најкрвавији терористички напад на САД, то јест за ударе на Куле близнакиње и Пентагон, када је настрадало око 3.000 људи. Међутим, због тога не треба знемаривати друге опасности.

Примера ради, после бомбашког напада у Оклахоми 1995. године, када је живот изгубило 168 људи, власти су претпостављале да је експлозија масло блискоисточних милитаната, да би касније сазнале да иза свега стоје двојица бивших америчких војника, екстремних десничара.

- Ако постоји лекција коју смо заборавили 20 година после Оклахоме, то је да се екстремистичко насиље појављује у различитим облицима. Врло често долази оданде одакле бисте то најмање очекивали - изјавио је Џон Хорган, истраживач тероризма на Универзитету Масачусетса, за Њујорк Тајмс.

Извор: Блиц/рт.цом

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Да

29.06.2015 17:16

Па зна се ко је створијо ИД, они висе убисе муслимана него неког другог.

ОДГОВОРИТЕ