Od prijatelja s mejl-liste traže 2.000 evra!

Internet, i pored brojnih pozitivnih stvari, može biti veoma opasan, jer ova globalna mreža postoje sve rasprostranjeniji teren za mnoge vrste kriminala, a jedan od već uhodanih pokušaja ozbiljne onlajn prevare zabilježen je i u BiH!

Bosna i Hercegovina 24.06.2015 | 21:03
Od prijatelja s mejl-liste traže 2.000 evra!

Naime, hiljade građana BiH danas je dobilo lažni mejl, takozvani spam, u kojem su zamoljeni da uplate 2.000 evra za pomoć prijatelju sa svoje mejl-liste. Jedna od žrtava hakera, koji očigledno ne poznaju pravopis srpskog jezika i vjerovatno nisu s područja bivše Jugoslavije, bila je i novinarka Pressa Snježana Karić, kojoj je dan ranije ukradena šifra s Gugl naloga. Ubrzo nakon hakovanja, svi kontakti s mejl-liste naše novinarke dobili su mejl u kojem su zamoljeni da joj finansijski pomognu, jer je ostala bez para i ličnih dokumenata.

- Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Turska, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Ambasada će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 2.000 evra da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem let. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće - navedeno je u mejlu koji su dobili kontakti s mejl-liste Snježane Karić.

Adresa u Turskoj

Naša novinarka objašnjava da je jedna od koleginica nakon toga odgovorila na sumnjivi mejl, želeći da dođe do hakera, i navodno tražeći način da uplati novac.

- Vrlo brzo je dobila odgovor da pare može uplatiti preko kompanije "Western Union" na ime Snježana Karić s adresom u Turskoj, odnosno Ankari. Iako nisam poslala taj mejl, ogorčena sam i osjećam se neprijatno, jer je stotine mojih kontakata dobilo poruku u kojoj neko traži pare u moje ime. Iskreno se nadam da niko nije nasjeo na prevaru, a sa slučajem sam odmah upoznala i policiju - tvrdi šokirana Snježana.

Ona dodaje da je, zbog korišćenja više uređaja, uspjela da sačuva šifru mejla, ali da su joj hakeri izbrisali sve kontakte.

- Kako sam kasnije saznala, nisam bila jedina koja se danas našla na meti hakera, ali sam ostala bez svih poslovnih kontakata, koje su prevaranti uzeli s mog naloga - zaključuje naša novinarka.

Kako nam je potvrđeno, Snježana Karić nije bila jedina žrtva hakovanja, jer je po uhodanoj šemi u BiH hakovano više mejl-adresa. Pressu je potvrđeno da su sva lica kojima su ukradene šifre naloga prethodno dobile spam, koji je bio identičan administratorskom mejlu u kojem je tražena verifikacija lozinke, a da je nakon toga uslijedio nestanak svih kontakata.

Izbrisati sumnjivu poruku

Stručnjaci iz oblasti savremenih tehnologija tvrde da se ovaj vid prevare u svijetu pojavio još prije desetak godina i da su hakeri na taj način zgrnuli milione evra.

Naši sagovornici upozoravaju da korisnici interneta moraju stalno imati na umu da je ova globalna mreža preplavljena ljudima koji su spremni da vam nanesu štetu.

- Internet prevarom nazivamo svaki potez radi prikupljanja što više novca, prije svega od lakovjernih ljudi. Osnovni problem s ovom vrstom kriminala jeste u tome što iza njega uglavnom stoje inteligentni i vješti hakeri, koji iz dana u dan sve više napreduju - navode informatički stručnjaci.

Oni dodaju da u savremenoj internet statistici spam poruke čine više od polovine svih mejlova i da je priliv neželjene elektronske pošte veoma teško zaustaviti.

- U uslovima sve većeg korišćenja interneta gotovo je nemoguće zaštititi vlastitu mejl-adresu. Ako ste je bilo kada i bilo gdje ostavili, postoji mogućnost da posebno kreirani programi dođu do nje i da vam šalju spam poruku - objašnjavaju sagovornici Pressa.

Oni zaključuju da je najbolja zaštita od spama da ga odmah i bez otvaranja izbrišete, ma kako primamljivo djelovao, a naročito nemojte da otvarate fotografije ili idete na preporučene sajtove.

(Press)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

srbin

24.06.2015 21:02

Cisto sumnjam da ce neko iz BiH da uplati nekome toliki novac. Da je u pitanju 20€ pa i nekako ali da uplati neko 2000€ tek tako cisto sumnjam.

ODGOVORITE