Краљица Елизабета ИИ мора да се сели?

Британска краљица ће ускоро морати да се на дуже време исели из Бакингемске палате, како би могао да се спроведе план рестаурације краљевске резиденције

Забава 25.06.2015 | 11:37
Краљица Елизабета ИИ мора да се сели?

Британска краљица Елизабета ИИ ће ускоро морати да се на дуже време исели из Бакингемске палате, како би могао да се спроведе план рестаурације лондонске краљевске резиденције.



Наиме, на 300 година старом здању потребно је обавити низ радова процењених на око 150 милиона фунти (240 милиона долара) - од поправки кровова преко замене водоводних цеви и оштећене декорације до обнове целог једног крила палате.

Засад није донета никаква дефинитивна одлука будући да се још увек чека на усвајање програма финансирања санације.

У једном тренутку ће чланови краљевске породице, који користе палату као своју базу у Лондону, укључујући краљицу, највероватније морати да потраже нови смештај макар то било "најскупље решење", сазнаје се из краљевских кругова.

Уколико буде морала да се исели, краљица има неколико званичних резиденција на располагању, као што су дворац Виндзор, на западу Лондона, палата Сендрингем у Норфолку, палата Холируд у Единбургу и дворац Балморал на северу Шкотске.

Бакингемска палата има 755 соба, од тога 52 гостинске и краљевске спаваће собе и 188 соба за особље, као и 92 канцеларије и 78 купатила. Дворац, који је 1761. краљ Џорџ ИИИ купио за своју супругу, краљицу Шарлоту, од 1837. је званична резиденција британских монарха.

У јануару 2014, парламент је оптужио краљевску породицу да је запустила палату, наводећи да су електрична мрежа и бојлери стари најмање 60 година, те да у згради има азбеста који се мора избацити.

"Размотрићемо све опције и трошкове које оне повлаче пре него што донесемо било какву одлуку", изјавио је портпарол Бакингемске палате, преноси Ројтерс.

У званичном извештају објављеном данас стоји да је 89-годишња краљица, која ће у септембру преузети од краљице Викторије титулу најдуговечнијег британског владара, потрошила 35,7 милиона фунти у протеклој финансијској години.

Јавно финансирање монархије ће у наредној години бити повећано на 43 милиона фунти.

Заговорници републиканизма процењују да монархија кошта британске порезнике чак 334 милиона фунти годишње, имајући у виду издатке као што су трошкови обезбеђења краљевске породице. Они сматрају да краљевска породица мора да се трајно исели из палате ако није у стању да плаћа за њено одржавање.

"Лондонска кула се одржава као првокласна светска туристичка атракција", навео је Грејем Смит, лидер антимонархистичке организације Република.

"И Бакингемска палата би могла да буде сјајна туристичка атракција, под условом да се краљевска породица из ње исели", закључио је он.

Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Трауматицно

25.06.2015 19:47

Стари људи не воле да се селе. То изазива страсан стрес. Надам се да це презивјети због своје дјеце и унуцади. Ста зена мозе о бојлерима, а од се цекало наредјење. Цак иако људи не улазе ту као у Музеј они се ту долазе усликати. Крај монархије знаци крај УК онаквог какав је сад. Та старица је задња коцница прије провалије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими

26.06.2015 09:36

Ма сто ће је дирати, отиће она сама ускоро...

ОДГОВОРИТЕ