Убицама дјечака 85 година затвора

Ена Липа, Салих Арнаутовић, Мунира и Емир Липа јуче су у Кантоналном суду у Сарајеву осуђени на 85 година затвора због монструозног злостављања и убиства дјечака Смаје Ћесира (4) прошле године у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 23.06.2015 | 09:47
Убицама дјечака 85 година затвора

Мајка и очух Ена и Салих осуђени су на по 40 година затвора, док су бака и дјед Мунира и Емир Липа због насиља у породици и наношења лакших повреда добили по двије и по године робије.

Убиство које је шокирало цијели регион почињено је 25. фебруара прошле године, а дјечак је послије континуираног злостављања преминуо. Истрага је показала да је кобна била повреда главе коју су му нанијели металном копчом на каишу.

Предсједник судског вијећа Јасенко Ружић донио је рјешење којим се Ени Липа и Салиху Арнаутовићу продужава притвор.

У веома кратком образложењу пресуде судија Ружић је навео да је тужилаштво током поступка у потпуности доказало дјела за која су оптужени осуђени.

- Пресуда се темељи на исказима саслушаних свједока, као и изјавама самих оптужених које су изнијели у судници, али и на форензичким доказима који су спроведени пред вијећем. То се посебно односи на налаз вјештака судске медицине доктора Хамзе Жује који је урадио обдукцију и налаз изнио на суђењу. У самом налазу је наведено да је Смајо Ћесир задобио више од 30 лаких и тешких повреда - казао је судија Ружић.

Казне које су изречене Ени Липа и Арнаутовићу суд сматра адекватним тежини тешког кривичног дјела.

Тужилац Ивана Петковић раније је исказала незадовољство због тога што није пронађено довољно доказа против надлежног Центра за социјални рад, те комшија који су омогућили да се ово кривично дјело догоди.

Према пресуди, Арнаутовић је прије 25. фебруара прошле године, када је дјечак убијен, два пута након што је дјечак одбио да га зове бабо више пута ошамарио дјечака, а затим га ударао шакама у прса и хватао за врат. Мајка дјечака Ена посматрала је све и није предузела ништа да то спријечи.

Једне ноћи Салиховић је дјечака подигао из кревета и натјерао га да стоји пред њим, говорећи му: "Хоћеш слушати", а дјечак је потврдно одговарао. Затим му је везао руке и ноге каишем и тако га држао одређено вријеме.

- Арнаутовић је други пут Смаји скинуо пиџаму, ставио му крпу у уста, а затим му сипао врући восак са упаљене свијеће по свим дијеловима тијела. Потом му је размакнуо ноге те наставио да капа восак по гениталијама, а затим му клијештима вукао гениталије. Мајка дјетета је све то посматрала и није предузела ништа да то спријечи - наводи се у оптужници.

Ена Липа је Смају тукла каишем, оклагијом и другим предметима те га рукама вукла за гениталије.

Бака Мунира и дјед Емир Липа су дјетету говорили: "Ј… те отац, исти си он", те га ударали каишем по тијелу. Емир Липа је једном ушао у просторију у којој је Смајо лежао и плакао те га узео за руку и бацио у ћошак иза врата. Потом је дијете однио у собу и наставио да га туче. Мунира је једном приликом такође више пута ударила дјечака у главу.

Кобног 25. фебруара очух и мајка су појачали музику на транзистору у соби, а потом шакама те каишем са металном копчом ударали дјечака по свим дијеловима тијела.

- Рукама су му притискали тијело и главу о под. Очух је шакама ударао дијете у прса, од чега би дијете главом и тијелом ударало у зида или под. Када је Смајо почео да повраћа од удараца и извршио велику нужду, мајка га је наставила ударати каишем у предјелу главе, а очух шакама у прса. Дјечак је трпио физичке и психичке болове великог интензитета те је изгубио свијест. Мајка је донијела воде, а очух му је кашиком отворио уста да би сипали воду и довели га свијести - појашњено је у оптужници.

Међутим, ударци које су му мајка и очух тог дана задали код дјечака су проузроковали крварење у мозгу, а потом и оток који је притиснуо важне центре у мозгу што је довело до гушења, односно смрти дјетета.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

боy

23.06.2015 07:55

Јадно дијете, ниста криво, а родитељи монструми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН

23.06.2015 08:00

ПРОКЛЕТИ БИЛИ СВИ МОНСТРУМИ и НЕКА ГОРЕ У ПАКЛУ!!НЕКА НЕДУЖНИ ДЈЕЧАК ПОЧИВА У МИРУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви умјесани

23.06.2015 08:09

Вазно је реци јер као сто неко написа. Кад Срби ураде зло онда су психопате, Босњаци су терористи, а Хрвати домољупци. Сви умјесани у тај хорор су етницки цисти Босњаци Муслимани. Осуда је такодје дата од Муслимана. Остра јер их је срамота да док покусавају смјестити Србима сва зла овог свијета ово се деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: Сви умјесани

23.06.2015 09:15

Господе Бозе, зар све мора ици кроз призму национализма?????

Name

Кретену један

23.06.2015 10:51

Какве везе има то са нацијом? Хајвану, зивотињо и папцино једна, ето узми сад себи титулу јер не заслузујес са таквим исказима да припадас било којој вјери и нацији. Јадно ово дјете, ни најести се није знало а тако несто доживјети, :-( Такве монструме сто су поцинили треба усмртити а не их дрзати на економској грбаци.

Name

Ис

23.06.2015 08:46

Браво Ивана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

23.06.2015 09:56

Монструми. Треба их бацити у окове! И не дати им да цркну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

23.06.2015 11:53

Смртна казна. Какав затвор. Ста они има да тразе на овом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

23.06.2015 20:11

Ако имају коју парицу ил имања сто могу продат неће одлежати ни 5 од 85 година мало вам мало тамо нешта подплате и адвокати то средују.

ОДГОВОРИТЕ