Bježe sa parom čarapa, brojanicom i papirom

Imigranti iz Afrika, bežeći od rata u svojim zemljama, sanjaju o boljem životu u Evropskoj uniji. Sa sobom nisu ni mogli ni stigli da ponesu svoje stvari, uglavnom najnužnije ili što im se našlo pri ruci dok su napuštali svoje domove.

Svijet 19.06.2015 | 17:09
Bježe sa parom čarapa, brojanicom i papirom

Dejan Esfou (24), Eritreja

Dejan Esfou pobegao je iz Eritreje, gde je zarađivao pet dolara nedeljno. Sada iz Italije sanja da stigne do Švedske, gde mu je brat, da nađe posao i novac šalje porodici u Afriku. Sa sobom nosi jedan ranac s najosnovnijim potrepštinama.

Išam el Korati (38), Libija
U Libiji je radio kao taksista, a onda je 2011. zbog rata pobegao u Francusku. Nekoliko komada garderobe i stvari za osnovnu higijenu su sve njegovo blago.

Rudi Vilijams, Honduras
Iz Hondurasa u Meksiko godišnje pokuša da prebegne na hiljade ljudi, gonjeni nasiljem koje vlada u zemlji. Rudi je uspeo u tome i trenutno je u jednom skloništu. Njegove najvrednije stvari su par čistih čarapa, dezodorans i jedne farmerke.

Rafiulah (18), Avganistan
Rafiulah je iz Avganistana, gde je radio kao čuvar prodavnice, poneo samo jedan telefon i punjač. Trenutno čeka da iz Srbije pređe u Mađarsku da bi na kraju stigao do Francuske, gde planira da zatraži azil. On je putovao preko Irana, Turske i Bugarske.

Said Jusuf (30), Gana
Reper Said se ne odvaja od svog mobilnog telefona, jedine stvari koju je poneo sa sobom bežeći iz Gane u Maroko. San mu je da dođe do Španije i oproba se kao pevač.

Abdel Bahir (20), Čad
Abdel je pobegao iz Čada misleći da će u Zapadnoj Evropi pronaći bolji život. Sada živi u privremenom kampu ispred železničke stanice u Parizu, a sve što mu je ostalo je jedan prašnjavi par patika.

Ali (15), Avganistan
Ali je trenutno u Subotici, ali kaže da je krenuo u Belgiju da se nađe s prijateljima i završi školu. Kao vrlo religiozan, sa sobom nosi samo sveću i tespih (muslimanska brojanica) i redovno se moli.

Mohamed Ajub (51) Pakistan
Mohamed pokazuje svoj prazan novčanik i nekoliko papira s važnim podacima. Iz Pakistana je nekako uspeo da se domogne grčkog ostrva Kos, gde se trenutno nalazi u jednom prihvatilištu.

Feres (22), Sirija
Jedna majica, dezodorans, lekovi, pasta za zube, peškir i krema... To se nalazi u rancu Feresa, koji bežeći od rata u Siriji pokušava da se domogne Nemačke. Ceo život želi da bude računarski tehničar i nada se skorom odlasku iz Italije, gde se trenutno nalazi.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Da dodam

19.06.2015 15:28

Odlican clanak. Puno truda je ulozeno i jezik je dobar - slozene recenice. San je domoci se rodbine, zatraziti azil ali i naci 'babu' ili starijeg imucnog homoseksualca. Meni licno je najtragicnije u zadnju godinu prica mladog Albanca. On ima talenat Pikasa u crtanju. Dosao je preko Slovenije u Svedsku. Zatrazio azil kao homoseksualac. Stari svedski pederi uz izgovor da ce mu 'dati papire' su se izredali na njemu. Poslat je 28. maja nazad. Nije on sam. Molim mlade ljude da se cuvaju. Kuci se mogu vratiti s HIV-om ili mrtvi.

ODGOVORITE
Name

bn

19.06.2015 17:35

Ovo je strasno sta se radi tom narodu. Kako dolaze do Makedonije to samo oni znaju ali ja sam ih vidjela idu biciklima i pjesaka autoputem, na 35C, ma katastrofa grozno

ODGOVORITE