Шта пише у руској резолуцији о БиХ

У Нацрту резолуције о БиХ, који је Русија поднијела СБ УН изражава се жаљење због злочина који су почињени над особама различитог етничког и вјерског поријекла.

Босна и Херцеговина 29.06.2015 | 18:05
Шта пише у руској резолуцији о БиХ

У тој резолуцији изражена је и подршка Дејтонском мировном споразуму.

У Нацрту руске резолуције изражава се саучешће жртвама на свим странама сукоба у бившој Југославији, као и њиховим породицама и позивају државе чланице Савета безбједности да наставе да пружају дугорочну подршку преживјелима, као што је и предвиђено.

Наглашава се одговорност држава да поштују релевантне обавезе по међународном праву како би се окончала некажњивост и кривично процесуирали одговорни за веома озбиљне злочине који се тичу међународне заједнице у цјелини.

У нацрту, који је подијељен свим чланицама Савета безбједности, а чији факсимил је на свом сајту објавила агенција Спутњик, подсјећа се на пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Међународног суда правде које се односе на злочине почињене од различитих страна у сукобима на територији бивше Југославије.

Документом се подсјећа на одговорност држава за окончање некажњивости и кривично гоњење одговорних за геноцид, злочине против човјечности, ратне и друге злочине.

У документу руске делегације најоштрије се осуђују веома озбиљни злочини који се тичу међународне заједнице у цјелини, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији над људима различите етничке и вјерске припадности.

Руска делегација у нацрту резолуције поздравља рад Међународне комисије за нестала лица и Института за нестала лица БиХ, који лоцира и идентификује остатке жртава у БиХ, а који је дао значајан допринос извођењу починилаца пред лице правде.

У документу се поново потврђује подршка Мировном споразуму, као и Париско-дејтонском споразуму о стварању Федерације БиХ од 10. новембра 1995. године и апелује на стране да се стриктно придржавају обавеза према овим споразумима.

Поново се наглашава да примарна одговорност за даље успјешно спровођење Мировног споразума лежи на властима у самој БиХ.

У Нацрту резолуције апелује се на Бошњаке, Хрвате и Србе и на све грађане БиХ из оба ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, да унапређују мир, правду, толеранцију и помирење, на основу Мировног споразума.

У Нацрту се поново потврђује преданост очувању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља на територији бивше Југославије у оквиру њихових међународно признатих граница.

Наглашава се преданост подршци провођењу Општег оквира споразума за мир у БиХ и анексима уз њега, као и релевантне одлуке Савјета за спровођење мира (ПИЦ).

Документом се наглашава улога Мировног споразума у постконфликтном помирењу у БиХ, као и у ширем региону.

Скреће се пажња свих држава на механизме правде и помирења у пуном обиму, укључујући националне, међународне и "мјешовите" кривичне судове и трибунале и комисије за истину и помирење, те напомиње да такви механизми могу да унапреде не само индивидуалну одговорност за озбиљне злочине, већ и мир, истину, помирење и права жртава.

Нацртом се потврђују релевантне одредбе Завршног документа Свјетског самита 2005. који се односи на заштиту цивила у оружаном сукобу, укључујући параграфе 138 и 139 о одговорности за заштиту становништва од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човјечности.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

додо

29.06.2015 16:40

Ово је Додик написао и од овога нема ниста. Путин је овде само видио нема ста да га осрамоти. Ово није контрарезолуција Сребреници вец резолуција о ратовима на подруцију еx yу. А и ово због Даyтона неће проћи. Запад је давно Даyтон ознацио као своју највећу греску по питању БиХ. Елем, Руси су се само опрали под изговором да су несто покусали али ето није просло. Цисто сумњам да це ово проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

29.06.2015 16:45

Засто да не. Мозе ал да се обје резулуцје усвоје.Знаци усвојити резолуцију В.Британије а онда и ову од Русије.Ниједна није да наговара на мрзњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

29.06.2015 16:55

Не би Додо поздрављао рад комисије за нестале БиХ кад све ради да развали ту организацију а да не помињем како Руси позивају на поштовање Дејтонског споразума а сваки Милорадов потез иде у контру истог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

29.06.2015 16:55

Е мој Путине да си нам ти председник било би правде за Србеа оваки српски мртви никад нису надјени и њихове кости и само Срби одговарају и Срби злоцинци. Аа хрватски комаданти сетају се сви до једног ни један није осудјен за злицин над Србима а муслимани и њихове убице и муздахедини кољаџије су ослободјени свега сто су урадили Србима и постали су национални хероји као Насер Ориц бабо и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

29.06.2015 18:41

Свака цас господину Путину, Истина треба да се утврди и да свако одговара за своја дјела без обзира на нацију ,расу, вјероисповест.ЕУ такодје и све медјународне институције које су умјесане биле у рату и углавном су радили и данас раде против СРБА.Народ треба мање времена да проводи за компјутером на остављању коментара, треба да се окрене раду, само се кука и цека неција помоц ,а све цуци умјесту. Неце ниста само из ваздуха да па'не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.06.2015 20:48

Енглези се праве Енглези као и цела Западна Европа, износе лази на српски народ по лобију босанских србомрзаца. Такозвана резолуција није заснована на цињеницама ни на истини нити је у обзир узето генерално страдање српског народа у целој БиХ. Геноцид се спроводио над српским народом од поцетка 1992 године до 1995.Сребреница се појавила на крају рата.Стотине логора у којем су Муслимани српски народ муцили исто као у у Аусвицу једном сам и сам муцен. Хиљаде побијених и силованих Срба нико и не спомиње. Логори као сто су: Силос,Целебици су оргинално и геноцидно третирани, искљуциво цивилно становниство је тамо муцено.Етницко оцисцене територије уз муцење и убијање народа се нигде не спомиње.Пре двадесет година на присилном копању ровова у Храсници мој братиц и јос три младица су убијена на муцки нацин. Данас након толико година поново се врси ескхуминација његовог тела да се доказе је ли убијен и ако имају зиви сведоци који су пуким слуцајем презивили!Каква иронија.Зато зелим да усмерим пазњу на цињенице које нико не мозе оспорити јер долазе од оргиналног сведока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведно

29.06.2015 21:40

Треба изједнацити све зртве у ратовима, без обзира на број. Слазем се. Тако би исто требало изједнацити зртве рецимо у 2 свјетском рату измедју сваба и осталих. Требали смо поред осуде страдања цивила у нацистицким концентрационим логорима, које су биле масовне, осудити и страдања невиних сваба(мада их је било неупоредиво мање) и тако изједнацити све зртве.

ОДГОВОРИТЕ