Бјеже са паром чарапа, бројаницом и папиром

Имигранти из Африка, бежећи од рата у својим земљама, сањају о бољем животу у Европској унији. Са собом нису ни могли ни стигли да понесу своје ствари, углавном најнужније или што им се нашло при руци док су напуштали своје домове.

Свијет 19.06.2015 | 17:09
Бјеже са паром чарапа, бројаницом и папиром

Дејан Есфоу (24), Еритреја

Дејан Есфоу побегао је из Еритреје, где је зарађивао пет долара недељно. Сада из Италије сања да стигне до Шведске, где му је брат, да нађе посао и новац шаље породици у Африку. Са собом носи један ранац с најосновнијим потрепштинама.

Ишам ел Корати (38), Либија
У Либији је радио као таксиста, а онда је 2011. због рата побегао у Француску. Неколико комада гардеробе и ствари за основну хигијену су све његово благо.

Руди Вилијамс, Хондурас
Из Хондураса у Мексико годишње покуша да пребегне на хиљаде људи, гоњени насиљем које влада у земљи. Руди је успео у томе и тренутно је у једном склоништу. Његове највредније ствари су пар чистих чарапа, дезодоранс и једне фармерке.

Рафиулах (18), Авганистан
Рафиулах је из Авганистана, где је радио као чувар продавнице, понео само један телефон и пуњач. Тренутно чека да из Србије пређе у Мађарску да би на крају стигао до Француске, где планира да затражи азил. Он је путовао преко Ирана, Турске и Бугарске.

Саид Јусуф (30), Гана
Репер Саид се не одваја од свог мобилног телефона, једине ствари коју је понео са собом бежећи из Гане у Мароко. Сан му је да дође до Шпаније и опроба се као певач.

Абдел Бахир (20), Чад
Абдел је побегао из Чада мислећи да ће у Западној Европи пронаћи бољи живот. Сада живи у привременом кампу испред железничке станице у Паризу, а све што му је остало је један прашњави пар патика.

Али (15), Авганистан
Али је тренутно у Суботици, али каже да је кренуо у Белгију да се нађе с пријатељима и заврши школу. Као врло религиозан, са собом носи само свећу и теспих (муслиманска бројаница) и редовно се моли.

Мохамед Ајуб (51) Пакистан
Мохамед показује свој празан новчаник и неколико папира с важним подацима. Из Пакистана је некако успео да се домогне грчког острва Кос, где се тренутно налази у једном прихватилишту.

Ферес (22), Сирија
Једна мајица, дезодоранс, лекови, паста за зубе, пешкир и крема... То се налази у ранцу Фереса, који бежећи од рата у Сирији покушава да се домогне Немачке. Цео живот жели да буде рачунарски техничар и нада се скором одласку из Италије, где се тренутно налази.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Да додам

19.06.2015 15:28

Одлицан цланак. Пуно труда је улозено и језик је добар - слозене реценице. Сан је домоци се родбине, затразити азил али и наци 'бабу' или старијег имуцног хомосексуалца. Мени лицно је најтрагицније у задњу годину прица младог Албанца. Он има таленат Пикаса у цртању. Досао је преко Словеније у Сведску. Затразио азил као хомосексуалац. Стари сведски педери уз изговор да це му 'дати папире' су се изредали на њему. Послат је 28. маја назад. Није он сам. Молим младе људе да се цувају. Куци се могу вратити с ХИВ-ом или мртви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

19.06.2015 17:35

Ово је страсно ста се ради том народу. Како долазе до Македоније то само они знају али ја сам их видјела иду бициклима и пјесака аутопутем, на 35Ц, ма катастрофа грозно

ОДГОВОРИТЕ