Ubicama dječaka 85 godina zatvora

Ena Lipa, Salih Arnautović, Munira i Emir Lipa juče su u Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđeni na 85 godina zatvora zbog monstruoznog zlostavljanja i ubistva dječaka Smaje Ćesira (4) prošle godine u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 23.06.2015 | 09:47
Ubicama dječaka 85 godina zatvora

Majka i očuh Ena i Salih osuđeni su na po 40 godina zatvora, dok su baka i djed Munira i Emir Lipa zbog nasilja u porodici i nanošenja lakših povreda dobili po dvije i po godine robije.

Ubistvo koje je šokiralo cijeli region počinjeno je 25. februara prošle godine, a dječak je poslije kontinuiranog zlostavljanja preminuo. Istraga je pokazala da je kobna bila povreda glave koju su mu nanijeli metalnom kopčom na kaišu.

Predsjednik sudskog vijeća Jasenko Ružić donio je rješenje kojim se Eni Lipa i Salihu Arnautoviću produžava pritvor.

U veoma kratkom obrazloženju presude sudija Ružić je naveo da je tužilaštvo tokom postupka u potpunosti dokazalo djela za koja su optuženi osuđeni.

- Presuda se temelji na iskazima saslušanih svjedoka, kao i izjavama samih optuženih koje su iznijeli u sudnici, ali i na forenzičkim dokazima koji su sprovedeni pred vijećem. To se posebno odnosi na nalaz vještaka sudske medicine doktora Hamze Žuje koji je uradio obdukciju i nalaz iznio na suđenju. U samom nalazu je navedeno da je Smajo Ćesir zadobio više od 30 lakih i teških povreda - kazao je sudija Ružić.

Kazne koje su izrečene Eni Lipa i Arnautoviću sud smatra adekvatnim težini teškog krivičnog djela.

Tužilac Ivana Petković ranije je iskazala nezadovoljstvo zbog toga što nije pronađeno dovoljno dokaza protiv nadležnog Centra za socijalni rad, te komšija koji su omogućili da se ovo krivično djelo dogodi.

Prema presudi, Arnautović je prije 25. februara prošle godine, kada je dječak ubijen, dva puta nakon što je dječak odbio da ga zove babo više puta ošamario dječaka, a zatim ga udarao šakama u prsa i hvatao za vrat. Majka dječaka Ena posmatrala je sve i nije preduzela ništa da to spriječi.

Jedne noći Salihović je dječaka podigao iz kreveta i natjerao ga da stoji pred njim, govoreći mu: "Hoćeš slušati", a dječak je potvrdno odgovarao. Zatim mu je vezao ruke i noge kaišem i tako ga držao određeno vrijeme.

- Arnautović je drugi put Smaji skinuo pidžamu, stavio mu krpu u usta, a zatim mu sipao vrući vosak sa upaljene svijeće po svim dijelovima tijela. Potom mu je razmaknuo noge te nastavio da kapa vosak po genitalijama, a zatim mu kliještima vukao genitalije. Majka djeteta je sve to posmatrala i nije preduzela ništa da to spriječi - navodi se u optužnici.

Ena Lipa je Smaju tukla kaišem, oklagijom i drugim predmetima te ga rukama vukla za genitalije.

Baka Munira i djed Emir Lipa su djetetu govorili: "J… te otac, isti si on", te ga udarali kaišem po tijelu. Emir Lipa je jednom ušao u prostoriju u kojoj je Smajo ležao i plakao te ga uzeo za ruku i bacio u ćošak iza vrata. Potom je dijete odnio u sobu i nastavio da ga tuče. Munira je jednom prilikom takođe više puta udarila dječaka u glavu.

Kobnog 25. februara očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

- Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo u zida ili pod. Kada je Smajo počeo da povraća od udaraca i izvršio veliku nuždu, majka ga je nastavila udarati kaišem u predjelu glave, a očuh šakama u prsa. Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta te je izgubio svijest. Majka je donijela vode, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi sipali vodu i doveli ga svijesti - pojašnjeno je u optužnici.

Međutim, udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali kod dječaka su prouzrokovali krvarenje u mozgu, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu što je dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

boy

23.06.2015 07:55

Jadno dijete, nista krivo, a roditelji monstrumi...

ODGOVORITE
Name

DRAGAN

23.06.2015 08:00

PROKLETI BILI SVI MONSTRUMI i NEKA GORE U PAKLU!!NEKA NEDUŽNI DJEČAK POČIVA U MIRU!

ODGOVORITE
Name

Svi umjesani

23.06.2015 08:09

Vazno je reci jer kao sto neko napisa. Kad Srbi urade zlo onda su psihopate, Bosnjaci su teroristi, a Hrvati domoljupci. Svi umjesani u taj horor su etnicki cisti Bosnjaci Muslimani. Osuda je takodje data od Muslimana. Ostra jer ih je sramota da dok pokusavaju smjestiti Srbima sva zla ovog svijeta ovo se desi.

ODGOVORITE
Name

re: Svi umjesani

23.06.2015 09:15

Gospode Boze, zar sve mora ici kroz prizmu nacionalizma?????

Name

Kretenu jedan

23.06.2015 10:51

Kakve veze ima to sa nacijom? Hajvanu, zivotinjo i papcino jedna, eto uzmi sad sebi titulu jer ne zasluzujes sa takvim iskazima da pripadas bilo kojoj vjeri i naciji. Jadno ovo djete, ni najesti se nije znalo a tako nesto doživjeti, :-( Takve monstrume sto su pocinili treba usmrtiti a ne ih drzati na ekonomskoj grbaci.

Name

Is

23.06.2015 08:46

Bravo Ivana!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

23.06.2015 09:56

Monstrumi. Treba ih baciti u okove! I ne dati im da crknu.

ODGOVORITE
Name

ja

23.06.2015 11:53

Smrtna kazna. Kakav zatvor. Sta oni ima da traze na ovom svijetu.

ODGOVORITE
Name

sudija

23.06.2015 20:11

Ako imaju koju paricu il imanja sto mogu prodat neće odležati ni 5 od 85 godina malo vam malo tamo nešta podplate i advokati to sreduju.

ODGOVORITE