Од пријатеља с мејл-листе траже 2.000 евра!

Интернет, и поред бројних позитивних ствари, може бити веома опасан, јер ова глобална мрежа постоје све распрострањенији терен за многе врсте криминала, а један од већ уходаних покушаја озбиљне онлајн преваре забиљежен је и у БиХ!

Босна и Херцеговина 24.06.2015 | 21:03
Од пријатеља с мејл-листе траже 2.000 евра!

Наиме, хиљаде грађана БиХ данас је добило лажни мејл, такозвани спам, у којем су замољени да уплате 2.000 евра за помоћ пријатељу са своје мејл-листе. Једна од жртава хакера, који очигледно не познају правопис српског језика и вјероватно нису с подручја бивше Југославије, била је и новинарка Пресса Сњежана Карић, којој је дан раније украдена шифра с Гугл налога. Убрзо након хаковања, сви контакти с мејл-листе наше новинарке добили су мејл у којем су замољени да јој финансијски помогну, јер је остала без пара и личних докумената.

- Опрости што ти се јављам овако. Отпутовао сам у Турска, и моја торба, у којој је била путовница и кредитне картице су ми украли. Амбасада ће ми помоћи и дозволити ми да летим без путовнице, само морам платити карту и подмирити рачуне у хотелу. Нажалост, до новца не могу доћи без картице. Контактирао сам банку, али треба им још времена да ми направе нову картицу. Мислио сам те замолити да ми посудиш нешто новаца које ћу ти вратити по повратку. Треба ми 2.000 евра да покријем трошкове. Морам бити на првом сљедећем лет. Могу ти прослиједити детаље о томе како ви можеш слати новац. Молим те јави ми је ли то могуће - наведено је у мејлу који су добили контакти с мејл-листе Сњежане Карић.

Адреса у Турској

Наша новинарка објашњава да је једна од колегиница након тога одговорила на сумњиви мејл, желећи да дође до хакера, и наводно тражећи начин да уплати новац.

- Врло брзо је добила одговор да паре може уплатити преко компаније "Wестерн Унион" на име Сњежана Карић с адресом у Турској, односно Анкари. Иако нисам послала тај мејл, огорчена сам и осјећам се непријатно, јер је стотине мојих контаката добило поруку у којој неко тражи паре у моје име. Искрено се надам да нико није насјео на превару, а са случајем сам одмах упознала и полицију - тврди шокирана Сњежана.

Она додаје да је, због коришћења више уређаја, успјела да сачува шифру мејла, али да су јој хакери избрисали све контакте.

- Како сам касније сазнала, нисам била једина која се данас нашла на мети хакера, али сам остала без свих пословних контаката, које су преваранти узели с мог налога - закључује наша новинарка.

Како нам је потврђено, Сњежана Карић није била једина жртва хаковања, јер је по уходаној шеми у БиХ хаковано више мејл-адреса. Прессу је потврђено да су сва лица којима су украдене шифре налога претходно добиле спам, који је био идентичан администраторском мејлу у којем је тражена верификација лозинке, а да је након тога услиједио нестанак свих контаката.

Избрисати сумњиву поруку

Стручњаци из области савремених технологија тврде да се овај вид преваре у свијету појавио још прије десетак година и да су хакери на тај начин згрнули милионе евра.

Наши саговорници упозоравају да корисници интернета морају стално имати на уму да је ова глобална мрежа преплављена људима који су спремни да вам нанесу штету.

- Интернет преваром називамо сваки потез ради прикупљања што више новца, прије свега од лаковјерних људи. Основни проблем с овом врстом криминала јесте у томе што иза њега углавном стоје интелигентни и вјешти хакери, који из дана у дан све више напредују - наводе информатички стручњаци.

Они додају да у савременој интернет статистици спам поруке чине више од половине свих мејлова и да је прилив нежељене електронске поште веома тешко зауставити.

- У условима све већег коришћења интернета готово је немогуће заштитити властиту мејл-адресу. Ако сте је било када и било гдје оставили, постоји могућност да посебно креирани програми дођу до ње и да вам шаљу спам поруку - објашњавају саговорници Пресса.

Они закључују да је најбоља заштита од спама да га одмах и без отварања избришете, ма како примамљиво дјеловао, а нарочито немојте да отварате фотографије или идете на препоручене сајтове.

(Пресс)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

србин

24.06.2015 21:02

Цисто сумњам да це неко из БиХ да уплати некоме толики новац. Да је у питању 20€ па и некако али да уплати неко 2000€ тек тако цисто сумњам.

ОДГОВОРИТЕ