Šta piše u ruskoj rezoluciji o BiH

U Nacrtu rezolucije o BiH, koji je Rusija podnijela SB UN izražava se žaljenje zbog zločina koji su počinjeni nad osobama različitog etničkog i vjerskog porijekla.

Bosna i Hercegovina 29.06.2015 | 18:05
Šta piše u ruskoj rezoluciji o BiH

U toj rezoluciji izražena je i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U Nacrtu ruske rezolucije izražava se saučešće žrtvama na svim stranama sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i njihovim porodicama i pozivaju države članice Saveta bezbjednosti da nastave da pružaju dugoročnu podršku preživjelima, kao što je i predviđeno.

Naglašava se odgovornost država da poštuju relevantne obaveze po međunarodnom pravu kako bi se okončala nekažnjivost i krivično procesuirali odgovorni za veoma ozbiljne zločine koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini.

U nacrtu, koji je podijeljen svim članicama Saveta bezbjednosti, a čiji faksimil je na svom sajtu objavila agencija Sputnjik, podsjeća se na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde koje se odnose na zločine počinjene od različitih strana u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Dokumentom se podsjeća na odgovornost država za okončanje nekažnjivosti i krivično gonjenje odgovornih za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne i druge zločine.

U dokumentu ruske delegacije najoštrije se osuđuju veoma ozbiljni zločini koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad ljudima različite etničke i vjerske pripadnosti.

Ruska delegacija u nacrtu rezolucije pozdravlja rad Međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica BiH, koji locira i identifikuje ostatke žrtava u BiH, a koji je dao značajan doprinos izvođenju počinilaca pred lice pravde.

U dokumentu se ponovo potvrđuje podrška Mirovnom sporazumu, kao i Parisko-dejtonskom sporazumu o stvaranju Federacije BiH od 10. novembra 1995. godine i apeluje na strane da se striktno pridržavaju obaveza prema ovim sporazumima.

Ponovo se naglašava da primarna odgovornost za dalje uspješno sprovođenje Mirovnog sporazuma leži na vlastima u samoj BiH.

U Nacrtu rezolucije apeluje se na Bošnjake, Hrvate i Srbe i na sve građane BiH iz oba entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, da unapređuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje, na osnovu Mirovnog sporazuma.

U Nacrtu se ponovo potvrđuje predanost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja na teritoriji bivše Jugoslavije u okviru njihovih međunarodno priznatih granica.

Naglašava se predanost podršci provođenju Opšteg okvira sporazuma za mir u BiH i aneksima uz njega, kao i relevantne odluke Savjeta za sprovođenje mira (PIC).

Dokumentom se naglašava uloga Mirovnog sporazuma u postkonfliktnom pomirenju u BiH, kao i u širem regionu.

Skreće se pažnja svih država na mehanizme pravde i pomirenja u punom obimu, uključujući nacionalne, međunarodne i "mješovite" krivične sudove i tribunale i komisije za istinu i pomirenje, te napominje da takvi mehanizmi mogu da unaprede ne samo individualnu odgovornost za ozbiljne zločine, već i mir, istinu, pomirenje i prava žrtava.

Nacrtom se potvrđuju relevantne odredbe Završnog dokumenta Svjetskog samita 2005. koji se odnosi na zaštitu civila u oružanom sukobu, uključujući paragrafe 138 i 139 o odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

dodo

29.06.2015 16:40

Ovo je Dodik napisao i od ovoga nema nista. Putin je ovde samo vidio nema sta da ga osramoti. Ovo nije kontrarezolucija Srebrenici vec rezolucija o ratovima na podruciju ex yu. A i ovo zbog Daytona neće proći. Zapad je davno Dayton oznacio kao svoju najveću gresku po pitanju BiH. Elem, Rusi su se samo oprali pod izgovorom da su nesto pokusali ali eto nije proslo. Cisto sumnjam da ce ovo proci.

ODGOVORITE
Name

posten

29.06.2015 16:45

Zasto da ne. Moze al da se obje rezulucje usvoje.Znaci usvojiti rezoluciju V.Britanije a onda i ovu od Rusije.Nijedna nije da nagovara na mrznju.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

29.06.2015 16:55

Ne bi Dodo pozdravljao rad komisije za nestale BiH kad sve radi da razvali tu organizaciju a da ne pominjem kako Rusi pozivaju na poštovanje Dejtonskog sporazuma a svaki Miloradov potez ide u kontru istog.

ODGOVORITE
Name

zuzu

29.06.2015 16:55

E moj Putine da si nam ti predsednik bilo bi pravde za Srbea ovaki srpski mrtvi nikad nisu nadjeni i njihove kosti i samo Srbi odgovaraju i Srbi zlocinci. Aa hrvatski komadanti setaju se svi do jednog ni jedan nije osudjen za zlicin nad Srbima a muslimani i njihove ubice i muzdahedini koljadžije su oslobodjeni svega sto su uradili Srbima i postali su nacionalni heroji kao Naser Oric babo i ostali.

ODGOVORITE
Name

radnik

29.06.2015 18:41

Svaka cas gospodinu Putinu, Istina treba da se utvrdi i da svako odgovara za svoja djela bez obzira na naciju ,rasu, vjeroispovest.EU takodje i sve medjunarodne institucije koje su umjesane bile u ratu i uglavnom su radili i danas rade protiv SRBA.Narod treba manje vremena da provodi za kompjuterom na ostavljanju komentara, treba da se okrene radu, samo se kuka i ceka necija pomoc ,a sve cuci umjestu. Nece nista samo iz vazduha da pa'ne.

ODGOVORITE
Name

Marko

29.06.2015 20:48

Englezi se prave Englezi kao i cela Zapadna Evropa, iznose lazi na srpski narod po lobiju bosanskih srbomrzaca. Takozvana rezolucija nije zasnovana na cinjenicama ni na istini niti je u obzir uzeto generalno stradanje srpskog naroda u celoj BiH. Genocid se sprovodio nad srpskim narodom od pocetka 1992 godine do 1995.Srebrenica se pojavila na kraju rata.Stotine logora u kojem su Muslimani srpski narod mucili isto kao u u Ausvicu jednom sam i sam mucen. Hiljade pobijenih i silovanih Srba niko i ne spominje. Logori kao sto su: Silos,Celebici su orginalno i genocidno tretirani, iskljucivo civilno stanovnistvo je tamo muceno.Etnicko ociscene teritorije uz mucenje i ubijanje naroda se nigde ne spominje.Pre dvadeset godina na prisilnom kopanju rovova u Hrasnici moj bratic i jos tri mladica su ubijena na mucki nacin. Danas nakon toliko godina ponovo se vrsi eskhuminacija njegovog tela da se dokaze je li ubijen i ako imaju zivi svedoci koji su pukim slucajem prezivili!Kakva ironija.Zato zelim da usmerim paznju na cinjenice koje niko ne moze osporiti jer dolaze od orginalnog svedoka.

ODGOVORITE
Name

Pravedno

29.06.2015 21:40

Treba izjednaciti sve zrtve u ratovima, bez obzira na broj. Slazem se. Tako bi isto trebalo izjednaciti zrtve recimo u 2 svjetskom ratu izmedju svaba i ostalih. Trebali smo pored osude stradanja civila u nacistickim koncentracionim logorima, koje su bile masovne, osuditi i stradanja nevinih svaba(mada ih je bilo neuporedivo manje) i tako izjednaciti sve zrtve.

ODGOVORITE