Najveća teoristička prijetnja SAD nije ID

U periodu posle 11. septembra gotovo duplo više Amerikanaca nastradalo je od ruke fanatika nemuslimana nego u napadima islamskih ekstremista, rezultati su najnovijeg istraživanja koje je sprovela fondacija Nova Amerika.

Svijet 29.06.2015 | 19:08
Najveća teoristička prijetnja SAD nije ID

Prema rezultatima ovog istraživanja u periodu od 14 godina rasisti i drugi američki desničari ubili su 48 ljudi, dok su džihadisti usmrtili 26 lica.

- Za potrebe istraživanja terorizam je definisan kao "čin političkog nasilja nad civilnim stanovništvom neke druge države" - objasnio je Bergen, potpredsednik fondacije koja je sprovela studiju.

Studija je obuhvatila i zločin koji se dogodio prošle nedelju u crkvi u Čarlstonu u kome je 21-godišnji Dilan Ruf, inspirisan rasističkom ideologijom, ubio devet Afroamerikanaca.

Takođe, na crnoj listi se nalaze i osobe koje je 2012. u hramu Sika u Viskonsinu ubio Majkl Pejdž, vojni veteran čije je govoto čitavo telo prekriveno tetovažama koje su odavno upozoravale na njegova verovanja i ideale.

Muslimanski ekstremisti svakako jesu odgovorni za najkrvaviji teroristički napad na SAD, to jest za udare na Kule bliznakinje i Pentagon, kada je nastradalo oko 3.000 ljudi. Međutim, zbog toga ne treba znemarivati druge opasnosti.

Primera radi, posle bombaškog napada u Oklahomi 1995. godine, kada je život izgubilo 168 ljudi, vlasti su pretpostavljale da je eksplozija maslo bliskoistočnih militanata, da bi kasnije saznale da iza svega stoje dvojica bivših američkih vojnika, ekstremnih desničara.

- Ako postoji lekcija koju smo zaboravili 20 godina posle Oklahome, to je da se ekstremističko nasilje pojavljuje u različitim oblicima. Vrlo često dolazi odande odakle biste to najmanje očekivali - izjavio je Džon Horgan, istraživač terorizma na Univerzitetu Masačusetsa, za Njujork Tajms.

Izvor: Blic/rt.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Da

29.06.2015 17:16

Pa zna se ko je stvorijo ID, oni vise ubise muslimana nego nekog drugog.

ODGOVORITE