ДФ окупља нову већину у Влади ФБиХ?

Демократска фронта, након изласка из коалиције са СДА и ХДЗ-ом, покушава око себе окупити странке социјалдемократске оријентације, како би створила неку нову већину у Федерацији БиХ.

Босна и Херцеговина 20.06.2015 | 09:23
ДФ окупља нову већину у Влади ФБиХ?

Ову информацију, која већ неколико дана циркулише међу новинарима, али и у страначким круговима у ФБиХ, Емир Суљагић, члан Предсједништва ДФ-а, у петак "Независним" није хтио ни да потврди, али ни да демантује.

"Оне странке које су прогласиле изборну побједу требало би да формирају већину, али свако има легитимно право на то да покуша. Нећу рећи експлицитно 'да' на то питање, али нећу ни демантовати. Свака већина је легитимна, па и она коју би саставио ДФ", рекао је Суљагић.

Из ДФ-а, сазнају "Независне" већ су звали лидере неких мањих странака у ФБиХ. О томе су питали Сефера Халиловића, лидера Босанско-патриотске странке (БПС), који такође није ни потврдио, али ни негирао информацију о могућој новој већини окупљеној око ДФ-а.

"Ми смо странка социјалдемократске оријентације", рекао је Халиловић, те додао да о томе да ли ДФ планира формирати нову већину питамо њих.

Није желио одговорити на упит да ли је са ДФ-ом разговарао на ову тему.

И Амер Јерлагић, лидер Странке БиХ, каже да свако може да покуша да оформи већину, те да је имао полуприватне позиве из ДФ-а, али не и званичне.

"Није то страна прича. Ако не успију СДА и ХДЗ БиХ, можда покуша ДФ", рекао је Јерлагић, чија је странка у петак саопштила да је формирала тим за преговоре са СДА и ХДЗ БиХ, а након позива да узме учешће у разговорима о будућности ФБиХ.

Мартин Рагуж, предсједник ХДЗ 1990, који у федералном представничком дому има четири посланика, за "Независне" је рекао да ту странку не занимају ад хок рјешења, те да могу разговарати о евентуалној парламентарној већини само с онима који имају конкретна рјешења и програме.

"Наш став је да останемо у опозицији", рекао је Рагуж, те додао да службених контаката у вези с формирањем већине у ФБиХ овој странци није било, ни од СДА и ХДЗ-а БиХ, а ни од ДФ-а.

Саша Магазиновић, члан Предсједништва СДП-а БиХ, рекао је да ова странка има одлуку Конгреса странке и по тој одлуци СДП остаје у опозицији, те да ни с ким не преговара.

Након што је ДФ изашла из коалиције са дојучерашњим партнерима СДА и ХДЗ БиХ, лидери странака које дјелују у Федерацији БиХ кренули су у потрагу за новим партнерима како би направили неку нову парламентарну већину.

У "потрагу" за новим партнерима први је кренуо Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, па је организовао радни ручак с Фахрудином Радончићем, лидером СББ-а, странке која у Представничком дому ФБиХ послије СДА има највише посланика, њих 16. Међутим, Радончић је Човићу рекао "не", образложивши то чињеницом да је ова странка одлучила остати у опозицији.

Након што га је Радончић одбио, Човић је у сриједу на разговор позвао Амера Јерлагића, лидера странке за БиХ. Ова странка у Предстанвичком дому ФБиХ има три посланика. Из А-СДА кажу да нису добили позиве од челника странака СДА и ХДЗ-а БиХ. Такође, ни Лабуристичка странка није добила понуду од СДА или ХДЗ-а БиХ у вези с новом парламентарном већином.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

333

20.06.2015 08:40

Бакир Изетбеговиц и његов СДА су упали у млин Драгана Цовица и његовог ХДЗ а.Цовиц као стити хрватске националне интересе тако да ни једна странка са хрватским обиљезјем не смије са ДФ.Под пластом криминала и корупције Цовиц прогласава сваку странку која није са њим у власти националним издајницима јер само је ХДЗ тај који мозе како казу обнасати власт.Ускоро це разбити и власт на дрзавном нивоу јер не мозе он без свог брата Милорада. По цему су браца зна се јер овај иде на одавање поцасти зртвама у Блајбургу а овај други у Јасеновац,онда не преостаје ниста друго него по криминалу и корупцији.

ОДГОВОРИТЕ