Село на Сицилији бесплатно дијели куће странцима

Власти сицилијанског градића Ганђи поклањају куће, али постоји цака - куће у овом живописном месту у планинама Мадоније, на средини врлудавог пута од Палерма према Катанији су махом оронуле, а у некима већ генерацијама нико не живи. Ипак, до сада је већ више од 100 кућа поклоњено или продато по нижој цени од тржишне.

Путовања 24.06.2015 | 07:21
 Село на Сицилији бесплатно дијели куће странцима

- Ганђи је превише далеко од мора да би био атрактиван за туристе - објашњава за британски "Дејли телеграф" Ђузепе Ферарело, градоначелник овог места.

Ганђи је током 50-их година прошлог века имао 16.000 становника, а данас ту живи свега 7.000 људи.

Иницијатива за поклањање кућа је према речима градоначелника "покренула механизам раније непојмљив у граду централне Сицилије", где места постају све мање насељена због недостатка привредне перспективе у том региону.

- Периодични таласи емиграције из Ганђија започели су крајем 19. века, мање због сиромаштва којег је одувек било у тим планинама, а више због агената трансатлантских путовања који су локалцима обећавали бољи живот у Америци - наводи Марчело Саија, директор мреже музеја посвећених емиграцији са Сицилије.

Нови приступ проблему депопулације у Ганђију донео је прилику за рад локалним грађевинским радницима и трговцима и појачао туризам.

Многе породице су у Ганђију живеле у нечему што се назива паљалоре, структурама налик на торањ типичним за тај град. На земљи покривеној сламом ту су били смештени магарци, кокошке и козе чуване су на међуспрату, а на врху је живела породица.

Управо ове структуре су међу онима које су понудиле градске власти, које су заправо биле нека врста агената за некретнине, а власници кућа су одлучивали да ли ће их дати бесплатно или по номиналној цени.

Британски сајт схелтероффсхоре.цом ипак упозора потенцијалне инвеститоре да прво са адвокатом провере власничку структуру јер су куће генерацијама прелазиле из руке у руку и могло би да буде скривених трошкова.

- Сицлија није за свакога - наводи тај сајт.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар