Мирко Шаровић: Спасићемо мљекарски сектор у БиХ

Коментаришучи одлуку да ће БиХ моћи извозити на европско тржиште термички обрађено млијеко и млијечне производе, Шаровић каже да су мљекари то назвали историјском одлуком.

Босна и Херцеговина 24.06.2015 | 22:57
Мирко Шаровић: Спасићемо мљекарски сектор у БиХ

"Ријеч историјски поменули су мљекари, ја сам констатовао да је ово важан тренутак за БиХ, јер се практично враћамо на период половине 2012. године. Три године је прошло од уласка Хрватске у ЕУ. Данашњи дан важан је јер смо обезбиједили да поново можемо термички обрађено млијеко извозити у Хрватску, као кључну земљу у коју смо извозили неколико десетина милиона литара млијека, али и у друге земље", каже Шаровић.

Он додаје да још није завршен сав посао јер нисмо на листи Б за пастеризовано млијеко.

"Захваљујући активностима које су вођене посљедњих мјесеци, посебно Акционом плану који је добио зелено свјетло и који је допуњен у мају, стекли смо повјерење да нам се да шанса да се нађемо на овој листи, односно да нам се одобри упис. У том смислу, ово је прекретница. Након уписа објеката за извоз, спасићемо мљекарски сектор у БиХ, али и трасирати пут за извоз других производа", рекао је Шаровић.

Он каже да је практично обављено пола посла када је у питању извоз меса, перади и јаја, што је сљедећи циљ.

"Морамо завршити посао са усвајањем закона о ветеринарству, пољопривреди и храни. Осим тога, кроз законе морамо успоставити командну структуру. ФВО мисија ће 2016. године поново доћи у БиХ и тада заиста све мора бити "под конац". Дата нам је шанса и сматрам да би заиста била катастрофа да је протраћимо и да не успоставимо адекватан систем који одговара систему ЕУ.

Такође, квалитет млијека на малим фармама мора задовољити европске стандарде. Јасно је да велики број малих породичних фарми још не испуњава те услове. То је проблем са којим се морамо суочити и помоћи малим фармама да се оспособе и задовоље потребни квалитет", рекао је Шаровић.

Што се тиче реформске агенде. Шаровић каже да му је жао што тај дио посла није приведен крају.

"Колико ми је познато, ентитетски премијери и предсједавајући Савјета министара БиХ на Јахорини су усагласили агенду.

Договор и нешто о чему је постигнута сагласност са кључним финансијским институцијама - Свјетском банком, ЕБРД-ом и ММФ-ом, касније се претворило у политичко надмудривање и већ виђен шаблон. То је заиста велика штета", рекао је Шаровић.

Наводи да је био присутан састанку на Јахорини и познат му је ток разговора.

"Претпостављам да се није ишло у сусрет премијерки Републике Српске и министру финансија Српске, који су тражили повећање ПДВ-а на 20 посто. То је био њихов захтјев. Остали учесници то нису прихватили. Да ли је управо то разлог због чега агенда није прихваћена, заиста не знам.

Пар седмица је изгубљено, Хан је отказао посјету БиХ... Но, агенда, у постојећем или допуњеном облику, мора се усагласити, будући да представља добро за цјелокупну земљу, оба ентитета, друштво у цјелини. Мислим да нема другог пута изузев реформе на трагу изјаве коју смо сви прихватили", казао је Шаровић.

Сматра да је одгађање потписивања агенде купљење поена и мала уцјена од стране премијерке Републике Српске за добијање одређених уступака.

"Сматрам да је агенда заједничка ствар свих у БиХ. Одвраћање од стварних проблема је одгађање усвајања агенде. То је игра у којој јавност треба да се бави овим питањем, умјесто суштином агенде. То је позната шема понашања у којој се практично све проблематизује", рекао је Шаровић.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Емин

24.06.2015 09:34

Шаровић-чувај се да ти неко не подапне ногу! Ко си ти да радиш свој посао! Вјеровали или не, овог човјека бих ја волио за предсједника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

24.06.2015 11:00

Сада је јасно к'о дан, да бисмо већ извозили млијеко на европско тржиште, да то СНСД није спријечио опозивом Шаровића у претходном сазиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

24.06.2015 11:08

Примјер да праве људе треба поставити на право мјесто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

24.06.2015 11:10

Порука свима који другачије размишљају : Сада је потпуно јасно ко ради за интерес РС и народа у њој -СДС ! Овај министар наставља започети посао,који,наравно,није,прије неколико година,одговарао пљачкашкој црвеној банди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

24.06.2015 11:13

Браво господине Шаровићу , тако раде прави политичари који желе народу и држави добро ! Свака вам част !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.06.2015 11:59

Ма гдин Мирко је нормалан човек и жели бољу будућност за све грађане БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

24.06.2015 12:12

Господин човјек, посвећен послу, не бих имао ништа против да буде и премијер Федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Натаса

24.06.2015 13:26

Господине Саровицу, свака вам част. Ово је још један доказ да СНСД не да држави да напредује. Ово сте могли постићи и прије да вас нису смијенили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцег

24.06.2015 21:47

Није ми јасно ко мозе ударати минусе на ове коментаре. Тиме и удара минусе на бар један напредак у овој дрзави. Мирко се доказао доста пут да је успјесан политицар, да је јос оваквих било би нам свима боље

Name

Брод

24.06.2015 21:14

Мирко свака част, настави тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је тога више..

25.06.2015 06:00

Опет одскаче. То се ни гледати не може. Мораће га опет смјењивати.

ОДГОВОРИТЕ