Mirko Šarović: Spasićemo mljekarski sektor u BiH

Komentarišuči odluku da će BiH moći izvoziti na evropsko tržište termički obrađeno mlijeko i mliječne proizvode, Šarović kaže da su mljekari to nazvali istorijskom odlukom.

Bosna i Hercegovina 24.06.2015 | 22:57
Mirko Šarović: Spasićemo mljekarski sektor u BiH

"Riječ istorijski pomenuli su mljekari, ja sam konstatovao da je ovo važan trenutak za BiH, jer se praktično vraćamo na period polovine 2012. godine. Tri godine je prošlo od ulaska Hrvatske u EU. Današnji dan važan je jer smo obezbijedili da ponovo možemo termički obrađeno mlijeko izvoziti u Hrvatsku, kao ključnu zemlju u koju smo izvozili nekoliko desetina miliona litara mlijeka, ali i u druge zemlje", kaže Šarović.

On dodaje da još nije završen sav posao jer nismo na listi B za pasterizovano mlijeko.

"Zahvaljujući aktivnostima koje su vođene posljednjih mjeseci, posebno Akcionom planu koji je dobio zeleno svjetlo i koji je dopunjen u maju, stekli smo povjerenje da nam se da šansa da se nađemo na ovoj listi, odnosno da nam se odobri upis. U tom smislu, ovo je prekretnica. Nakon upisa objekata za izvoz, spasićemo mljekarski sektor u BiH, ali i trasirati put za izvoz drugih proizvoda", rekao je Šarović.

On kaže da je praktično obavljeno pola posla kada je u pitanju izvoz mesa, peradi i jaja, što je sljedeći cilj.

"Moramo završiti posao sa usvajanjem zakona o veterinarstvu, poljoprivredi i hrani. Osim toga, kroz zakone moramo uspostaviti komandnu strukturu. FVO misija će 2016. godine ponovo doći u BiH i tada zaista sve mora biti "pod konac". Data nam je šansa i smatram da bi zaista bila katastrofa da je protraćimo i da ne uspostavimo adekvatan sistem koji odgovara sistemu EU.

Takođe, kvalitet mlijeka na malim farmama mora zadovoljiti evropske standarde. Jasno je da veliki broj malih porodičnih farmi još ne ispunjava te uslove. To je problem sa kojim se moramo suočiti i pomoći malim farmama da se osposobe i zadovolje potrebni kvalitet", rekao je Šarović.

Što se tiče reformske agende. Šarović kaže da mu je žao što taj dio posla nije priveden kraju.

"Koliko mi je poznato, entitetski premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH na Jahorini su usaglasili agendu.

Dogovor i nešto o čemu je postignuta saglasnost sa ključnim finansijskim institucijama - Svjetskom bankom, EBRD-om i MMF-om, kasnije se pretvorilo u političko nadmudrivanje i već viđen šablon. To je zaista velika šteta", rekao je Šarović.

Navodi da je bio prisutan sastanku na Jahorini i poznat mu je tok razgovora.

"Pretpostavljam da se nije išlo u susret premijerki Republike Srpske i ministru finansija Srpske, koji su tražili povećanje PDV-a na 20 posto. To je bio njihov zahtjev. Ostali učesnici to nisu prihvatili. Da li je upravo to razlog zbog čega agenda nije prihvaćena, zaista ne znam.

Par sedmica je izgubljeno, Han je otkazao posjetu BiH... No, agenda, u postojećem ili dopunjenom obliku, mora se usaglasiti, budući da predstavlja dobro za cjelokupnu zemlju, oba entiteta, društvo u cjelini. Mislim da nema drugog puta izuzev reforme na tragu izjave koju smo svi prihvatili", kazao je Šarović.

Smatra da je odgađanje potpisivanja agende kupljenje poena i mala ucjena od strane premijerke Republike Srpske za dobijanje određenih ustupaka.

"Smatram da je agenda zajednička stvar svih u BiH. Odvraćanje od stvarnih problema je odgađanje usvajanja agende. To je igra u kojoj javnost treba da se bavi ovim pitanjem, umjesto suštinom agende. To je poznata šema ponašanja u kojoj se praktično sve problematizuje", rekao je Šarović.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Emin

24.06.2015 09:34

Šarović-čuvaj se da ti neko ne podapne nogu! Ko si ti da radiš svoj posao! Vjerovali ili ne, ovog čovjeka bih ja volio za predsjednika!

ODGOVORITE
Name

mila

24.06.2015 11:00

Sada je jasno k'o dan, da bismo već izvozili mlijeko na evropsko tržište, da to SNSD nije spriječio opozivom Šarovića u prethodnom sazivu.

ODGOVORITE
Name

Jovan

24.06.2015 11:08

Primjer da prave ljude treba postaviti na pravo mjesto!

ODGOVORITE
Name

Vasilije

24.06.2015 11:10

Poruka svima koji drugačije razmišljaju : Sada je potpuno jasno ko radi za interes RS i naroda u njoj -SDS ! Ovaj ministar nastavlja započeti posao,koji,naravno,nije,prije nekoliko godina,odgovarao pljačkaškoj crvenoj bandi.

ODGOVORITE
Name

Valter

24.06.2015 11:13

Bravo gospodine Šaroviću , tako rade pravi političari koji žele narodu i državi dobro ! Svaka vam čast !

ODGOVORITE
Name

Miki

24.06.2015 11:59

Ma gdin Mirko je normalan čovek i želi bolju budućnost za sve građane BiH

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

24.06.2015 12:12

Gospodin čovjek, posvećen poslu, ne bih imao ništa protiv da bude i premijer Federacije.

ODGOVORITE
Name

Natasa

24.06.2015 13:26

Gospodine Sarovicu, svaka vam čast. Ovo je još jedan dokaz da SNSD ne da državi da napreduje. Ovo ste mogli postići i prije da vas nisu smijenili.

ODGOVORITE
Name

herceg

24.06.2015 21:47

Nije mi jasno ko moze udarati minuse na ove komentare. Time i udara minuse na bar jedan napredak u ovoj drzavi. Mirko se dokazao dosta put da je uspjesan politicar, da je jos ovakvih bilo bi nam svima bolje

Name

Brod

24.06.2015 21:14

Mirko svaka čast, nastavi tako

ODGOVORITE
Name

Dosta je toga više..

25.06.2015 06:00

Opet odskače. To se ni gledati ne može. Moraće ga opet smjenjivati.

ODGOVORITE